Finansal Check-up ile Finansal Sağlığınızı İyileştirin

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Yeni yıla yaklaşırken kimimiz kendine yeni hedefler belirledi kimimiz ise ajandasındaki hedeflere ‘tikler’ atmaya devam edecek. Yılın ilk ayı, genel mali durumumuza şöyle bir bakmak için en uygun zaman dilimidir. Ekonomik ve sosyal açıdan zorlayıcı dönemlerden geçsek de yeni yılı finansal olarak daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için mali durumumuzu gözden geçirmemiz gerekiyor. Buna kısaca “finansal check-up” diyoruz. Genelde şirketler kendi mali durumlarını ortaya çıkarmak için böyle check-up yapsalar da bu yöntem, kişisel finans için de pekâlâ kullanılabilir. Haydi gelin nasıl yapıldığına bakalım.

Yila Finansal Check-up ile Baslamaya Ne Dersiniz SON

Gelir ve gider tablosu oluşturun 

Check-up’ın ilk adımı gelir gider tablosu oluşturmak. Aslında bu noktada kendinizi bir şirket yerine koyabilirsiniz. Peki bu tabloyu nasıl oluşturacaksınız?

Bir kâğıda bir çizgi çizerek ortadan ikiye bölün. Sol tarafa aylık düzenli gelirlerinizi, sağ tarafa ise aylık giderlerinizi yazın. 

Yila Finansal Check-up ile Baslamaya Ne Dersiniz SON

Ayrıca kalem ve çizimlere gerek duymadan Garanti BBVA Mobil üzerinden de bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Uygulamadaki ‘‘Özet’’ kısmında sizin için otomatik olarak ayrımlanan gelir/gider, varlık/borç ve nakit akışı verilerinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz.

 

Borçlarınızı hesaplayın

Borçlarınıza kuş bakışı bakmanın tam zamanı, böylece önünüzü daha iyi görebilirsiniz! Varsa bir yıl boyunca ödeyeceğiniz, yoksa ilerleyen aylarda oluşabilecek muhtemel borçlarınızı sıralayıp, bir ödeme çizelgesi hazırlayabilir, öncelik sırasına göre her ay bunları azaltabilirsiniz. Aylık gelirinizin bir kısmıyla borçlarınızın asgari tutarını ödeyip her ay finansal açıdan rahatlayabilirsiniz.

 

Kredi kartı harcamalarını gözden geçirin

Kredi kartı borçlarını diğer borçlardan ayrı olarak incelemek işinize yarayabilir, çünkü bunlar genelde alışveriş harcamalarıdır. Geride bıraktığınız bir yıl içerisinde, kredi kartınızı kullanarak neye ne kadar para harcadığınızı kontrol edebilirsiniz. Bir sene boyunca hangi alanda ağırlıklı olarak harcama yaptığınızı ve bunların ‘ihtiyaç’ mı yoksa ‘istek’ mi olduğunu belirleyebilirsiniz. Bunu daha iyi analiz etmek için “İhtiyaçlar” ve “İstekler” olarak iki sütuna ayrılan bir tablo oluşturabilirsiniz. İhtiyaçlar bölümüne gıda, giyim, sağlık gibi harcamalarınızı, istekler bölümüne ise eğlence, seyahat gibi harcamalarınızı yazabilirsiniz. Yeni yılda, isteğe bağlı olan harcamalarınızdan kısarak küçük küçük tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) ve Mastercard’ın, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Dünya Bankası verilerinden de faydalanılarak gerçekleştirdiği “Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2021” araştırması açıklandı. Buna göre: 

Yila Finansal Check-up ile Baslamaya Ne Dersiniz SON
Yila Finansal Check-up ile Baslamaya Ne Dersiniz SON

Kredi kartı sahibi olamıyorsanız, ne yapmalısınız?

Kredi kartı başvuru sonucunuz kredi skorunuza göre belirlenir. Düşük kredi skoruna sahipseniz başvuru sonucunuzun onaylanmaması mümkün. Skorunuzu yükseltmek için kredili ürünlerinizin ödemelerini düzenli yapabilirsiniz. Ayrıca Garanti BBVA Anahtar Kart Programı’na dahil olarak kredi kartı başvurunuzun onaylanma ihtimalini yükseltebilirsiniz. Programa dahil olmak için tek yapmanız gereken, 700 TL'den başlayan teminat tutarını hesabınızda bulundurmanız. Sonrasında hesabınızdaki teminat tutarına bloke koyularak kartınızın başvurusu onaylanacaktır.

Programa dahil olmak için tek yapmanız gereken, 700 TL'den başlayan teminat tutarını hesabınızda bulundurmanız.

Anahtar Kart Programı’nda Garanti BBVA bireysel kredi kartlarından dilediğiniz birini seçebilirsiniz. Bonus, Miles and Smiles ve Shop and Fly kredi kartlarını tüm özellikleri aynı kalacak şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Türkiye’nin en yaygın üye iş yeri ağında alışverişlerinizi taksitlendirebilir, her ay 300’den fazla kampanya fırsatından yararlanabilirsiniz. Yaptığınız alışverişlerden bonus veya mil kazanabilir ve bu bonuslarla bedava alışveriş yapabilirsiniz.

Hesabınızda bulundurmanız gereken teminat tutarını vadeli mevduat yapabilirsiniz. Böylelikle blokeli teminat tutarınızı güncel faiz oranları ile değerlendirebilirsiniz.

Anahtar Kart Programı ile ödemelerinizi 6 ay boyunca düzenli yaparak kredi skorunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi skorunuz gerekli seviyeye yükseldiğinde ise teminat blokesi kaldırılacak ve kartınızı herhangi bir teminata bağlı olmadan kullanabileceksiniz.


Geçen yıl birikime ayrılan miktarı belirlemek

Geçen yıl birikim hesabınızda kaç para birikti veya birikebildi mi? Eğer hiç birikim yapamadıysanız bile endişelenmeyin, yeni yılda biriktirmeye başlayabilirsiniz. Yukarıda aktardığımız gelir gider tablosuyla, mevcut gelirinizin ne kadarıyla birikim yapabileceğinizi tespit edebilirsiniz. Gider kısmında yer alan harcamalarınızdan hangilerini azaltabileceğinize karar verip, bu rakamı birikim için ayırmayı deneyebilirsiniz.  

Size uygun birikim hesaplarını incelemek için Garanti BBVA Mobil’de yer alan harcama alışkanlıklarınıza göre kişisel olarak paylaşılan önerilerinize göz atabilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf