10 Adımda İstikrarlı Para Biriktirme

Gider ve harcamalarımızı en ince ayrıntısına kadar hesaplayıp her ay bir bütçe planı oluşturmak, birikim konusunda bizim en iyi yol göstericimiz. Fakat birikim söz konusu olunca en çok zorlanılan şey istikrarı korumak. Para biriktirme konusunda nasıl istikrarlı olabiliriz? Pratik ve istikrarlı para biriktirme yöntemleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

 

Para biriktirme konusunda nasıl istikrarlı olabiliriz?

Bunu yapabilmek birçoğumuz için zor olabilir. Bazen tasarruf etmeyi başarsak da bunu tutarlı bir şekilde sürdürmekte zorlanırız. Ancak her ay bütçe planı oluşturarak etkili ve tutarlı bir şekilde para biriktirmek mümkün. Özellikle gereksiz masrafları belirleyip kısmak, zaman içinde sürekli olarak küçük miktarları bir kenara ayırmak, aynı anda birkaç kalemde harcamaları kontrol altına almak, her ay önemli ölçüde birikim yapmamıza yardımcı olabilir. Bazı finansal alışkanlıklarımızı değiştirmek bile büyük bir fark yaratabilir. Peki her ay ne kadar para biriktirmeliyiz? 50/30/20 Kuralı’nı geliştiren Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren ve birçok finans uzmanı, her ay gelirimizin %20’sini birikime ayırmamızı söylüyor. Bununla birlikte, ne kadar çok tasarruf eder ve yatırım yaparsak, mevcut mali durumumuz ve gelecekteki finansal sağlığımız için de o kadar iyi olacaktır. Önemli olan, başlamak ve bunu bir plana oturtup istikrarlı bir şekilde devam etmek.

 

Pratik ve istikrarlı para biriktirme yöntemleri nelerdir?

Biraz zaman ve özveri isteyen bu süreçte izlemeniz gereken 10 adıma birlikte göz atalım:

1.      Karar vermek: İlk iş neden birikim yapmak istediğinize karar vermek. Bu birikimi nerede kullanacağınıza karar verirseniz hem ne kadar birikim yapacağınızı belirler hem de motive olursunuz.

2.      Harcamaları takip etmek: Para biriktirmek için öncelikle paranızın nereye gittiğini net bir şekilde görmeniz gerekiyor. Bunun için de en iyi yöntem harcamaları takip etmek. Kolayca hazırlayabileceğiniz bir gider tablosu bunun için yeterli olacaktır. Ayrıca Garanti BBVA Mobil ile de varlık ve borçlarınızı görüntüleyebilir, gelir ve giderlerinizi kategori bazlı izleyebilirsiniz.

Para biriktirmek için öncelikle paranızın nereye gittiğini net bir şekilde görmeniz gerekiyor. Bunun için de en iyi yöntem harcamaları takip etmek.

3.      Harcamaları kısmak: Gider tablosunu hazırladığınıza göre masraflarınız net bir şekilde ortada. Artık para biriktirmeye başlamak için harcamaları nereden kısabileceğinize bakmanız gerekiyor. Çoğumuz için giderlerimizin büyük bir bölümünü; gıda, giyim ve ulaşım oluşturuyor. Örneğin yemekten tasarruf etmenin en iyi yolları arasında, dışarıda yemek yemeyi azaltmak ve hafta boyunca toplu yemek pişirmek yer alıyor. Giyim harcamalarımızdan tasarruf etmenin en iyi yolu sadeleşmek. Hepimizin dolabında giymediğimiz kıyafetler vardır. Minimalist bir yaşam tarzı ile birkaç parça sade kıyafetinizi farklı aksesuarlarla her seferinde farklı bir kombine dönüştürebilirsiniz. Hatta yenisini almak yerine kıyafetlerinizi dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Ulaşıma gelecek olursak, bir aracınız varsa her yere giderken kullanmak yerine bisiklet ve toplu taşımayı tercih ederek veya yürüyerek hem ulaşım masraflarından tasarruf edebilir hem de sürdürülebilir ulaşıma katkı sağlayabilirsiniz.

