Yeni Başlayanlar İçin Yatırım Nedir?

“İlerde değerlenir mi? Ne kadar kâr edebilirim? Kaç yıl içinde satabilirim?” Muhtemelen şimdiye kadar bu soruların bir ya da birkaçını duymuş veya kendiniz sormuşsunuzdur. Yatırım yapılırken sıkça sorulan bu sorular aslında ortak bir amacı içeriyor: “Birikimleri kazanca çevirmek”. Elbette burada herkesin hayali farklı. Rahat bir emeklilik geçirmek, kariyer planlarını gerçekleştirmek ya da çocuklarınızın eğitim masraflarını karşılamak gibi idealleriniz olabilir. Ancak hepsinden önce, doğru bir strateji oturmak için “yatırım nedir?” sorusunun cevabını vermek gerekiyor.

Biz de bugünkü yazımızda, henüz işin başında olanlara yatırımın gerçekte ne olduğunu, neden önemli olduğunu kısaca anlatmak istedik. Gelin şimdi yatırıma dair en çok merak edilenlere birlikte bir göz atalım…

 

Yatırım nedir? Nasıl Yatırım Yapılır?

Sonrasında kazanç getiren herhangi bir finansal varlığı satın almayı yatırım olarak adlandırabiliriz. Bunun bir alışverişten temel farkı ise aldığımız ürünün maliyetinden daha fazla para kazandırması durumu. Yani birikim potansiyelinizi kazanca dönüştürme hedefiniz olmalı. Fakat kazanç elde etmenin de uzun, orta, kısa vadeli; düzenli ya da anlık gibi çeşitleri var. Örneğin altın kurunu takip ederek ya da döviz gibi emtiaları satın alıp daha yüksek fiyata satarak, sattığınız süreye göre anlık veya uzun vadeli kazanç elde edebilirsiniz veya bir apartman dairesi satın alıp iyice değerlendiğinde satmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda uzun vadeli bir yatırım yapmış olursunuz.  Sabit ve düzenli bir kazanç istiyorsanız, bu durumda yine uzun vadeli bir yatırım yapıp hisse senedi satın alabilir, ondan düzenli bir temettü geliri elde edebilirsiniz.

Kısacası değerli olan her şeyi bir yatırım amacıyla satın alabilirsiniz. Ancak işin başındayken yatırımın gerçekte neyi vadettiğini ve neden önemli olduğunu bilmenizde fayda var.

 

Neden önemli?

Ortak amaç, birikimleri kazanca dönüştürmek dedik. Ancak yatırım yaparken mutlaka çok yüksek kâr talebiniz olması gerekmiyor. Sadece paranızın değerini korumak için de yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Doğru bir yatırım stratejisi oluşturarak gelecekteki alım gücünüzün mevcut durumdan daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz. Diğer yandan, bütçeniz ölçüsünde yatırıma düzenli olarak para ayırmak, zaman içinde tasarruf alışkanlığı kazanmanızı sağlayabilir. Bu ise finansal sağlığınızın gelişimine katkıda bulunabilir.  

Ancak yatırım yaparken mutlaka çok yüksek kâr talebiniz olması da gerekmiyor. Sadece paranızın değerini korumak için de yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Doğru bir yatırım stratejisi oluşturarak gelecekteki alım gücünüzün mevcut durumdan daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.

Riskleri Neler?

Her yatırım belirli ölçüde risk taşır. Yani para kazanabileceğiniz gibi kaybedebilirsiniz de. Örneğin bir şirketten hisse senedi aldığınızı varsayalım. Şirket iflas ettiğinde ya da başarısız olduğunda satın aldığınız hisse de değer kaybına uğrar. Ya da piyasa koşullarını değerlendirmeden paranızı dövize çevirdiniz diyelim. Piyasanın en hareketli olduğu dönemde dövizinizi satarsanız gelir kaybına uğrayabilirsiniz. Ayrıca yatırım yapacağınız ürünün maliyeti ne kadar fazlaysa riskiniz de o ölçüde artar.

Temel Yatırım araçları

Geldik yatırım kararını vermeye… Kısa vadede yüksek bir kazanç elde etmek mi istiyorsunuz veya “düşük de olsa her ay sabit ve düzenli bir gelirim olsun” mu diyorsunuz. Bütçeniz, yatırım amacınız, ne kadar süre içerisinde ve hangi tutarda para kazanmak istediğiniz belliyse artık arkanıza yaslanıp yatırım yapmak istediğiniz ürüne karar verebilirsiniz. Bunun için seçebileceğiniz bazı yatırım araçları şu şekilde:

 

Hisse Senedi: Şirketler faaliyetlerini finanse edebilmek için hisselerini satışa çıkarırlar. Yatırımcılar ise bu hisseleri satın alarak şirket üzerinde kısmi bir mülkiyet elde ederler. İşte yatırımcının sermayedeki payını ifade eden bu kağıtlara hisse senedi diyoruz. Hisse senetleri zaman içinde değerlenebildiği gibi şirket başarısız olursa değer de kaybedebilir. Ayrıca şirket gelir elde ettikçe, yıllık kârdan temettü adı verilen küçük ve düzenli ödemeler de alabilirsiniz.

 

Gayrimenkul: Geleneksel yatırım denince akla ilk gelen finansal varlık gayrimenkul olsa gerek. Ev, bina ya da arsa olarak satın alabileceğiniz bu varlıklardan sabit bir kira getirisi elde edebilir, dilerseniz değerlenmesini bekleyerek ilerde satışa çıkarabilirsiniz. Ancak yatırım kararını vermeden önce; gayrimenkulün konumu, ulaşıma yakınlığı; okul, hastane, üniversite gibi önemli yerleşmelere mesafesi, bölgenin gelecekte gelişim vadedip vadetmediği gibi konuların iyice araştırılması üzerinde duruluyor.

 

Yatırım Fonları: Hisse senedi, tahvil ve emtia gibi finansal varlıklardan oluşan bu fonlar gerekli donanıma sahip uzmanlar tarafından piyasa hareketleri takip edilerek yönetilirler. Yani bir yatırım fonu satın aldığınızda portföyünüzdeki alım satım işlemlerini bu kişilere devretmiş olursunuz. Bir başka avantajı ise aynı anda yüzlerce hatta binlerce varlığa yatırım yapma imkânı sunması. Bu şekilde çeşitli enstrümanlara dağıtılan bir sermayenin ise değer kayıplarından daha az etkileneceği dolayısıyla da risk faktörünü azaltacağı belirtiliyor.

Yatırım araçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için "Yatırım Araçları Nelerdir?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Özetle, yatırım kararınızı vermeden önce satın alacağınız finansal varlığı ve sektörü, neden onu seçtiğinizi çok iyi bilmeli, yatırım yapacağınız şirketi detaylıca araştırmalı, piyasa koşullarını ve risk faktörünü belirli ölçüde öngörebilmelisiniz. Dilerseniz bunun için bir finansal uzman ile de görüşebilirsiniz. Bankamız müşterisiyseniz https://www.garantibbvayatirim.com.tr/ sayfası üzerinden yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf