Akıllı Uygulamalarla Nasıl Tasarruf Yapılır?

Kiranızı ve faturalarınızı ödediniz, zorunlu harcamalarınızı tamamladınız, iyi hissetmek için kendinizi kıyafet ya da teknoloji alışverişi gibi kaçamaklarla ödüllendirdiniz. Hayalinizdeki tatile çıkmak, bir anahtar sahibi (ev, araba vb.) olmak, kariyerinizi uçuracak o eğitime katılmak, çocuklarınızın hep istediği oyun konsolunu almak için kenara para koyabilirsiniz artık. Fakat… Ayın sonu sanki her zamankinden hızla geldi ve paranız adeta buhar olup uçtu. Bütçe dengesinin önemli unsurlarından birini yani tasarrufu ertelemiş olabilir misiniz?

Harcamaları ve giderleri bir finans uzmanı gibi yönetmek zaman zaman okul yıllarındaki para problemleri kadar kolay olmuyor. Peki günlük hayatımız ‘akıllı’ olarak tanımlanan teknolojilerle, uygulamalarla çevrilmişken neden harcamalarımız da ‘akıllı’ olmasın ki? Teknolojiden yardım alarak tasarruf yapabilir miyiz? Cevaplar bir tık uygulama uzağınızda…

 

Kişisel muhasebeciniz parmağınızın ucunda: Gelirinizi not eden; kredi kartı ödemesinden kiraya, faturalardan market alışverişine kadar tüm harcamalarınızı kategorilerine ayırıp takip eden mobil uygulamalar sayesinde paranızı nasıl kullandığınızı net bir şekilde görürsünüz. Harcama eğilimlerinizi tespit eder, nereye daha fazla harcama yaptığınızı görür ve kendinize bir tasarruf hedefi koyabilirsiniz. Bütçenizi dengeler, giderlerinizi yönetirsiniz. Uygulamaların bazıları durumunuzu grafiklerle ortaya koyduğu gibi, finansal profilinize göre seçenek ve tavsiyeler de sunar. Hatta harcama tutarınızı bu kez sizin iyiliğiniz için yukarı yuvarlayarak aradaki farkı otomatikman birikim hesabınıza aktaran bazı uygulamalar da var. Dahası, bazı uygulamalar kredi kartınızdan harcama yaparken her ay sizin belirlediğiniz oranda bir tutarı birikim hesabınıza bile aktarıyor. Örnek mi? Eğer Garanti BBVA müşterisiyseniz bundan faydalanabilir ve ‘Harcadıkça Biriktir’ özelliği sayesinde kredi kartınızla hem harcayıp hem de düzenli birikim yapabilirsiniz. Ayrıca nakit akışından ve bütçenize dair her şeyi mobil bankacılıktaki ‘Durumum’ alanında görebilir, size özel finansal sağlık ipuçlarıyla harcama kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

Fatura ödeme talimatı vermek, belirlediğiniz miktardaki parayı her ay düzenli olarak birikime (altın, vadeli hesap vb.) aktarmak gibi otomatik hale getirilen işlemler size azımsanmayacak kadar önemli bir tasarruf alanı sağlar.

Otomatikleşmek bazen iyidir: Fatura ödeme talimatı vermek, belirlediğiniz miktardaki parayı her ay düzenli olarak birikime (altın, vadeli hesap vb.) aktarmak gibi otomatik hale getirilen işlemler size azımsanmayacak kadar önemli bir tasarruf alanı sağlar. Nasıl mı? Faturalarınızı zamanında öder, gecikme faizinden muaf olursunuz ya da çalıştığınız bankanın koşullarına göre indirim kampanyaları gibi avantajlardan faydalanabilirsiniz. Otomatik birikim ise tasarrufu, ödenmesi gereken bir fatura ya da yapılması zorunlu bir harcama gibi görmenizi sağlar. Tasarruf için hedeflediğiniz tutarı harcamaya başlamadan birikime dönüştürmek size motivasyon kazandırır. Aylık bütçenizde daha tasarruflu gitmenize, yeni tasarruf kaynakları yaratma konusunda istekli ve yaratıcı davranmanıza yardımcı olur.

Biraz da günlük hayatımıza bakalım: Alışveriş sitelerinde gezinmeyi sevenler burada mı? Bu alanda da paradan tasarruf etmenize gerçekten yardımcı olabilecek birçok teknoloji ve yazılım var. Aradığınız ürünün fiyat geçmişini gösteren, gerçek indirim ve yorumlarını sunan, daha uygun fiyatlı benzerlerini bulan çok sayıda web tarayıcısı uzantısı olduğunu biliyor muydunuz? Fiyatları karşılaştırıp en uygun seçeneği karşınıza çıkaran, istediğiniz ürünün fiyatı düşünce size haber veren siteler de cabası.

 

Finansal sağlık reçeteniz hazır: “Keşke giderlerimi daha iyi yönetmemi sağlayacak bir planım olsa!” mı diyorsunuz? O zaman finansal sağlığınızı iyi edecek ‘doktor’ cebinize kadar geliyor. Garanti BBVA Mobil’in ‘Tasarruf Planı’ özelliği ile her ay belirli harcama kategorilerinde ne kadar tasarruf etme potansiyeliniz olduğunu görürsünüz. Üstelik bunu sizin belirlediğiniz limitlere göre değil, önceki harcamalarınıza bakarak biz öneririz: Gıda kategorisindeki harcamalarınızdan 300 lira tasarruf edebilirsiniz” gibi. Böylece size özel önerilerle hızlıca aksiyon alabilirsiniz. Bütçenizi ve paranızı yönetir, harcamalarınızdan kısarak elinizi rahatlatabilirsiniz.

Harcamalarınızı yöneterek tasarrufa geçmek, geleceği bugünden planlamak demektir! Akıllı ve kişiselleştirilmiş çözümlerle hem finansal sağlığınıza hem de geleceğe iyi bakmak elinizde!

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Dijital Bankacılık

  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf