Hem Cep Hem Çevre Dostu 11 Alışkanlık

Gezegenimizin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasını sağlamak, bireyler, işletmeler ve hükümetler tarafından üstlenilen ortak bir çaba. Bu ortak çabanın içinde bireysel olarak günlük hayatımızda yapacağımız bazı değişiklikler var. Bu değişikliklerden biri de gezegenimize ve kendi finansal gücümüze yatırım yapmak için tasarrufu benimsemek.

Her yıl 31 Ekim’e tarihlenen ‘Dünya Tasarruf Günü’ de hepimizi tasarruf alışkanlığı kazanmaya teşvik ediyor. Çamaşırlarımızı nasıl yıkadığımızdan tutun market alışverişlerimize kadar hem tasarruf sağlayan hem de çevremizi koruyan bazı günlük alışkanlıklarla sürdürülebilir bir yaşama adım atabiliriz. Gelin hem yaşam standardımızı yükseltmek hem cebimizi hem de çevremizi korumamızı sağlamak için neler yapabileceğimize bakalım.

Gezegenimizin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasını sağlamak, bireyler, işletmeler ve hükümetler tarafından üstlenilen ortak bir çaba. Bu ortak çabanın içinde bireysel olarak günlük hayatımızda yapacağımız bazı değişiklikler var. Bu değişikliklerden biri de gezegenimize ve kendi finansal gücümüze yatırım yapmak için tasarrufu benimsemek.

1. Elektrik tüketimini azaltmak

Yaşam ve çalışma alanlarınızda uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerle enerji tasarrufu yaparak elektrik faturanızı düşürebilirsiniz. Örneğin tasarruflu ampulleri tercih edebilir, kullanmadığınız elektronik cihazların fişlerini çekebilirsiniz.

 

2. Suyu boşa akıtmamak

Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi sabunlarken veya saçınızı şampuanlarken suyu açık bırakmak, en değerli kaynağımız olan suyun israfına sebep olur. Bunları yaparken musluğu kapatmak su tasarrufu yapmamızı sağlar, aynı zamanda çevremizin ve bütçemizin korunmasına katkıda bulunur.

 

3. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu çalıştırmak

Çamaşır ve bulaşık makinelerini çalıştırmak için tam dolmasını beklemek yalnızca değerli kaynaklarımızı korumakla kalmaz, aylık su ve elektrik faturalarınızdan da tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca dantel veya ipekten yapılmış narin ve koyu renkli giysilerinizi soğuk suyla yıkarsanız hem zarar görmez hem de daha fazla enerji tasarrufu sağlar.

 

4. Çevre dostu temizleyiciler kullanmak

Bulaşık ve çamaşırlardan bahsetmişken, birçok deterjan, özellikle çevre ve su yaşamı için zararlı olan sentetik bileşenlerden yapılır. Neyse ki, hemen hemen hepimizin evinde bulunan kabartma tozu, sirke ve limon gibi ürünleri kullanarak kendi ev temizleyicilerinizi yapabilirsiniz. Böylece hem paradan tasarruf edersiniz hem de çevreyi korursunuz.

 

5. Gıda israfı yapmamak

UNEP’in Gıda İsrafı İndeksi 2021 Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Rapor, dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıdanın israf edildiğini söylüyor. Yani gıda israfı sadece bütçeye zarar vermekle kalmıyor, çevreyi de kirletiyor. Gıda israfını önlemek için gıdaları uygun koşullarda saklayabilir, haftalık menü planları ve alışveriş listesi yapabilirsiniz. Bu, markette daha bilinçli alışveriş yapmanıza, yalnızca ihtiyacınız olan ve tüketeceğiniz şeyleri satın almanıza yardımcı olabilir.

 

6. Sürdürülebilir beslenmek

Bir hamburger için yaklaşık 2400 litre su harcandığını biliyor muydunuz? Peki ya hayvancılığın gıda üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının yüzde 57’sinden sorumlu olduğunu? İşlenmiş gıdalardan uzak durarak, et tüketiminizi sınırlayarak, sebze ağırlıklı beslenerek sürdürülebilir beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirebilirsiniz. Ayrıca mevsiminde, yerel ürünler satın alarak ürün taşımacılığı sebebiyle oluşacak çevresel maliyetin önüne geçebilirsiniz. Böylece hem bütçenizi koruyabilir hem de sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

 

7. Kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirmek

Bahçenizde domates, biber ve salatalık yetiştirmek, her yıl gıda maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlayabilir. Kendi bitkilerinizi yetiştirmek sadece çevreyle değil aynı zamanda cüzdanınızla da dost olur. Ayrıca dalından koparılmış, taze sebze ve meyveler, onları marketten satın almaktan çok daha lezzetli!

 

8. Yeniden kullanılabilir su şişesi ve ev içi su filtresi kullanmak

Gezegenimizde her dakika bir milyon plastik şişe satın alındığını ve bunların üçte birinden azının geri dönüştürüldüğünü biliyor muydunuz? Sadece bu da değil, yakın zamanda yapılan bir araştırma, test edilen şişelenmiş su markalarının yüzde 93’ünde mikroplastik kontaminasyonunun musluk suyu örneklerinden iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Tek kullanımlık plastik şişelere veda ederek ve yeniden kullanılabilir şişe kullanarak yılda ortalama 156 plastik şişenin atık olmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca mutfağınızda kullanacağınız su filtresiyle de hem bütçenizi koruyabilir hem su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

9. Kâğıt havlu kullanımını azaltmak

Çevreye zarar veren tek kullanımlık kâğıt ürünlerini satın almak yerine, genel temizlik işleri için bez peçeteler, bambu havlular gibi alternatif çevre dostu çözümlere yönelebilirsiniz. Hatta kullanmadığınız tişört, çarşaf veya havlularınız da kâğıt havlu için iyi birer alternatif olabilir. Bunu yaparak ağaçların kesilmesini ve atık oluşumunu önleyebilir, çevreyi ve cebinizi koruyabilirsiniz.

 

10. Aktif ulaşım türlerini benimsemek

Hareketli bir yaşam hem kendi sağlığımız hem cebimiz hem de çevre için faydalı. Sürdürülebilir ulaşım da tam da burada karşımıza çıkıyor. Gideceğiniz yer yakınsa araç kullanmak yerine yürüyebilir, bisiklet veya e-scooter gibi aktif ulaşım türlerini kullanabilir, böylece hava kirliliğini engelleyebilirsiniz.

 

11. İkinci el alışveriş yapmak ve eşyaları dönüştürmek

Kullanılmış ve iyi durumda olan mobilya, giysi, elektronik cihaz gibi birçok şeyi satın alabilirsiniz. Buna ek olarak evde bulunan eşyaları yeniden kullanmanın yollarını bulabilirsiniz. Örneğin eskimiş ve artık kullanmadığınız bir kot pantolonu şık spor bir çantaya dönüştürebilirsiniz. Bu sayede hem doğal kaynakları israf etmez hem de bir şeyi çöp olmaktan kurtarırsınız, paranız da cebinize kalır.

 

Özetle yaşam tarzımızda yapacağımız küçük değişiklikler büyük farklar yaratabilir. Ve başlamak için şimdiden daha iyi bir zaman yok. Tasarruf sağlayan ve aynı zamanda çevreyi koruyan bu alışkanlıkları günlük hayatımızla bütünleştirirsek dünyaya ve geleceğe iyi bakabiliriz.v 

Etiketler:
  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Çevre