Bütçe Planlaması için Pratik Formül: 50/30/20 Kuralı

Tasarruf etmek istiyor; fakat harcama alışkanlıklarınızdan da ödün vermek istemiyor musunuz? Öyleyse, bu finans formülü tam size göre!

Herkesin hayalleri ve ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlara sahip olmak için de gelir durumu fark etmeksizin; mutlaka bazı finansal planlamalar yapmak gerekiyor.

Kişisel birikim stratejileri oluşturmaya çalışmak çoğu zaman her ay başı masaya yatırılan gelir-gider denklemini de daha kaotik bir bakışla ele almaya neden oluyor. Neyse ki finans uzmanları tüm dünyada ekonomik getiriler üzerine çağın koşulları doğrultusunda fikirler ve yöntemler geliştiriyor.

İşte, 50/30/20 Kuralı da global çapta heyecanla karşılanan finansal stratejilerden yalnızca biri.

Gelin, bu kuralla finansal durum tablonuzda neleri artıya çevirebileceğinize birlikte bakalım:

 

50/30/20 Kuralı nedir?

Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren’ın geliştirdiği finans planı ‘50/30/20’ içindeki her sayısal değer, gider yüzdesini ifade ediyor.

Time dergisi tarafından Dünyadaki En Etkili 100 İnsan arasında gösterilen Warren'ın kurguladığı 50/30/20 formülünde; ihtiyaçlara %50, isteklere %30 ve tasarrufa %20 bütçe ayrılması gerekiyor.

Harcamaları; ihtiyaçlar (zorunlu harcamalar), istekler (kişisel harcamalar) ve tasarruf (birikimler) olarak kategorize eden formül, global çapta büyük ilgi toplamayı sürdürüyor.

 

İlk adım: gelir hesaplama

50/30/20 Kuralı ile finansal bir düzenleme yapabilmek için ilk adımda gelirinizi hesaplamanız gerekiyor. Maaşınızın yanı sıra aldığınız primler, kira geliri ya da diğer alacaklarınızın tümü, total gelirinizi ifade ediyor.

Serbest mesleğe sahip bir çalışansanız ve gelirlerinizin tutarı ile finans hanenize katılım zamanları değişkenlik gösteriyorsa bu durumda yapacağınız en iyi şey aylık ortalama gelirinize odaklanmak.

 

İkinci adım: ihtiyaçları sınırlandırma

Warren’ın 50/30/20 formülüne göre her ay finans hanenize geçen net paranın %50’sinin temel ihtiyaçlara ayrılması, genel mali durumunuza büyük katkı sağlıyor. Gelirinizin %50’sini ayıracağınız bu ihtiyaçları sırasıyla kira, ulaşım, mutfak masrafı, fatura ödemeleri gibi sabit giderler oluşturuyor.

Ayrıca kredi kartı borçları ya da kredi taksitlerinin de bu %50’lik temel ihtiyaç listesinde yer alması gerekiyor. Çünkü borçları nedeniyle harcamaya kapanan bir kredi kartı, zincirleme olarak isteklerinizi karşılayamamanıza neden olabilir.

50/30/20 Kuralının püf noktası, ihtiyaçlarınız konusunda kendinize dürüst olmaktan geçiyor. Kişisel bakım ya da sosyal aktiviteler gibi başlıklara ayrılacak bütçenin, %30’luk istekler dilimi ile karşılanması ve formülün diğer dilimleri içinde değerlendirilmemesi gerekiyor.

Üçüncü adım: istekler için öncelik planı oluşturma

Gelirinizi hesapladınız ve ihtiyaçlar başlıklarınızı listeleyerek gelirinizin %50’si ile bu başlıkların ödemelerini karşıladınız. Şimdi derin bir nefes alın. Sıra geldi hayatın tadını çıkarmaya, ama gelirinizin %30’unu aşmamak şartıyla…

Zorunlu giderler dışındaki tüm harcama başlıkları, aslında kişisel isteklerinizi ifade ediyor.

Hobiler, tatil, giyim-teknoloji alışverişleri, ev dekorasyonu, sportif faaliyetler, üyelikler ve tüm eğlence harcamaları bilinçli isteklerinizi oluşturuyor.

İsteklerinizi karşılarken alacağınız en akılcı kararlardan biri de mümkün olduğunca indirim, kampanya ve promosyon gibi bütçenize artı değer katacak fırsatları takip etmek. Böylece bu dilimde daha geniş bir lüks harcama alanı yaratılabiliyor.

 

Dördüncü adım: birikim hesabı açma

İşte, tüm dünyanın ortak finansal stres başlığı: tasarruf.

Gelirinizin %50’sini ihtiyaçlara ve %30’unu isteklerinize ayırdıktan sonra geriye kalan %20’yi birikim yapabilmek için elinizde tutmanız gerekiyor. Bunun için en doğru hamlelerden biri, kendinize bir birikim hesabı açmak ve bu hesaba düzenli olarak yatırdığınız paranın varlığını unutmaya çalışmak. En azından ev peşinatı, evlilik, yeni bir araba gibi hedefleriniz için ihtiyacınız olan tutarı biriktirene dek vazgeçmemek.

Eğer isteklerinizin, birikim hesabınızdaki finansal varlığınızı tehdit edeceği konusunda bir kaygı taşıyorsanız Bireysel Emeklilik Sistemine başvurabilir, böylelikle kendinizi daha planlı ve disiplinli bir birikim sürecine dahil edebilirsiniz.

Garanti BBVA Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Bütçe planlaması için farklı bir ekol öğrenmek ya da deneyimlemek isterseniz Para Biriktirmek İsteyenlere Uzak Doğu’dan Tavsiye: Kakeibo yazımızı okuyabilirsiniz.

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme