Birikim Hedefleyenler İçin: Vadeli Mevduat ve Birikim Hesabının Tüm İncelikleri

Kendiniz veya aileniz için birikim yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı, hangi hesabı açmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? O zaman bu yazı tam size göre! Hesap türlerini, hangi hesabın nasıl avantajları olduğunu öğrenmek için buyurun okumaya...

 

Vadeli mevduat hesabı ile birikim hesabı arasındaki fark nedir?

Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.

 

Birikim hesabı ise kendi bütçenize göre birikim hedefleri koyabildiğiniz para yatırma/çekme işleminde bozulmayan hesap türüdür. Birikim hesaplarında belirlediğiniz bir hedef doğrultusunda (Eğitim, konut vb.) birikiminizi artırmayı amaçlayabilirsiniz. Vadeli mevduat hesapları ise vadeli birikiminiz üzerinde azami faiz kazanmayı amaçladığınız hesaplardır. Vadeli mevduat hesaplarını mobil/internet ve şubeden dilediğiniz para biriminde açabilir, tercihinize göre enflasyon endeksli, ara dönem ödemeli ya da standart vadeli hesaplarda varlığınızı değerlendirebilirsiniz. Birikim hesabında ise az veya hiç birikimi olmayan insanların, para biriktirmek için Net Hesap, Kolay Birikim gibi ürünlerle birikim yapabilmeleri sağlanır. Şimdi, Garanti BBVA bünyesinde bulunan mevduat ve birikim hesaplarına kısaca göz atalım.

 

Vadeli mevduat hesabı tipleri neler?

e-Vadeli Hesap: İnternet üzerinden açılan vadeli hesap türüdür. e-Vadeli Hesap ile açılış işlemi dâhil olmak üzere birçok işlemi bankaya hiç uğramadan gerçekleştirebilirsiniz. e- Vadeli Hesaplarda vade başlangıç tarihi ile hesap açılış tarihi aynıdır, bu nedenle hesap açıldığı andan itibaren faiz kazanmaya başlarsınız. Hesabın vadesinden önce kısmi çekim yaptığınızda, kalan bakiye aynı vade ve faiz oranı ile artmaya devam eder.

Tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirdiğiniz için kağıt tüketimi yapmaz ve böylece sürdürülebilirliğe de katkıda bulunmuş olursunuz.

Vadeli TL Hesabı: Riske girmeden birikimleriniz için getiri elde edebileceğiniz Vadeli TL Hesabı’nı 1, 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açabilirsiniz. Vadenizin sonuna kadar piyasanın faiz oranlarından etkilenmeden sabit getiri kazanabilirsiniz. Garanti BBVA şubelerine uğrayarak 32 günden 400 güne kadar dilediğiniz vadede kırık vadeli mevduat hesabı, Garanti BBVA İnternet Bankacılığı’nı ziyaret ederek ise 999 güne kadar kırık vadeli mevduat hesabı açmanız mümkün. Ayrıca Vadeli Mevduata Para Yatırma Emri sayesinde vade tarihinde otomatik olarak hesaba para yatırılmasını sağlayabilirsiniz.

 

Elma Mevduat Hesabı: Aylık ödeme işlemlerinizi gerçekleştirirken, bakiyenizi limitler kapsamında gecelik olarak elma mevduat faiziyle (yıllık brüt %5) değerlendiren hesap türüdür. Hesabınıza para geldiğinde Elma Mevduat Hesabı paranızı gecelik mevduat faizi ile değerlendirilir. Bu sayede bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirirken paranızı değerlendirmeye devam edebilirsiniz. Üstelik paranızı değerlendirirken dilediğiniz zaman nakit de çekebilirsiniz. Elma Mevduat Hesabı’nda fon alım ve satım işlemleri belirli saatlerde gerçekleştirilir. Bu hesapla aynı zamanda taksit, kira, elektrik, telefon gibi düzenli ödemelerinizi, otomatik ödeme talimatı ile ödeyebilirsiniz.

 

Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Hesabı: Hiçbir zaman enflasyonun altında kalmadan kazandıran hesap türüdür. Uzun vadeli, faiz korumalı ve ara faiz ödemeli olarak üç çeşide ayrılır. 92 - 400 gün arası vadeler arasında açılabilir. (Seçeceğiniz hesabın çeşidine göre değişir) Hesaptaki anaparanız enflasyona karşı değer kaybetmez. Birikimlerinizi enflasyona karşı koruyabilir ve reel getiri de sağlayabilirsiniz. Üstelik Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Hesabı’nın vergi avantajı da vardır. 1 yıldın uzun süreli, enflasyon oranına bağlı olan ve değişken faiz oranı uygulanan uzun bu vadeli mevduat hesabında, %0 gelir vergisi kesintisi de uygulanır.

