Dijital Bankacılığın Nimetlerinden Yararlanarak Nasıl Para Biriktirilir?

Büyük birikimler küçük tasarruflarla başlar. Pek çoğumuz bu fikirden hareketle giderlerimizden tasarruf etmeyi, bütçemizin bir kısmını da birikim için ayırmayı hedefleriz. Parasal konularda daha sağlıklı kararlar vermek, finansal stresimizi azaltmak, geleceğe daha güvenle bakmak; sebebimiz bunlardan hangisi olursa olsun kenarda biraz paramız bulunsun isteriz.

 

Ancak biriktirme fikri ve bunun için istek duymak çoğu kez harekete geçmeye yetmez. Gelir-gider dengemizi kontrol edemediğimiz, birikim hedefi koyamadığımız, nasıl para biriktirilir bilemediğimiz ya da belki yeterli potansiyelimiz olduğunu bile göremediğimiz için yol alamayız. Neyse ki gelişen teknoloji burada da yardımımıza koşuyor. İnternet ve mobil bankacılığın pek çok ürün ve özelliği tasarruf konusunda pratik, kolay, zahmetsiz bir destek sunuyor. Dijitalleşme hangi araçlarla tasarruf yapmamızı sağlıyor, tasarruflar nasıl birikime dönüşüyor, bir bakalım…

Harcama kontrolü: İster market alışverişleri, online siparişler isterse keyfi harcamalar olsun, giderlerimizin hesabını tutamamak bütçe dengesini sarsmanın yanı sıra tasarrufa da büyük engel teşkil eder. Ancak neye, ne kadar harcadığımızı kategori bazlı gösterecek, hatta belirlediğimiz limiti aştığımızda bizi uyaracak kişiselleştirilmiş bir algoritma, daha kontrollü harcama yapmamızı sağlayabilir. Bu uygulamalarla giderlerimizi aylık bazda gözlemleyebilir ve kendimize bir tasarruf hedefi koyabiliriz. Böylece bütçemize hâkim olur ve ileriye yönelik finansal planlar yapabiliriz. Örneğin; Garanti BBVA müşterisiyseniz, mobil bankacılıktaki ‘Durumum’ uygulaması sayesinde gelir ve giderlerinizi detaylı olarak görebilir, size özel finansal sağlık ipuçlarıyla harcama kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

 

Bütçe yönetimi: Gelirimizi, fatura ve harcamalarımızı, banka hesabı ve kredi kartlarımızı, varsa yatırım ve bireysel emeklilik hesaplarımızı kısacası tüm finansal profilimizi görüntüleyebildiğimiz uygulamalar otomatik bir şekilde bütçe yapmamızı kolaylaştırıyor. Finansal durumumuza göre seçenek ve tavsiyeler de sunabiliyor. Bu otomatik tasarruf ve bütçeleme süreci, özellikle çaba harcamadan tasarruf etmek isteyenler için idealdir.

Gelirimizi, fatura ve harcamalarımızı, banka hesabı ve kredi kartlarımızı, varsa yatırım ve bireysel emeklilik hesaplarımızı kısacası tüm finansal profilimizi görüntüleyebildiğimiz uygulamalar otomatik bir şekilde bütçe yapmamızı kolaylaştırıyor.

Sanal asistanlar: Adeta kişisel bir asistan gibi davranan yapay zekâ tabanlı sanal asistanların bankacılık alanındaki kullanımı da giderek artıyor. Sesli veya yazılı komutla çalışan bu asistanlar bütçe üzerinde kontrol sahibi olmayı ve ödeme takibini kolaylaştırıyor, ihtiyacımız olan bankacılık hizmetini buluyor. Dolayısıyla mali tablomuzu net bir şekilde görüp, dahası döviz/altın kuru gibi güncel bilgileri edinerek tasarruf ve birikim konusunda tüyolara sahip olabiliyoruz.

 

Otomatik birikim: Birikim amaçlı tasarrufta bulunmak isteyen ancak “Elimdekini hemen harcarım”, “Kenara koymayı unuturum” ya da “Nasıl para biriktirilir bilmiyorum” diyenler için çözüm yine bir tıkla geliyor. Vereceğimiz tek bir talimatla hesabımızdan ya da kredi kartımızdan, her ay belirlediğimiz tutarda miktarı otomatik bir şekilde başka bir hesapta biriktirmek üzere aktarabiliriz. İşlem otomatik bir şekilde gerçekleşeceği için bu tasarrufu, örneğin ödenmesi gereken bir fatura gibi görmek kolaylaşacaktır. Mesela Garanti BBVA müşterisiyseniz, Garanti BBVA Mobil’de bulunan Akıllı İşlemler adımından vadeli hesaba düzenli para aktarma ya da otomatik altın biriktirme seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Ya da örneğin eğitim gibi gelecek dönemdeki harcamalarınızı öngörüyor ve bunlara hazırlıklı olmak istiyorsanız Birikim Hedefi ürününü de seçebilirsiniz.

 

Harcadıkça biriktir: Kredi kartımızla hem harcayıp hem de para biriktirmek mümkün desek? Bu özellik sayesinde kredi kartı harcamalarımızdan belirlediğimiz oranda düzenli olarak birikim yapabiliyor, harcama ve bütçe dengemizi koruyabiliyoruz. Örneğin; sunduğumuz Harcadıkça Biriktir özelliğiyle, her ay belirlediğiniz oranda birikimi, Kolay Birikim hesabınızda değerlendirebilirsiniz.

 

Tasarruf kişisel refaha ve güvenli geleceğe giden yolda atılacak ilk adımlardan biridir. Birikim sahibi olduğumuzda kendimizi daha rahat hisseder ve geleceğe daha güvenle bakabiliriz. Teknolojinin de yardımıyla finansal sağlığınızı güçlendirmeye hemen şu anda, oturduğunuz yerden bile başlayabilirsiniz!

 

Garanti BBVA ile finansal sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğinizi merak ediyorsanız Finansal Sağlık sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf

  • Dijital Bankacılık