4.      Gerçekçi finansal hedefler belirlemek: Harcamalarınızı kıstıktan sonra kendinize gerçekçi finansal hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefler, yurtdışı tatili veya yüksek lisans yapmak olabileceği gibi, ev ya da araba almak gibi ulaşılması daha zor hedefler de olabilir. Önceliği bu hedeflerinize verir ve gerçekleştirebilirseniz, daha sonra zor hedeflerinize ulaşmak için motivasyonunuz artar.

5.      Faturaları kontrol etmek: Gelelim günlük hayata. Su, elektrik ve doğalgaz tüketiminizi gözden geçirebilirsiniz. Gereksiz yanan lambaları kapatmak, çalışmayan cihazların fişlerini prizden çıkarmak, diş fırçalama veya duş alma gibi rutin işlerde musluğu kapatmak ay sonunda faturanıza yansıyacak ve tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda faturalarınıza otomatik ödeme talimatı vererek harcamalarınızı kolayca ve zamanında gerçekleştirebilirsiniz.

6.      Ödemeleri tam ve zamanında yapmak: Kredi kartı kullanıyorsanız, hem bütçe planınıza göre kontrollü harcamanızda hem de faiz yükü oluşmaması adına her ay zamanında ve tam olarak ödemeyi bir öncelik haline getirmenizde fayda var. Aynı durum faturalar için de geçerli. Son ödeme tarihlerini kaçırdığınız faturalar için gecikme ücreti ödemek yerine bankanıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

7.      Kullanılmayan abonelikleri iptal etmek: İnternet uzun zamandır hayatımızın vazgeçilmezi konumunda. Farklı içerikler izlemek ya da müzik dinlemek için birçok platforma üye oluyoruz. Ancak bazılarını sıklıkla kullanmadığımız da oluyor. İşte bu kullanmadığımız platformların aboneliklerini iptal ederek, buradan elde ettiğimiz tasarrufla birikim yapmak mümkün.

8.      Alışverişte indirimleri takip etmek: Market alışverişlerinizde indirim fırsatlarını, online alışverişlerinizde ise indirim, ücretsiz kargo ve kupon fırsatlarını takip edebilirsiniz. Örneğin yemekten tasarruf etmenin en iyi yollarından biri de indirim fırsatlarını takip etmek. Bu fırsatlardan yararlanırsanız ay sonunda para artırabilirsiniz. Haftada bir kez dışarıda yemek yemek endişelenecek bir şey olmayabilir, ancak bunu her akşam yaparsanız, özellikle büyük bir aileniz varsa, maliyetler gerçekten artabilir.

9.      Eğlence maliyetlerini azaltmak: Para biriktirmek için en hızlı yollardan biridir. Ancak bu, sürekli evde kalmanız ve hiçbir şey yapmamanız gerektiği anlamına gelmez. Sizin için daha öncelikli olan, kaçırmak istemediğiniz konserlere, etkinliklere bütçe ayırabilirsiniz. Ayrıca birçok şehirde yaz boyunca ücretsiz veya indirimli düzenlenen açık hava konserleri, açık hava sineması etkinlikleri ve festivalleri de takip edebilirsiniz.

10.      Teknolojiden yardım almak: Para biriktirme konusunda istikrarlı olmak istiyorsanız teknolojinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Gelir, gider ve harcamalarınızı takip etmek ve birikim potansiyelinizi görmek için bankacılık uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Garanti BBVA olarak sunduğumuz hedefli biriktirmeharcadıkça biriktirme hesaplarını veya döviz türünde birikim yapmak için vadeli döviz hesabı'nı tercih edebilirsiniz.


Özetle istikrarlı para biriktirme; bütçe planımızı dikkate almayı, harcamalarımızı gözden geçirmeyi gerektiriyor. Hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle finansal stresi azaltabilir, kendimizi güvence altına alabilir, daha rahat hissedebilir ve geleceğe iyi bakabiliriz!

 

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık