10 Maddede Okul Alışverişi ve Tasarruf Tüyoları

Yeni eğitim yılı 12 Eylül’de başlıyor. Öğrenciler sadece birkaç hafta içinde sınıflarına dönecek, bu da okul alışverişine başlama zamanınızın geldiği anlamına geliyor. Son birkaç yılda aileler, okul yılına hazırlanırken pandemi nedeniyle uzaktan eğitim gibi yeni zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu yıl da aileler tasarruflu okul alışverişi yapmanın yollarını arıyor. Peki okul alışverişi listesinde neler var, neler olmalı? Alışveriş sırasında nelere dikkat etmeliyiz? Hangi kalemlerde ve nasıl tasarruf edebiliriz?

 

Okul alışverişi listesinde neler var, neler olmalı?

Eğitim yılı yaklaşırken okul alışverişi için de hazırlıklar yavaş yavaş başladı. Aileler hem zaman hem de paradan tasarruf etmek için kapsamlı olduğu kadar uygun bir liste oluşturmak istiyor. Haydi bu listede neler olması gerektiğine bir göz atalım. Okul alışverişi listesi oluşturmadan önce yapılacak en doğru şey; evinizde halihazırda sahip olduklarınıza bakmak. Ardından listeyi; kırtasiye malzemeleri, kıyafet, derslere yardımcı materyaller şeklinde kategorilere bölebilirsiniz. Kırtasiye kategorisinde cetvel, makas, zımba, ataç gibi malzemeler geçen seneden kalmışsa bunlar listeye eklenmeyebilir. Burada defter, silgi, kurşun kalem gibi malzemeler listenin başında yer alabilir. Kıyafet kategorisinde ise çocuğunuz aynı okula devam edecekse, okul forması hâlâ olsa bile gelecek yıl harcamalarınızdan tasarruf etmek için bir beden büyük bir forma daha alabilirsiniz. Derslere yardımcı materyallere gelince; konu anlatımlı test kitapları, sözlükler ve atlaslar listede olabilir. 

Okul alışverişi listesi oluşturmadan önce yapılacak en doğru şey; evinizde halihazırda sahip olduklarınıza bakmak. Ardından listeyi; kırtasiye malzemeleri, kıyafet, derslere yardımcı materyaller şeklinde kategorilere bölebilirsiniz.

Okul alışverişi sırasında nelere dikkat etmeliyiz? Hangi kalemlerde ve nasıl tasarruf edebiliriz?

Deloitte’un yıllık okula dönüş anketine göre, artan fiyatlar tüketici harcamalarını geçen yıla göre yüzde 8 artırdı ve ebeveynlerin yüzde 57’si enflasyonun bireysel kalemlerin maliyeti üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını söyledi. Rapora göre aileler bu yıl mağazada daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor. Ancak nerede alışveriş yaparsanız yapın ve okul için neye ihtiyacınız olursa olsun, maliyetleri düşürmenin ve bütçenin altında kalmanın birçok yolu var. Neler mi? Gelin okula dönüş alışverişinde tasarruf etmenin bazı yollarını birlikte inceleyelim.

 

1.      Okul alışverişi ihtiyaç listenizi oluşturun ve önceliklendirin: Her şeyi hemen satın alamayabilirsiniz. Ancak bu listeyi oluşturmak, önce neyle uğraşmanız gerektiğinizi görmenize yardımcı olabilir. Alışverişe başlamadan önce bir ihtiyaç listesi oluşturarak bunları önem sırasına göre yazabilirsiniz. Örneğin elzem ihtiyaçlar olan gömlek ve ayakkabı listenin başında olabilir.

 

2.      Okula dönüş için bir bütçe planı oluşturun: Artık bir listeye sahip olduğunuza göre bütçe oluşturabilirsiniz. Bütçeye bağlı kalmaya özen gösterirseniz paranızın nereye gideceğinin kontrolü elinizde olur. Bütçenizi ayarlarken, her ay gerçekleşen okulla ilgili harcamalar için (okul malzemeleri ve kurs ücretleri gibi) yeni bir bütçe kategorisi oluşturun.

 

3.      Kıyafetlerden tasarruf edin: Çocuklar çok hızlı büyüyorlar değil mi? Bu da kıyafetlerin değişimini gerektiriyor. Ancak okul alışverişine başlamadan önce çocuğunuzun dolabına göz gezdirmenizde fayda var. Üniforması hâlâ oluyor mu? Varsa daha büyük çocuklarınızdan olabilecek herhangi bir kıyafet (palto, eşofman) var mı? Bunlar biraz zaman alabilir ancak buna harcanan zaman, tasarruf edilen para olacaktır.

 

4.      Okul alışverişini zamana yayın: Okul başlamadan önce alışverişi tek kalemde yapmak zorundaymış gibi hissetmeyin. Harcamalarınızı birkaç aya yayarsanız bütçenize bağlı kalmanız da kolaylaşır. Bunun için okula dönüş indirim fırsatlarını takip edebilirsiniz.

 

5.      Sahip olduğunuz kırtasiye malzemelerine bakın: Muhtemelen, bu yıl yeniden kullanabileceğiniz geçen yılki okul malzemelerine zaten sahipsiniz. Çocuğunuzun bir önceki eğitim yılından kalem, defter, klasör, çanta gibi malzemelere bir göz gezdirin. Bunlar hâlâ kullanılabilirse bu yıl okul alışverişi listenizde yer almayabilir ve böylece tasarruf etmiş olursunuz.

6.      Kaliteyi göz önünde bulundurun: Ayakkabılar, paltolar, sırt çantaları, suluklar, beslenme çantaları, kalem kutuları gibi malzemeleri satın alırken uzun süre kullanılabilecek olanları seçebilirsiniz. Fiyat olarak makul ancak daha düşük kalitede ve çabuk yıpranacak bir giysi ya da malzeme satın aldığınızda yıl içinde tekrar bir masraf çıkabilir. Bu yüzden kaliteyi de düşünerek harcamalarınızı dengeleyebilirsiniz.

 

7.      Yıl boyunca ihtiyaç duyacağınız malzemeleri önden alın: Okul değiştiren veya ilk kez okul hayatına başlayan çocuğunuz için yıl boyunca ihtiyaç duyacağınız kırtasiye malzemelerini önden alabilirsiniz. Böylece gelecek yıla da hazırlık yapmış olursunuz.

 

8.      Teknolojik harcamalar için bütçe ayırın: Hâlâ içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çocuklar uzun bir süre uzaktan eğitim aldı. Bu dönemde tablet ve bilgisayarlar bu ihtiyacı karşıladı. Ancak bu cihazlara pandemi öncesinde de olduğu gibi ihtiyacımız var. Eğitimin sağlıklı ve eksiksiz sürdürülebilmesi için öğrencilerin tablet, akıllı telefon ve bilgisayar gibi ihtiyaçlarının öngörülmesi gerekli. Elinizde halihazırda bir cihaz varsa bunu çocuğunuza verebilir, arızalı bir cihazı çocuğunuzun işini görmesi için tamir ettirebilir veya teknoloji mağazalarının kampanyalarını takip ederek bütçenize uygun bir cihaz satın alabilirsiniz. Sıfır bir cihaz almak imkânınız dahilinde değilse ikinci el piyasasını da değerlendirebilirsiniz. 

 

9.      Satın almadan önce fiyatları karşılaştırın: Online ya da mağaza, nereden alışveriş yaparsanız yapın satın almadan önce yapacağınız bir karşılaştırma sayesinde tasarruf edebilirsiniz. Online alışveriş yapacaksanız fiyat karşılaştırma sitelerinden faydalanabilirsiniz.

 

10.      Bankanızın fırsatlarından yararlanın: Garanti BBVA Mobil’de İşlemler menüsünden Akıllı İşlemler adımına dokunarak kolaylıkla tanımlayabileceğiniz Harcadıkça Biriktir ile kredi kartı harcamalarınız üzerinden, her ay belirlediğiniz oranda birikimi, Kolay Birikim hesabınızda değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Garanti BBVA Bonus Card kredi kartı kullanarak taksitli alışveriş yapabilir ve bonus kazanabilirsiniz. Miles&Smiles ve Shop&Fly kredi kartlarıyla yaptığınız tüm harcamalarınızdan da sektörlere göre değişen oranlarda mil kazanabilirsiniz.

Tüm bunların yanında çocuklarınıza verdiğiniz okul harçlıklarının bir kısmını biriktirmesini ve bazı kişisel harcamalarını bu birikimden yapmasını söyleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuza tasarruf ve birikimi aşılamış, kendi parasını yönetmesi konusunda beceri kazandırmış olursunuz. 

 

Özetle okul alışverişi listesi okula dönüş bütçenizi planlamak için harika bir başlangıç ​​noktası. Yıl boyunca ulaşım gibi birçok başka harcamanın da olabileceğini düşünerek okul alışverişi için tüm malzemeleri erkenden ve yavaş yavaş almak aylık bütçeniz üzerindeki etkiyi hafifletmeye yardımcı olabilir. 

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Tasarruf

  • Alışveriş