İş Göremezlik Ödeneği Nedir? Nasıl Alınır?

Zamanımızın önemli bir kısmı iş yerlerimizde ve yaptığımız işle geçiyor. Hâl böyleyken istenmeyen bazı durumların başa gelmesi de mümkün olabiliyor. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi olumsuzlukların yanı sıra annelik de çalışmayı engelleyecek durumlardan sayılıyor. Böyle zamanlarda çalışanın maddi bir mağduriyet yaşamaması için iş göremezlik ödeneği devreye giriyor. Peki iş göremezlik ödeneği nedir? İş göremezlik ödeneği nasıl alınır? Konunun detaylarını gelin birlikte inceleyelim.

 

İş göremezlik ödeneği nedir?

İş göremezlik ödeneği, hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya annelik sonucu çalışanın geçici olarak işini yapamayacak duruma gelmesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bir sosyal güvenlik hizmeti olarak sağlanıyor. Bu ödeme, çalışanın tedavi sürecinde geçimini sürdürebilmesini ve tedavi masraflarını karşılayabilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Yapılan ödemeler çalışanın günlük kazancı üzerinden hesaplanıyor. Eğer çalışan yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancın yarısı, ayakta tedavi oluyorsa günlük kazancın üçte ikisi kadarı iş göremezlik ödeneği olarak hesaplanıyor.

Yalnızca SGK’ye kayıtlı yani sigortalı çalışanları kapsayan iş göremezlik ödeneğine başvurabilmek için bazı koşulların gerçekleşmiş olması gerekiyor. Şimdi bu koşullara yakından bakalım.

 

İş göremezlik ödeneğinden kimler yararlanabilir?

İş göremezlik ödeneğinden yararlanmak için belirli şartları sağlamak gerekiyor. Bu şartlar içinde bulunulan duruma göre değişkenlik gösteriyor.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası

Bu ödenekten yararlanmak için herhangi bir şart aranmıyor. İş kazası veya meslek hastalığı geçiren çalışan, ilk günden itibaren her gün ödeneği almaya hak kazanıyor. Kaza dışında yaralanan veya kurumun teklif ettiği tedaviyi kabul etmeyen çalışan ise geçici iş göremezlik ödeneğinin yarısı ödeniyor.

Hastalık sigortası

Hastalık kapsamında iş göremezlik ödeneğinden yararlanmak için öncelikle hastalık süresinin iki günden uzun sürmesi gerekiyor. Ödeme ancak üçüncü günden itibaren başlayabiliyor. Ayrıca sigortalı çalışanın rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde 90 gün prim ödemiş olması şartı aranıyor.

Annelik sigortası

Kadın çalışanın bu ödenekten faydalanabilmesi için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödenmiş olması bekleniyor. Doğum yapan çalışan, doğum izninde olduğu toplam 16 hafta; çoğul gebelik durumunda ise 18 hafta boyunca çalışmadığı her gün için ödenekten yararlanabiliyor.

Bağımsız çalışanlar

Bağımsız çalışanların iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmesi için ise prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görüyor olmaları gerekiyor. Ancak bu kişilerde doğum öncesi ve sonrası süreler için yatarak tedavi görme şartı aranmıyor.

İş göremezlik ödeneği nasıl alınır?

İş göremezlik ödeneği almak için gereken koşulların oluşması durumunda aşağıdaki adımların izlenmesi gerekiyor:

Bildirim ve başvuru

Çalışanın, iş göremezliğe neden olan durumu ve yetkili sağlık kuruluşundan alınmış sağlık kurulu raporunu en kısa sürede işverene ya da işyerinin yetkilisine bildirmesi gerekiyor. Daha sonra işverenin görevi, iş göremezliğe neden olan durumun bilgisini ve sağlık kurulu raporunu SGK'ye bildirmek oluyor. Ardından SGK tarafında inceleme ve onay süreci başlıyor.

İş göremezlik raporu ve tedavi süreci

Sağlık kurulu raporunda belirtilen iş göremezlik süresine uygun olarak çalışan, iş göremezlik raporu alıyor ve tedavi süreci başlıyor. Tedavi sürecinde çalışanın, doktor kontrollerine düzenli olarak gitmesi ve tedaviyi aksatmaması gerekiyor. Aksi halde ödenekte kesinti yaşanabiliyor.

İş göremezlik ödeneği alımı

SGK tarafından geçici iş göremezlik durumunu onayladıktan sonra, iş göremezlik ödeneği çalışana ödeniyor. Ödeme, genellikle çalışanın son üç aylık kazancının belirli bir oranı olarak hesaplanıyor ve düzenli aralıklarla yapılıyor.

Yazının bu kısmına geldiyseniz iş göremezlik ödeneği hakkında bilgi sahibi oldunuz demektir. İş göremezlik ödeneğinin koşullarından biri olan annelik hakkında daha fazla bilgi için “Ailenin ve Evdeki Tasarrufun Değişen Yüzü: Bebek Geliyor!” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.