Bütçe Dostu Online Alışveriş: Bilmeniz Gereken İpuçları

Üretim, enerji, sanayi, spor, eğlence, finans... Kısacası hayatımızın her alanında karşımıza çıkan dijitalleşme alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Artık markete, butiğe, kitapçıya gitmek yerine tıklamayı tercih ediyoruz. Hatta beyaz eşya alışverişi gibi daha büyük, birkaç yılda bir yapacağımız alışverişleri bile internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. 2021’de kartla yapılan her 100 ödemenin 26’sı e-ticaret alışverişi oldu mesela, bir önceki yıl bu oran yüzde 22,6’ydı. (*) Peki değişmeyen şey ne? Elbette tasarruf etme isteğimiz! Online alışveriş bize hızlı, kolay ve rahat bir alışveriş deneyimi sunsa da bu konfor bazen bütçemizi aşma riskini de beraberinde getiriyor. Ya da bütçe konusunda çok dikkatli olsak bile gözden kaçırdığımız tasarruf noktaları bulunabiliyor. O halde gelin online alışveriş yaparken bütçenizi korumak için neler yapabilirsiniz, bakalım…

 

Alışveriş yapacağınız zamanı planlayabilirsiniz: Popüler inanışın aksine, online alışveriş yaparken paradan tasarruf etmek için karmaşık stratejiler izlemeniz gerekmez, alışveriş yapacağınız zamana göre bir program belirlemek yeterli olur. Eğer haftalık market alışverişini de online olarak yapacaksanız bu marketlerin genellikle haftanın belirli günlerinde alıcıları çekmek için kampanya/indirim yaptığını unutmayın. Bu günlerden haberdar olmak, bütçenize bağlı kalmanıza yardımcı olur. Ya da örneğin elektronik bir eşya satın almayı planlıyorsanız, teknoloji mağazalarının en iyi fırsatları ne zaman sunduğunu öğrenmek için önce çevrimiçi elektronik ürün tekliflerine göz atabilirsiniz.

 

Satın almadan önce ihtiyacınız olan ürünleri araştırabilirsiniz: Bir mağazaya gittiğinizde aradığınız ürünü uygun fiyata bulmak için çokça gezmeniz gerek. Online alışveriş yaparken ise satın alacağınız bir ürünü araştırmak için bolca zamanınız var. Bu zamanı, ihtiyacınız olan ürünü en uygun fiyata bulmak için telefonunuza yüklediğiniz alışveriş uygulamalarında gezinirken kullanabilirsiniz. Ayrıca birçok online mağazanın, ilk kez alıcılar için ücretsiz nakliye hizmeti sunabileceğini de unutmayın.

 

Fiyat karşılaştırma sitelerini kullanabilirsiniz: Aradığınız ürünü istediğiniz fiyata uygulamalarda gezinerek bulamadınız mı? O zaman çözüm fiyat karşılaştırma siteleri. Bu tarz siteler, aradığınız ürünü tüm e-ticaret sitelerinde arar ve en uygun fiyatlısından en pahalı olanına kadar tüm seçenekleri listeler. Böylece aralarından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca bazı siteler fiyatların yanı sıra kampanyaları, yorumları, ödeme avantajlarını, ürünün aylar içindeki fiyat değişimlerini de gösterir. Bu sitelerin dışında bir seçeneğiniz de web tarayıcısı uzantıları. Tarayıcınıza ekleyeceğiniz bu uzantılar, ürünün fiyat geçmişini ve gerçek indirimleri gösterir, daha uygun fiyatlı benzerlerini bulur.

Güvendiğiniz sitelerin, markaların bültenlerine üye olabilirsiniz: Birçok site/marka ilk ziyaretinizde bültenlerine üye olmanızı ister ve bunun karşılığında indirim veya promosyonlar sunar. Bunun yanı sıra artık bültene kayıtlı olduğunuz için yapılacak bir kampanya veya fiyat değişikliğine dair önceden e-posta alırsınız. Bu üyelikler zaman zaman kişiye özel fırsatlar da getirebilir, örneğin doğum gününüzde sizin için düzenlenmiş bir kampanya yakalayabilirsiniz.

 

‘Fiyatı düşünce haber ver’ bildirimlerini açabilirsiniz: Fiyat karşılaştırma sitelerinin, e-ticaret platformlarının, markaların kendi online shop’larının çoğunda fiyat alarmı bulunur. İstediğiniz ürünü veya halihazırda çok sık kullandığınız bir ihtiyaç malzemesini (gıda, temizlik vb.) bu sayede takibe alabilirsiniz. Ürünün fiyatında bir değişiklik ya da ürünle ilgili farklı bir kampanya olduğunda size gönderilen e-posta ile bilgilendirilirsiniz.

Fiyat karşılaştırma sitelerinin, e-ticaret platformlarının, markaların kendi online shop'larının çoğunda fiyat alarmı bulunur.

İndirimleri takip edebilirsiniz: E-ticaret siteleri bazen sadece belli ürün kategorilerine özel bazen de genel kampanyalar yapar. Bayram, yılbaşı gibi özel günlerden önce ayrıca indirim fırsatları sunar. Hem istek hem de ihtiyaçlarınız için bu indirimleri bekleyebilirsiniz. Sadece indirimden kısa süre önce bir anda şişirilen ve indirimden hemen önce ‘düşürülen’ fiyatlara karşı dikkatli olmalısınız. İndirimden bahsetmişken, yeni sezondan almak yerine önceki sezonda benzer bir ürünün olup olmadığına bakmak da önemli bir tasarruf olanağı sunabilir.

 

Alışveriş sitelerine girerken ‘gizli moda’ geçebilirsiniz: Birçok online alışveriş sitesi, ürün fiyatlarının gerçek zamanlı arz ve talebe göre sürekli olarak ayarlandığı, dinamik fiyatlandırmaya dayanan bir algoritma kullanır. Bu algoritma sizin kullanıcı alışkanlıklarınıza, tarama geçmişinize ve harcama kalıplarınıza dayanır. Dolayısıyla herkese aynı fiyatı sunmaz, hatta size bile iki kere aynı fiyatı sunmayabilir. Diyelim ki bir tişörtün fiyatına baktınız ve sayfayı kapattınız. İkinci kez giriş yaptığınızda site, ürün için istekli olduğunuzu varsayıp fiyatı artırabilir. Bundan kaçınmak için tarama geçmişinizi ve çerezleri temizleyebilirsiniz. Siteye giriş yapmadan önce tarayıcınızı gizli moda alabilirsiniz. Böylece en azından fiyatları değerlendirme olanağı yakalarsınız.

 

Mağazaları takip ederek kupon kazanabilirsiniz: Online alışveriş uygulamalarında gezinirken mağazalar kendilerini takip etmeniz için kupon fırsatları sunar. Bu indirim kuponlarını belirtilen zaman içinde kullanırsanız istediğiniz bir ürünü daha uygun fiyata alabilirsiniz.

 

Bankanızın/kartlarınızın sunduğu kampanyaları takip edebilirsiniz: Müşterisi olduğunuz bankanın kredi kartları ya da mobil uygulaması aracılığıyla size sunduğu özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin Garanti BBVA Bonus Flaş’ta bulunduğunuz konuma göre nerede, nasıl bir kampanya var takip edip size uygun olan bir tanesine katılabilirsiniz. Favori markalarınızın kampanyaları başlayınca haberdar olabilirsiniz. Online alışveriş akıllı uygulamalarla birleşince kesinlikle daha tasarruflu olacaktır!

 

Nasıl tasarruf edeceğinizi öğrenmek, finansal sağlınız için atacağınız önemli bir adımdır. Siz de önce finansal sağlınıza, sonra geleceğe iyi bakın…

 

(*) Garanti BBVA Ödeme Sistemleri-Türkiye’de Kartlı Ödemeler Araştırması

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf

  • Online Alışveriş