Yeni Ebeveynler ve Ebeveyn Olacaklar İçin Finansal Sağlık İpuçları

Çocuk sahibi olmak mutlulukla birlikte maddi açıdan birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Özellikle de ailenize katılacak bu yeni üyenin pek çok gereksinime sahip bir bebek olduğunu düşününce. Biberon, kreş masrafları, oyuncaklar derken birçok yeni harcamanın da kapıda olduğu gerçek. Fakat iyi bir finansal sağlık ile bu süreci hem kendiniz hem de aileniz için gayet iyi yönetmeniz mümkün.

Peki aileniz için en doğru bütçe yönetimini nasıl yapabilirsiniz? Hangi finansal araçları kullanmak işinize yarayabilir? Masraflarınızı belirlerken nereden başlamalı, nasıl bir yol izlemelisiniz? Finansal sağlığınızı daha da ileri taşımak için gelin şimdi tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

 

Finansal önceliklerinizi gözden geçirin.

Bebeğinizin yeni giderlere kapı aralayacağı doğru. Fakat diğer yandan kendinizin ve ailenizin gelecekteki finansal koşullarını da garanti altına almanız gerekiyor. Birtakım para biriktirme yöntemlerini kullanarak hayatınızın bu heyecan verici dönemini kaygısız ve son derece iyi bir finansal sağlıkla karşılayabilirsiniz. Bunun için öncelikle emekliliğinize yönelik bir birikim hesabı açabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz maddi koşulları zorlamayacak şekilde her ay gelirinizin bir kısmını buraya aktarmanız geleceğiniz için belirli oranda güvence sağlayacaktır. Ayrıca bir acil durum fonu oluşturarak gelişebilecek ani masraflara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Eğer imkânınız varsa avans veya konut kredileri, birikmiş kredi kartı ödemeleri gibi borçlarınızı da kapatabilirsiniz. Bu yolla varlık borç dengenizi yeniden gözden geçirebilir, bütçe planınızda düşünmeniz gereken kalemlerin sayısını düşürebilirsiniz.

Henüz yaptırmadıysanız kendiniz ve aile bireyleriniz için sağlık sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz. Sağlık güvencesi oluşturmak, doğum süreciyle birlikte sizi bekleyen tıbbi harcamaları azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca aniden gelişebilecek kaza veya hastalık durumlarına karşı da önlem almış olursunuz. Böylece çocuğunuz ile başlayacağınız bu yeni serüvene son derece iyi bir finansal sağlık ile atılabilirsiniz.

 

Doğumla birlikte gelişecek sağlık masraflarınızı hesaplayın.

Hamileliğin başından itibaren hane gelirinizin belirli bir kısmını sağlık masraflarına ayırmanız gerekiyor. Burada varsa özel sağlık sigortanız, tercih edeceğiniz sağlık kuruluşunun fiyat politikası, muayene ve kontrol ücretleri, yapılacak testler, doğum şekli, hastanede kalış, doğum sonrası bakım, bebeğinizin aşıları ve sağlık değerlendirmeleri gibi kalemler üzerinden masraflarınızı belirleyebilirsiniz. Hizmet alacağınız hastaneyi belirlerken bulunduğunuz eve yakınlık ve doktor tercihi gibi kişisel önceliklerinizi de hesaba katmanızı öneririz.

Doğum sonrasında herhangi bir gelir kesintisi olacak ise bunu dikkate alın.

Doğumdan sonra anne ve baba olarak işyerinizden alacağınız izinlerin kapsamını ve süresini iyice araştırın. Eğer siz veya eşiniz ücretsiz izin alacaksa bu hanenizin gelirinde bir miktar azalma meydana getirecektir. Gelir gider hesabınızı yaparken bunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

 

Yapacağınız harcamaları kategorize edin.

Önünüzde çok fazla masraf olduğu açık ancak burada zevk ve ihtiyaca göre çok geniş bir ürün yelpazesi bulunduğunu hatırlatalım. Peki hangisinin öncelikli olduğuna nasıl karar verebilirsiniz? Tabii ki ihtiyaçları sınıflayarak. Böylece almanız gereken tüm eşyaları eksiksiz bir şekilde belirleyebilir, ayrıca hangilerinin gereksiz olduğuna çok daha kolay karar verebilirsiniz.  

