İlk Defa Kredi Kartı Kullanacaklara Basit Ama Etkili 8 İpucu

Üniversite yepyeni insanlar, ortamlar ve deneyimler demek. Her yıl birçok genç, yükseköğretim ve lisans eğitimi için üniversite hayatına ilk adımını atıyor. Bazıları kazandıkları okula yakın olmak için yurtlara taşınırken, bazılarıysa şehir değiştirmek durumunda kalabiliyor. Fakat ister aileleriyle yaşasınlar isterlerse ayrı, eğitim hayatları boyunca pek çok yeni ihtiyaç ile karşılaştıkları kesin. Tam da bu nedenle ilk defa kredi kartı kullanacak öğrenciler için basit ama etkili bilgiler listesi hazırladık. Kredi kartı nasıl seçilir? Kart limiti nasıl belirlenir? Tüm bu soruları cevapları ve daha fazlası için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kredi kartının nasıl çalıştığını öğrenin

Kredi kartları, harcamalarınız için size borç para sağlar. Bu haliyle özellikle acil ihtiyaçlarınız için oldukça kullanışlı ürünlerdir. Fakat borcunuzu zamanı geldiğinde ödemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Zira kredi kartınızı kullanmaya başlayınca her ay yaptığınız harcamalar için bir hesap kesim tarihiniz olur. Bu tarih geldiğinde son ödeme tarihinizden önce kredi kartından yaptığınız ödemeleri bankaya geri ödemelisiniz.

Son ödeme tarihlerini geçirmeyin

Her ay içinde yaptığınız harcamaların bir hesap kesim tarihi olur dedik. Bu tarihten itibaren ödemelerinizi yapmanız için size bir süre verilir. Bu sürenin sonundaki tarih ise kredi kartınızın son ödeme tarihidir. Ödemelerinizi bu süreyi geçirmeden yapmanız çok önemli. Böylece geciken kart borcunuzun faizini ödemekten muaf olursunuz. Ayrıca zamanında yaptığınız ödemeler kredi puanınızı yükseltecektir. İş hayatına atıldığınızda veya kendi paranızı kazandığınızda kredi puanınızın yüksek olması, uygun faizli kredi fırsatlarından yararlanmanızı sağlar.

Size uygun olan hesap kesim tarihini belirleyin

Kredi kartına başvururken hesap kesim tarihinizi de belirlemeniz gerekir. Bu tarihler başvurunuz sırasında bankanız tarafından size iletilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kredi kartınızdan yaptığınız harcamaları bu tarihten itibaren bankanıza geri ödemeniz gerekecek. Dolayısıyla hesap kesim tarihinizi belirlerken harçlık, burs gibi gelir kaynaklarınızın hesabınıza yattığı dönemi baz almalısınız. Böylelikle ödemeleriniz sırasında zorluk yaşamazsınız.

Bütçenize uygun limit belirleyin

Kart başvurusu sırasında düşünmeniz gereken diğer bir konu da harcama limitiniz. Belirlediğiniz limit, kredi kartından yapabileceğiniz en yüksek harcama tutarını olacak. Bu noktada aylık gelir tutarınızı gözden geçirmenizde fayda var. Kredi kartı kullanıcıları arasında yeni olduğunu varsayarak en azından ilk yıl için gelirinizin 2 katını aşmayacak bir limit belirlemenizi öneriyoruz.

Ödemeniz gereken borç kalemlerini tanıyın

Hesap kesim tarihinizde bankanızdan gelen e-posta veya internet bankacılığı üzerinden aylık hesap ekstrenizi görebilirsiniz. Ekstrenizle birlikte toplam borcunuz, dönem borcunuz ve asgari ödeme miktarınız da belirtilir. Toplam borcunuz, kredi kartı kullanmaya başladığınız süre içerisinde bankaya borçlandığınız toplam tutarı ifade eder. Dönem borcunuz o ay içinde yaptığınız harcamaların borcudur. Kredi kartı asgari ödeme tutarınız ise kartınızı kullanabilmek için her ay ödemeniz gereken minimum ödeme miktarına işaret eder. 

Dönem borcunuz o ay içinde yaptığınız harcamaların borcudur. Asgari ödeme tutarınız ise kartınızı kullanabilmek için her ay ödemeniz gereken minimum ödeme miktarına işaret eder.

İlgili mevzuata göre limiti 25 bin TL’nin altında olan kredi kartlarının minimum ödeme tutarı dönem borcunun %20’si kadardır. Limiti 25 bin TL ve üzerindeki kartlarda ise dönem borcunun %40’ına eşittir. Bu nedenle minimum ödeme tutarı dönem borcunuza göre her ay değişiklik gösterebilir.

Dönem borcunuzun tamamını geri ödeyin

Dönem borcunuz için belirlenen asgari tutarı ödediğinizde akdi faiz uygulanır ve bir sonraki ay ödemeniz gereken tutarda ufak bir artış görürsünüz. Borcunuzu hiç ödemediğinizde ise gecikme faizi uygulanır. Akdi faiz gecikme faizine oranla çok daha ufak bir orandadır. Yine de eğer fırsatınız varsa minimum tutar yerine dönemlik borcunuzun tamamını ödemeye çalışın. Böylece biriken faizlerle borcunuz katlanmaz ve kredi kartı kullanmanın size hiçbir maliyeti olmaz. 

Avantajlı kredi kartı fırsatlarından yararlanın

Geldik kredi kartı tipini seçmeye… Öncelikle öğrencilere özel sunulan kredi kartları arasından seçim yapın. Çünkü bu kartlar genellikle yıllık abonelik ücreti gerektirmez ve öğrenci bütçesi için idealdir. Ayrıca harcamalarınıza uygun avantajlar sunan kredi kartlarına yönelin.

Yıllık üyelik bedeli olmayan Bonus Genç de öğrencilere çok sayıda avantaj sağlıyor. 

Garanti BBVA Bonus ayrıcalıkları ile yeme-içmeden eğlenceye, Steam oyunlarından e-ticarete, giyimden elektronik ürünlere kadar hemen her kategoride uygun taksit seçenekleri sunuyor. Siz de Garanti BBVA Bonus Genç öğrenci kartına başvurarak avantajlı taksitlerden yararlanabilir, alışverişlerinizden bol bol bonus kazanabilirsiniz. Kazandığınız bonuslarla Bonus Program Ortakları iş yerlerinden bedava alışveriş yapabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil, internet bankacılığı, Bonus Flaş uygulaması veya banka şubelerimizden hemen şimdi kredi kartı başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kullanmadan önce geçici şifrenizi değiştirin

Başvurunuzu tamamlayıp kartınızı teslim aldıktan sonra, ilk etapta size geçici bir kart şifresi verilir. Şifreyi yalnızca kendinizin bilebileceği başka bir şifre ile değiştirmelisiniz. Bu noktada internet bankacılığı, mobil bankacılık hizmetlerinden veya bankanızın müşteri iletişim merkezinden destek alabilirsiniz. Doğum tarihiniz veya ardışık sayılardan oluşan, kolaylıkla tahmin edilebilecek bir şifre yerine bulunması güç bir şifre oluşturun. Ayrıca şifrenizi kimseyle paylaşmayın. Böylece güvenliğinizi en üst seviyede tutmanız mümkün hale gelir.

İşte şimdi kredi kartı başvurusu yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri biliyorsunuz. Artık ihtiyacınıza özel kredi kartına başvurabilir, hesap kesim tarihi ve son ödeme tarihinizi uygun limitlerle oluşturabilirsiniz. Daha fazla bilgi için “Öğrenciler İçin Kredi Kartı Kullanma Rehberi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Finansal bağımsızlığınızın bu ilk adımında hepinize iyi şanslar!

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık