Geleceği Şimdiden Planlayın: Finansal Piyasalarda Yatırım Nasıl Yapılır?

Birikim konusunda henüz yolun başında olanlar, parasını daha iyi değerlendirmek isteyenler veya keyifli bir emeklilik için hazırlık yapanlar; bu amaçla canlı piyasa üzerinden yatırım yapmak istiyor, ancak nasıl adım atacağınızı bilmiyor musunuz? Nokta atışı ipucularımız var! Bu ipucular size ‘x kadar’ gelir getirmekten çok, kendinize en uygun yatırım rotasını çizmenizi sağlayacak. İşte iyi yatırımın altın kuralları...

 

Nasıl bir yatırım yapmak istiyorsunuz?

Bu sorunun cevabı sizin elde etmek istediğiniz gelirle ve hatta kendinizi ne kadar tanıdığınızla ilgili. Kısaca siz nasıl bir yatırımcı olurdunuz? Günlük alım-satım işlemleri için mi yoksa emeklilik  için mi yatırım yapmak size göre? Uzun vadeli mi kısa vadeli mi kazançlar sizin yatırım hayallerinize daha uygun? Bu soruların cevabı sizin nasıl bir yatırımcı olduğunuzu anlamanızı sağlayacak.

 

Mevcut borçlarınızı kapattınız mı?

Özellikle uzun vadeli ve yüksek faizli bir kredi borcunuz varsa, borcunuzu kapatmadan yatırım yapmaya başlamamalısınız. Finansal sağlığınız için birden fazla alana odaklanmamalı, borçlarla uğraşırken takip edemeyeceğiniz bir yatırım sürecine girişmemelisiniz.

Portföyünüzü çeşitlendirmeniz neden önemli?

Nasıl bir yatırımcı olacağınıza karar verdikten sonra, ne kadar yatırım yapacağınıza karar vermelisiniz; ki aslında bunlar birbiriyle paralel sorular. Birikiminizin ne kadarını yatırımlarınıza ayırmak istiyorsunuz? En iyi ve güvenli yatırım, farklı miktarlarda gelir sağlayan ve birbirine bağlanmayan portföylerden oluşur. Böylece portföylerinizden biri kaybetse bile bütün varlığınızdan olmazsınız. Portföylerinizin fazla olması, yatırım riskinizi düşürecek, daha güvenli bir yatırıma kapı açacaktır.

 

Kazanç beklentinizi doğru belirleyin

Özetle ne kadar kazanmak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı sizi, yatırım planınızı şekillendirecek yola doğru götürür. Çoğu insan yatırım yapmadan önce ilk aşamada telaşla bu soruyu sorar ancak beklediğiniz kazanca göre bir yatırım planı yapamazsınız. Aksi takdirde gerçekçi olmayan beklentilere girip istediğinizi elde edemeyebilirsiniz. ‘’X ayda ya da senede, Z kadar kazanmak istiyorum’’ diyerek, erken kârlara odaklanmayıp, aşırı risk almadığınız sürece yatırım hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

 

Unutabileceğiniz bir miktarı yatırıma koyun

İddialı bir cümle gibi olsa da yatırımın temel kurallarından biridir; parayı sürekli kontrol etmemek. ‘’Para indi mi yoksa çıktı mı?’’ diye anlık tansiyon ölçmelerine bir son verebilmeniz için makul miktardaki bir meblağı yatırım için değerlendirmeniz gerekir.

 

Gelir kaybetmeye hazırlıklı mısınız?

Yatırım, her zaman bir miktar risk barındırır. Çünkü yatırımlar bireysel emeklilik fonları veya sabit gelir portföyleri gibi çalışmaz. Dolayısıyla yatırım yaparken birikiminize ait bir miktarı kaybetmeniz de mümkün, ancak bu hiçbir zaman telafisi olmayacak kadar yüksek meblağlardan oluşmamalı; siz aşırı riske girmediğiniz sürece yatırımlarınız eninde sonunda kâr sağlayacaktır. Paranızı hisse senedi, emtia, borsa gibi riskini göze alabileceğiniz yerlere yatırarak ve sabırla ilerleyerek getiri sağlayabilirsiniz.

 

Sabır, sabır, sabır

Sabır, yatırımdan kazançlı çıkmanın anahtar kelimesidir. Eğer heyecanlı bir yapınız varsa veya yatırım yapmaya sadece heyecan olsun diye başlamak istiyorsanız, bu işlemin kesinlikle size göre olmadığını bilmelisiniz. Sabırla ve temkinli bir şekilde bekleyebilirseniz, yatırım size son derece keyifli, tehlikesiz bir oyun gibi gelecektir.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim