Birikim Yapmanın En Kolay Yolu: Bireysel Emeklilik Sistemi

Sahil kasabasında bahçesi olan şirin bir ev, küçük bir karavanla çıkılan dünya turu veya torunlarla birlikte geçirilecek o muhteşem zamanlar... Bu hayaller size de tanıdık geldi değil mi?

Yarının güzel hayalleri, bugünden kurulmaya başlanır hep. Peki bu hayalleri gerçekleştirmek için bir plan yapılır mı? Genelde yaşam boyu büyük emekler verilir, daha iyi bir gelecek için hiç durmadan çalışılır ve hayallerin gerçekleşmesi için emeklilik dönemi beklenir.

İşte, tam da hayallerin gerçekleşeceği emeklilik döneminde, finansal konforumuza destek olabilecek ve hayatımızda “keşke”lere yer vermeyecek bir sistem var: Bireysel Emeklilik Sistemi. Gönül rahatlığıyla gelecekte ''İyi ki yapmışım.'' diyebileceğimiz bir sistem.

Neden mi? Dilerseniz gelin birlikte inceleyelim:

 

Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?

Günümüz şartlarında birikim yapmak zor. Her geçen gün yaşam standartları pahalılaşıyor ve bu herkes için bir sorun haline gelebiliyor. Bireysel Emeklilik Sistemi, tam da bu zorlu koşullarda hayatı kolaylaştırmak için var. Çünkü; Bireysel Emeklilik Sistemi, katılımcıya birikim yapma fırsatı veriyor. Bütçeye uygun ödeme tutarı, katılımcı tarafından belirlenebiliyor ve sisteme dahil olunan ilk aydan itibaren ödemeler de otomatik olarak alınıyor. Emeklilik şirketi, katılımcı adına fonları takip ediyor ve birikimi sürdürme fırsatı sunuyor.

 

Sisteme kimler dahil olabiliyor?

Bireysel Emeklilik Sistemine 18 yaşını aşmış ve fiil ehliyetine sahip kişiler katılabiliyor. Sisteme dahil olmak için üst yaş sınırı bulunmuyor. Gönüllü, katılım esasına dayanan bir sistem olmakla birlikte rahat bir emeklilik dönemi için genç yaşta birikime başlamak gerekiyor.

 

Devlet katkısı ne anlama geliyor?

Bireysel Emeklilik Sisteminin en güzel yanı, devlet katkısının olması. Başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı, sisteme ilk giriş yapılan andan itibaren mevcut. Yatırılan her katkı payının %25’i kadar bir tutar da devlet katkısı olarak Bireysel Emeklilik Sistemi hesabına ekleniyor.

Sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaşını tamamlayan katılımcılar emekliliğe hak kazanıyor.

1 yıl içerisinde hesaplanacak devlet katkısında üst sınır var mı?

Katılımcının, bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarında üst limit bulunuyor. Devlet katkısı, ilgili yılın asgari brüt ücret tutarının %25'ini geçemiyor.* Örneğin; 2019 yılı içerisinde devlet katkısından maksimum düzeyde yararlanabilmek için katılımcının 2019 yılı boyunca katkı payı ya da ek katkı payı ödemelerinin toplamının 30.700,80 TL olması gerekiyor. Buna karşılık devlet katkısı maksimum düzeyde alınıyor ve bu tutar 7.675 TL’ye ulaşıyor.

 

Başka biri adına ödeme yapıldığı zaman devlet katkısı alınıyor mu?

Bireysel Emeklilik Sisteminde, katılımcı ve ödeyen farklı olsa dahi sözleşmenin katılımcısı devlet katkısı alma hakkına sahiptir. Yani devlet katkısı hakkından yararlanabilmek için katılımcı ve ödeyenin aynı olması koşulu aranmaz. Eğer, sözleşmenin ödeyeni tüzel kişilik olursa devlet katkısı hakkı bulunmaz. Sisteme dahil olan her katılımcı, T.C. vatandaşı veya mavi kart sahibi ise devlet katkısı uygulamasından faydalanabiliyor.

two business persons plan a project. team work in office

Sistemden erken çıkış yapılması durumunda devlet hak ediş süreleri nasıl değişkenlik gösteriyor?

Sistemde 3 yıldan az kalındığı takdirde devlet katkısı hakkı ortadan kalkıyor:

  • 3. yılın sonunda %15'ini,
  • 6. yılın sonunda %35'ini,
  • 10. yılın sonunda %60'ını,
  • Emekliliğe hak kazanılması durumunda ise devlet katkısının tamamı alınabiliyor.

1 Ocak 2013’te başlayan devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar için ise sistemden erken ayrılma durumunda devlet katkısı hesaplaması yapılırken;

  • 3 yıldan fazla, 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,
  • 6 yıldan fazla, 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,
  • 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara ise 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.

 

Emeklilik yatırım fonu nedir?

Bu sistemde önemli olan konu, yatırılan katkı paylarının emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmesidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında, Sosyal Güvenlik Sistemine ek olarak emeklilikte gelir sağlayan fonlar, özel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. Ayrıca; Bireysel Emeklilik Sisteminde, emeklilik şirketleri, katılımcılara faizli ve faizsiz fon seçenekleri sunuyor. Böylece birikimler, istenilen fona yönlendirilebiliyor. Yatırılan tutarlar çok cüzi miktarlar da olsa birikim yapmak mümkün oluyor.

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde ödeme koşulları nasıl?

Bireysel Emeklilik Sisteminde yatırılan katkı paylarından ayrı olarak, katılımcı istediği zaman ara ödemeler gerçekleştirebiliyor. Ayrıca mali bir sıkıntı söz konusu olduğunda, sistem ödemelerine ara vermek de mümkün oluyor.

 

Neden Bireysel Emeklilik Sistemine katılmalıyım?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminde ek gelir sağlamak ve refah seviyesini yükseltmek için var.

Bir örnekle açıklayacak olursak; aylık 100TL olarak belirlenen katkı payı için devlet katkısı 25TL oluyor. Yani her 100TL, devlet katkısıyla 125TL oluyor.

Mutlu bir emeklilik dönemi için sistemde emekli olmaya hak kazanıldığında, birikimleri almanın 3 farklı yolu bulunuyor. Birikimlerin hesaptan toplu olarak çekilebilmesi mümkün olduğu gibi, geri ödeme planı kapsamında programlı olarak emeklilik maaşı da alınabiliyor.

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde birden fazla sözleşme yapılması mümkün mü?

Evet. Bu konuyla ilişkili herhangi bir sınırlandırma bulunmuyor. Aynı şirket aracılığıyla veya farklı şirkette olmak üzere birden fazla emeklilik sözleşmesi başlatmak mümkün. Birden fazla sözleşme bulunuyorsa, hak kazanılan devlet katkısı ise toplam katkı payı sözleşmeler arasındaki dağılıma göre paylaştırılıyor. Garanti BBVA Emeklilik ile Prestige ve Select emeklilik planlarımız gibi farklı bireysel emeklilik seçenekleri arasından size en uygun olanı seçerek birden fazla sözleşmeyi güvenle gerçekleştirin.

 

Vefat durumunda birikim nereye gidiyor?

Bireysel Emeklilik Sisteminde, katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, devlet katkısı ve getirilerinin tümünden oluşan birikimi, emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara kalıyor. Herhangi bir lehtar belirtilmediği durumlarda ise kanuni varislere ödeme yapılıyor.

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde birikimler haczedilebilir mi?

Katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile haciz, rehin veya iflas tarihinde, brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı, nafaka borçları hariç olmak üzere; haczedilemiyor, rehin edilemiyor ve iflas masasına dahil edilemiyor.

Örneğin; 50 aydır Bireysel Emeklilik Sisteminde olan Ahmet Bey'in birikimi 85.000 TL. Asgari brüt tutarın ilgili dönemde 1.000 TL olduğu varsayımıyla, 1 Ağustos 2010 tarihinde Ahmet Bey'in birikiminin ne kadarı haczedilemeyeceği sorulduğunda, cevap 1000x50= 50.000 TL oluyor.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi güvenli mi?

Sistem, tam anlamıyla denetim altındadır. Emeklilik şirketlerinin tüm faaliyetleri T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından denetleniyor ve devletin yetkilendirdiği kurumlar aracılığıyla da dış denetime tabi tutuluyor.

Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izleniyor. Birikimler güncel olarak, emeklilik şirketinin internet veya mobil uygulamasından giriş yaparak kontrol edilebiliyor veya Bireysel Emeklilik hesaplarının incelemesi Takasbank hesaplarından da günlük olarak fon payları üzerinden yapılabiliyor.

Siz de geleceğinizi garanti altına almak isterseniz Bireysel Emeklilik Sistemine buradan ulaşarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemine katılım sağlama konusunda kararsızlık yaşıyorsanız Kişisel Net Değerinizi Hesaplamayı Biliyor musunuz? başlıklı yazımızı okuyarak finansal geleceğinizle ilgili büyük resmi yeniden değerlendirebilirsiniz.

Garanti BBVA Bireysel Emeklilik Sistemi, finansal geleceğinizi şekillendirmenin en kazançlı yollarından biridir. Ancak geleceğinizi daha da parlak hale getirmek için daha fazla avantaj arıyorsanız, Kazançlı Planlarımıza göz atabilirsiniz. Bu planlar, birikimlerinizi daha hızlı büyütmenize ve daha güvenli bir emeklilik dönemi geçirmenize yardımcı olabilir. Garanti BBVA ile finansal geleceğinizi şekillendirin ve kazançlı planlarımızı keşfedin.

 

*Devlet katkısı oranı 2022 yılı itibarıyla %30'a çıkarılmıştır.

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Emeklilik