Tek seferlik alınan eşyalar: Bebeğinizin ilk eşyalarının çoğuna bir süre sonra ihtiyaç duymayacaksınız. Evde kullanacağınız beşik, mama sandalyesi, alt değiştirme masası gibi malzemeleri satın alırken ikinci el seçeneklere göz atabilirsiniz. İnternette ikinci el eşya alım satımı yapan birçok platform bulabilirsiniz. Dilerseniz online takas gruplarına ihtiyaçlarınızı yazabilir, küçük çocukları olan arkadaşlarınızdan bazı bebek mobilyalarını ödünç isteyebilirsiniz. 

Bebeğinizin ilk eşyalarının çoğuna bir süre sonra ihtiyaç duymayacaksınız. Evde kullanacağınız beşik, mama sandalyesi, alt değiştirme masası gibi malzemeleri satın alırken ikinci el seçeneklere göz atabilirsiniz.

Bebeğinizle geçireceğiniz ilk yılda sık sık seyahat edecek misiniz? Eğer öyleyse alışveriş listenize ek olarak bebek arabası, bebek oto koltuğu, bez çantası ya da taşınabilir beşik almayı düşünebilirsiniz.

Giysi alışverişlerinde yüklü harcamalar yapmamanızı tavsiye ederiz. Bebekler çok hızlı büyüdüğü için birçok kıyafete kısa süre sonra kullanamayacaksınız. Her durumda satın alacağınız ürünlerin hasarsız ve steril olmasına özen gösterin. Zira bebeğinizin sağlığı ve konforu tüm diğer kriterlerden önce geliyor.

Rutin harcamalar: Bebeğiniz doğduktan sonra en azından bir sene boyunca devam edecek masraflarınızı öncesinde çıkartın. Bebeğiniz katı gıdaya geçtiğinde alacağınız takviye mamalar, bebek bezi ve ıslak mendil harcamalarının her ayın gider tablosuna nasıl yansıyacağını hesaplayın.

Yardımcı masrafları: Bebeğinizin bakımına yardımcı olacak birileri var mı? Eğer bu hizmeti ücretli olacak alacaksanız aylık ödeyeceğiniz tutarı potansiyel gider kalemlerinize eklemeyi unutmayın.

 

Fazla harcamalarınızı kısın.

Bebeğiniz henüz aranıza katılmadan bazı harcamalarınızı kısmaya başlayabilirsiniz. Böylece bir yandan önünüzdeki yeni masraflara hazırlıklı olurken diğer yandan daha tasarruflu yaşama alışkanlığı kazanabilirsiniz. Kendi imkânlarınız ölçüsünde yaşam standartlarınızı bir süreliğine değiştirebilir, uygun fiyatlı mağazalardan alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çiftlerden biri gelirini bebek doğana kadar acil durum fonuna aktarmayı düşünebilir. Böyle bir tercih finansal sağlık açısından yeni yaşamınızda size büyük ferahlık sağlayacaktır.

Birikim potansiyelinizi artırmak yeni giderleri karşılarken size önemli ölçüde fayda getirebilir. Bunun için kullanmadığınız spor salonu ve platform üyeliklerinizi iptal edebilirsiniz. Ayrıca aileniz için yeni gelir modelleri yaratabilirsiniz. Bunun için artık ihtiyaç duymadığınız, fazla eşyalarınızı ikinci el gruplarında satmayı düşünebilirsiniz.

 

Bebeğinizin ihtiyacına göre alışveriş yapın.

Bebeğinizi büyütürken gıdadan tekstile veya oyuncak endüstrisine kadar sayısız ürün seçeneği ile karşılaşabilirsiniz. Reklamlarda ya da sosyal medyada sıklıkla gösterilen ürünlere aldanmayıp her bebeğin kendine özgü ihtiyaçları olduğunu fark ederek ihtiyaç listesi yapmanız daha faydalı olacaktır. Bir başkasının bebeği için çok sık kullandığı bir ürün sizin için hiç ihtiyaç olmayabilir. Bunu göz önünde bulundurarak daha az harcama yapabilir ayrıca bebeğiniz için çok daha efektif ürünler satın alabilirsiniz.

Siz de Garanti BBVA Mobil’deki ‘Durumum’ alanından gelir gider durumunuzu takip edebilir, bebeğinizle birlikte oluşan yeni harcamalarınızı kategorilere göre planlayarak finansal sağlık profilinizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.

 

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme

  • Finansal Sağlık