 

Uzun vadeli, faiz korumalı ve ara faiz ödemeli enflasyona endeksli vadeli mevduat hesapları hakkında detaylı bilgi almak ve hesabın diğer özelliklerini öğrenmek için bu sayfaya göz atabilir veya şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Biriktirdiğini Ödeyen Mevduat Hesabı: Vade sonunu beklemeden belirlenen ara dönemlerde düzenli faiz getirisi sağlayan, 1 yıllık vadeli açılan mevduat hesabıdır. Bu hesap ile faizinizi 12 aya sabitleyerek, 1, 3 veya 6 aylık periyotlarla düzenli faiz getirisi elde edebilirsiniz. Biriktirdiğini Ödeyen Mevduat Hesabı’nda, değişen güncel faiz oranlarından faydalanabilir, bu oranlara göre hesabınızı yeniden vadelendirebilirsiniz. Ayrıca talimat vererek, belirlediğiniz zaman diliminde faiz getirinizi de çekebilirsiniz.

 

Ayrıca Garanti BBVA vadeli mevduat faizi hesaplama aracı ile günlük, aylık ya da yıllık, türk lirası ve döviz birikimlerinizin getirilerini kolayca hesaplayabilirsiniz. Döviz Kurları sayfası üzerinden ise canlı Dolar kuru, Euro, altın ve tüm güncel döviz alış satış fiyatlarını görüp hesaplama yapabilir, banka döviz kurlarını anlık olarak takip edebilirsiniz.

Birikim hesapları

Garanti BBVA bünyesinde yer alan, hedefinize yönelik birikim hesaplarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Birikimli Altın Hesabı: Güvenli bir şekilde altın cinsinden birikim yapabileceğiniz bir hesap türüdür. Altınlarınızı vadesiz olarak hesabınıza yatırabilir, hesabınızdaki altın birikimine istediğiniz an, şubeden, Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternetten ulaşabilir, üzerine altın ekleyebilir veya dilediğiniz tutarı nakit olarak çekebilirsiniz.

 

Garantili Gelecek Hesabı: Çocuklarınızın eğitim hayatını, vefat veya kaza gibi beklenmeyen durumlara karşı güvenceye almanızı sağlayan özel bir birikim hesabıdır. Gelecek Hesabında, çocuklarınız için aylık azami 100 TL olmak üzere belirlediğiniz tutarda birikim yapabilirsiniz. Hesaptaki birikimleriniz, SMART Temkinli Fon ile değerlendirilir. Bu fon orta veya uzun vadede, normal mevduattan daha fazla getiri elde etmenizi sağlar. Hesabınızı kendiniz veya çocuğunuz adına açabilirsiniz.

 

Kolay Birikim Hesabı: Düzenli veya düzensiz olarak para biriktirebileceğiniz, birikim hesabıdır. Bu hesabı sıfır bakiye ile açmanız da mümkündür. Belirlediğiniz birikim tarihleri arasında, birikim tutarı kadar para yatırıp, hesabınızdan para çekmediğiniz takdirde, aynı birikim dönemi için elde ettiğiniz kazancın üzerine ek faiz getirisi de alabilirsiniz. Düzenli birikim tutarını yatırmadığınız ay içinde hesabınız kapanmaz, yalnızca ek faiz getirisi elde edemezsiniz.

 

Net Hesap: Bu hesapta, biriktirmeye başladığınız an, belirlediğiniz vade sonunda ne kadar kazanacağınızı görebilirsiniz. Birikim hedefleriniz için nasıl hareket etmeniz gerektiğini ‘’net’’ bir şekilde görebilirsiniz. 12 ayda 1.500 TL, 18 ayda 4.000 TL, 24 ayda 7.000 TL’ye kadar net getiri elde edebilirsiniz. Net Hesap’ta, biriktirmeye başladığınız andan itibaren vade sonunda ne kadar kazanacağınıza bakabilirsiniz. Bu bilgilerden yararlanarak birikim hedefinize nasıl ve ne zaman ulaşılacağınızı tahmini olarak görebilirsiniz.

 

Konut Hesabı: Birikiminizle ev sahibi olabileceğiniz hesap türüdür. Kendi adınıza kayıtlı bir konutun sahibi değilseniz ve en az 36 ay düzenli birikim yaptıysanız devlet katkısı kazanabilir, mevcut birikiminizin üç katına kadar kredi alıp, konut sahibi olabilirsiniz. 

 

Gelecek planlarınız için hangi hesabın size uygun olduğuna karar verdiyseniz, size en yakın Garanti BBVA şubesini ziyaret ederek, hesap açım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme