Pygmalion Etkisini Kullanarak Birikim Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Hayatınızda hiç çok başarılı olacağını düşündüğünüz birisi gerçekten başarılı oldu mu? Herhangi bir konuda olumlu yönde değişim göstermesini beklediğiniz birisi o değişimi gösterdi mi? Peki, “Ben zaten onun iyi yerlere geleceğini biliyordum!” cümlesini hiç kurdunuz mu? Aslında bu örnekler, hemen hemen hepimizin yaşamında en az bir kez tecrübe ettiği tanıdık bir durumu resmediyor. İşte bu durum, literatürde “Pygmalion Etkisi” olarak adlandırılıyor.

 

“Kendini gerçekleştiren kehanet” olarak da açıklanabilen bu olgu, psikolog Robert Rosenthal ile psikolog Lenore Jacobson tarafından 1968’de gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda ortaya konuyor. Öğretmenlerin beklentilerinin, öğrencilerin öğrenme performansı üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu araştıran Rosenthal ile Jacobson, bu doğrultuda Kaliforniya’da bir ilköğretim okulunda tüm öğrencilere IQ testi uyguluyor. Öğrencilerden yalnızca yüzde 20’sinin diğerlerine kıyasla daha zeki olduğu ve akademik başarı potansiyellerinin yüksek olduğu bilgisi öğretmenlere veriliyor. Sözde başarılı bu öğrencilerin kimler olduğu da öğretmenlerle paylaşılıyor. 8 ay sonra yapılan yeni IQ testinde rastgele seçilen yüzde 20 içindeki öğrencilerin, diğerlerinden çok daha yüksek puan aldıkları görülüyor. Araştırmanın bulgularına göre bu sonucu, öğretmenlerin başarılı olduğu bilgisini aldıkları öğrencilerine yaklaşımlarındaki fark doğuruyor. Rosenthal ve Jacobson bu çalışmayı bir eğitim kurumunda gerçekleştirse de Pygmalion Etkisi yalnızca öğretmen-öğrenci ilişkilerinde kendisini göstermiyor.

Pygmalion Etkisi’nden Para Biriktirirken De Yararlanabilirsiniz

Peki, kendimize Pygmalion Etkisi’ni kullanarak yaklaştığımızda neler olabilir? Kişisel gelişim açısından faydalanabileceğimiz Pygmalion Etkisi sayesinde kendimizle ilgili ön yargılarımızı bir kenara bırakabilir, olumlu düşünce ve yaklaşımlar geliştirerek hedeflerimize daha kolay ulaşabiliriz. Eğer çalışkan bir insan olduğunuzu düşünüyorsanız, muhtemelen zaten çok çalışacaksınızdır ve sizinle birlikte çalışan kişiler de çalışkanlığınızı fark edecektir. Yine benzer biçimde, ekonomik kararlarını rasyonel alan ve birikim yapmaya önem veren biri olduğunuz fikrini benimsediğinizde, davranışlarınız da bu fikri gerçeğe dönüştürmek üzere farklılaşabilir. Bu sayede sizi birikim yapmaya psikolojik olarak hazırlayacak bu yaklaşımla, para ile olan ilişkinizde alışkanlıklarınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Gelin, Pygmalion Etkisi’ni birikim yaklaşımlarınıza uyarlayabileceğiniz bazı yöntemlere birlikte bakalım:

 

  • Olumsuz ön yargılarınızın farkına varın: Kendinizle ilgili bugüne kadar geliştirdiğiniz olumsuz ön yargılar varsa, bunların farkına varın. Kendinize karşı şefkatli ve anlayışlı bir yaklaşımı benimsemeye özen gösterin. Değişimler hızla gerçekleşmeyebilir ancak kendinize zaman vererek olumsuz ön yargılarınızın yerine olumlu beklentiler koymaya odaklanın. Örneğin, “Ben elimdeki parayı hep çarçur ederim” ön yargısına sahipseniz, bu olumsuz telkini bir kenara bırakın ve evdeki kumbaranıza bozuk para atmak gibi en küçük birikim adımlarının dahi önemli olduğunu unutmayın.
  • Kendinizle ilgili beklentilerinizde gerçekçi olun: Pygmalion Etkisi’ne göre kişinin kendisi ve/veya etrafıyla ilgili olumlu beklentilerinin başarılı sonuçlara etkisi yüksek. Ancak gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, o hedeflere ulaşma yolunda akılcı bir motivasyon özelliği göreceğinden, beklentilerinizi mevcut gerçekliğinize uygun belirlemeniz faydalı olabilir. Örneğin, ayda 500 TL biriktirmek şu anki gelir-gider dengenizde mümkün değilse, 100 TL belirleyip birikim sürecine hemen başlayabilirsiniz.
  • Zorlukları gelişiminiz için fırsat olarak görmeyi deneyin: Yaşam her zaman dilediğimiz gibi kusursuz gitmeyebiliyor. Hedeflerimiz ve hayallerimiz için adımlar atarken çeşitli aksilikler de yaşayabiliyoruz. Ancak bu zorluklara odaklanmak yerine güçlükleri gelişiminiz için fırsat olarak görmeyi denerseniz, yeniden yola çıkmak çok daha kolay hale gelebilir. Örneğin, bir ihtiyacınızı karşılamak için biriktirdiğiniz parayı aniden ortaya çıkan bir rahatsızlığın tedavisi için kullandınız diyelim. Buna üzülmektense farkında bile olmadan bir nevi acil durum fonu yaratmış olduğunuzu düşünebilirsiniz ve önümüzdeki dönem için birikim yapma motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

 

Birikim alışkanlıklarınıza bir de Pygmalion Etkisi ile yaklaşmaya ne dersiniz?

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.