Sanal Eller Cebe: Dijital Cüzdan

Alışveriş alışkanlıklarımız, günlük rutinlerimiz dijitalleşirken hatta internet deneyimimiz metaverse ile adeta vücut bulurken cüzdanlarımız da elbet bu dönüşümden pay alacaktı. Gerçek bir cüzdanda taşıyabileceklerinizin elektronik versiyonu olan dijital cüzdan sıklıkla duyduğumuz kavramlardan biri. Elbette henüz hatıra vesikalıklar gibi gerçek cüzdanlarımızda taşımayı bir türlü bırakamadığımız nesneleri kapsamıyor ama finansal araçların hepsine burada yer var. Üstelik güvenliği, kullanım kolaylığı, puan ve indirim gibi avantajlar sunması nedeniyle dijital cüzdanlar giderek daha çok birey tarafından tercih ediliyor. Akıllı sanal asistan yeniliğinin yanı sıra dijital cüzdan hakkında da merak edilenleri cevaplayalım o halde…

 

Dijital cüzdan nedir?

Dijital cüzdan veya e-cüzdan da diyebiliriz, çok sayıda ödeme yöntemi ve web sitesi için kullanıcıların ödeme bilgilerini ve şifrelerini güvenli bir şekilde, bir bulutta saklayan sistemdir. Yazılım tabanlı olan bu sistemde banka ve kredi kartı gibi finansal enstrümanlar tek bir yerde tanımlanır. Gerektiğinde güncellenir veya silinebilir, ödeme geçmişi görüntülenebilir. Dijital cüzdanda ayrıca sadakat kartı bilgilerini, dijital kuponları, hediye kartlarını, otel rezervasyonlarını, uçuş bilgilerini saklayabilirsiniz. Yani alışverişlerinizde avantajlardan uzak kalmazsınız, önemli belgelerinize kolayca erişebilirsiniz.

Dijital cüzdan veya e-cüzdan da diyebiliriz, çok sayıda ödeme yöntemi ve web sitesi için kullanıcıların ödeme bilgilerini ve şifrelerini güvenli bir şekilde, bir bulutta saklayan sistemdir.

Bu noktada aklınızda bazı soru işaretleri oluşabilir. Mesela:

 

Dijital cüzdanlar ve mobil ödeme sistemleri aynı şey mi? Hayır. Dijital cüzdan, kullanıcının bilgilerini sakladığı yerdir. Bir mobil cihazda olması zorunlu değildir. Mobil ödeme ise kredi kartı veya nakit yerine temassız ödeme yapmak için kullandığınız bir tür dijital cüzdandır. Örneğin GarantiBBVA’nın BonusFlaş’ı gibi. Web ve mobil ödemelerinizde kart bilgilerinizi paylaşmadan, BonusFlaş üzerinden ödeme yaparsınız. Bu akıllı telefonlara ya da giyilebilir teknolojilere bağlıdır. Fakat dijital cüzdanlar da mobil ödeme sistemleri de banka hesaplarına ve kredi kartlarına erişir. Dijital cüzdan mobil ödeme sistemleriyle birlikte de kullanılabilir.

 

Kripto cüzdanlardan farkı ne? Dijital cüzdan terimini çok sık duyduğumuz iki dünya daha var: Kripto paralar ve NFT’ler. Somut bir şekilde paranın varlığından söz etmediğimiz için bu iki kavram birbirine karışır. Ancak kripto cüzdanlar, dijital para birimlerini alıp satmak için gereken anahtarları saklarlar. Dijital cüzdan ise sahip olduğumuz paranın dijital versiyonudur ve kelimenin tam anlamıyla bir şeyler satın almak için kullanılır. Ancak kripto para birimini kabul eden yerlerde kripto cüzdan kullanarak mal veya hizmetler için ödeme yapabilirsiniz.

 

Dijital cüzdan nasıl çalışır?

Elbette cüzdanlar da çeşit çeşit: Apple Pay, Amazon Pay, Google Pay gibi pek çok popüler dijital cüzdan uygulaması bulunuyor. Öncelikle bunlardan birini seçmelisiniz. Seçtiğiniz uygulamaya veya siteye kart bilgilerinizi girmeniz gerekir. Bilgileriniz daha sonra şifrelenir. Cihazınızın kilidini açtığınızda ve kullanım onayı verdiğinizde dijital cüzdanınız da işler hale gelir. Dijital cüzdan, bağlı banka hesabınızdaki ödeme ayrıntılarınızı işlemin yapıldığı satıcıya bağlamak için ilgili yazılımı kullanır.

Nerelerde kullanılır?

Adı dijital olabilir ama bu cüzdanı hem fiziksel hareket halindeyken hem de çevrimiçiyken kullanabilirsiniz.

  • Bir mağazada dijital cüzdanınızla uyumlu bir satış noktası, sistem terminali (POS) varsa, ödeme yapmak için akıllı telefonunuzu veya giyilebilir teknolojik cihazlarınızı terminaldeki sembole doğru tutmanız yeterlidir.
  • Çevrimiçi alışveriş yaparken ödeme seçeneği olarak dijital cüzdanı seçebilirsiniz. Böylece her satın alma işleminizde kart bilgilerinizi girmek zorunda kalmazsınız.
  • Yemek siparişi veya araç paylaşımı… Bu tarz uygulama içi hizmetlerde kullanabilirsiniz.
  • Banka kartınızı da dijital cüzdanına eklerseniz, telefonunuzu kullanarak sistemle uyumlu ATM’lerden nakit para çekip yatırabilirsiniz.

 

Dijital cüzdanın faydaları neler?

Öncelikle kredi kartı, banka kartı ya da nakit para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Tüm ödeme bilgilerini tek bir konumda sunduğu için, değişik şifre ve PIN'leri hatırlamanıza gerek kalmıyor. Benzer şekilde her satın alma işlemi için ayrıca ödeme ayrıntılarını doldurmak gerekmiyor. Bunun dışında dijital cüzdan uygulamaları kullanımı teşvik etmek amacıyla pek çok kampanya ve indirim sunuyor.

Fakat konu hem dijital hem de finans olunca en büyük kaygımız tabii ki güvenlik. Dijital cüzdan; işlemlerin taklit edilmemesi için ek güvenlik sağlıyor. Çünkü işlemler şifreleniyor, her işlem ona özel eşsiz bir kodda saklanıyor. Ayrıca gerçek kart veya hesap numaraları dijital cüzdanda saklanmıyor. Elbette kayıp, çalıntı, ele geçirilme durumlarına karşılık cüzdanların sağladığı güvenlik ayarlarının kullanıcı tarafından aktifleştirilmesi gerekir. Ayrıca şüpheli durumlara karşı cüzdan tanımlarının düzenlenmesi, güncel haberlerin takibi de sağlanmalı.

Yazının başında bahsettiğimiz gibi hatıra fotoğraflarınız hariç cüzdanınızda ne varsa hepsini dijitalleştiren bu teknoloji güvenli, pratik ve rahat bir kullanım sunuyor. Teknolojik gelişmelerden ve yeni nesil ödeme yöntemlerinden haberdar olmak için blog’umuzu takip edin böylece hem siber güvenliğinize hem de finansal sağlınıza iyi bakın!

 

____________________________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Dijital Bankacılık

  • Dijital Dönüşüm