Temassız İşlem Teknolojisi: NFC Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

NFC (Near Field Communication), yakın alan iletişimi olarak bilinen kablosuz bir teknolojidir. Aslında çoğu akıllı telefonda bulunan bu donanım özelliği genellikle ödeme yapmak, veri alışverişi yapmak ve cihazları birbirine bağlamak için kullanılıyor.

Temassız ödemeyle hayatımıza giren NFC teknolojisi, 2002 yılında geliştirildi. 2004 yılında ilk kez kullanılmaya başlanan NFC, radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi ile benzerdir. Ancak bundan farklı olarak NFC, genellikle 4 cm gibi daha kısa mesafelerde ve daha yüksek bir veri hızıyla çalışır. NFC cihazları, veri alışverişi yapmak için birbirine dokunarak veya yakınlaştırarak kullanılır.

NFC teknolojisi, üç farklı modda çalışır: okuyucu mod, kart emülasyon modu ve peer to peer modu. Okuyucu modu, bir NFC cihazının diğer bir NFC cihazındaki veriyi okumasını sağlıyor. Kart emülasyon modu, NFC teknolojisine sahip bir cihazın, bir NFC kartı gibi davranmasına yarıyor. Peer to peer modu ise iki NFC cihazının birbirleriyle doğrudan etkileşimde bulunmasını mümkün kılıyor.

NFC hangi alanlarda kullanılır?

NFC teknolojisini, sağlıktan gündelik hayata kadar birçok alanda kullanıyoruz. İşte bazı örnekler:

  1. Mobil Ödemeler: NFC teknolojisi, akıllı telefonunuzla ödeme yapabilmenize olanak sağlar. Birçok banka ve ödeme uygulaması, NFC teknolojisi aracılığıyla kullanıcılarına mobil ödeme yapma imkânı sunar. Örneğin, bir restoranda ödeme yaparken akıllı telefonunuzu yakın mesafeden ödeme cihazına dokundurmanız yeterlidir. Siz de Garanti BBVA Mobil Bankacılık ile akıllı telefonunuzun NFC özelliğini kullanarak mobil ödeme yapabilirsiniz.
  2. Akıllı Kartlar: Kredi kartları ve kimlik gibi akıllı kartlarda da NFC teknolojisi kullanılıyor. Bu kartlar, özellikle hızlı ve güvenli işlemler yapmak için kullanılıyor. Ayrıca güvenlikli alanlarda kullanılan kartlı kapı veya turnike sistemleri de NFC yardımıyla çalışıyor.
  3. Akıllı Etiketler: NFC teknolojisi, ürünlerin takibinde kullanılan akıllı etiketlerde de kullanılır. Lojistik alanında büyük kolaylık sağlayan bu yöntemle ürün bilgileri güvenle aktarılabiliyor. Siz de akıllı telefonunuzun NFC okuyucusunu kullanarak markette bir ürünün üzerindeki etiketle ürün hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
  4. Akıllı Cihazlar: NFC teknolojisi, akıllı cihazlar arasında veri paylaşımı yapmak için de kullanılabiliyor. İki akıllı telefon arasında fotoğraf veya video paylaşmak isterseniz cihazlarınızın NFC özelliklerini etkinleştirmeniz yeterlidir.
  5. Ulaşım: NFC teknolojisi, bazı şehirlerde ulaşım sistemlerinde de yer alıyor. Örneğin, ulaşımda kullandığınız kartlarda bulunan NFC teknolojisi, ödeme yapmanıza ve karta bakiye yüklemenize yarıyor. Dilerseniz siz de Garanti BBVA Mobil, İnternet ve ATM'lerden ulaşım kartınıza yükleme yapabilirsiniz.
  6. Sağlık Hizmetleri: Sağlık hizmetlerinde de NFC teknolojisine başvuruluyor. Örneğin, hastaların tıbbi kayıtlarını ve reçetelerini saklayan akıllı kartlar, NFC teknolojisi aracılığıyla okunabiliyor. Ayrıca giyilebilir teknolojilerin de gelişmesiyle, sağlık ekipmanları uzun süre veri toplayıp NFC ile aktarabiliyor.

 

NFC teknolojisi güvenli mi?

NFC teknolojisi, doğru şekilde kullanıldığında oldukça güvenli bir teknolojidir. NFC cihazları, 4 cm gibi yakın bir mesafede veri transferi yapar. Hâliyle bu cihazlara erişmek için fiziksel olarak yakın olmak gerekiyor. Bu da NFC teknolojisinin art niyetli kişiler tarafından kolayca ele geçirilmesini zorlaştırıyor.

NFC teknolojisi, doğru şekilde kullanıldığında oldukça güvenli bir teknolojidir. NFC cihazları, 4 cm gibi yakın bir mesafede veri transferi yapar. Hâliyle bu cihazlara erişmek için fiziksel olarak yakın olmak gerekiyor. Bu da NFC teknolojisinin art niyetli kişiler tarafından kolayca ele geçirilmesini zorlaştırıyor.

NFC cihazlarının güvenliği, kullanım biçimine ve uygulamaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Özellikle NFC teknolojisi kullanılarak yapılan mobil ödemelerde güvenlik önemlidir. Bu nedenle NFC cihazlarının güvenliğini artırmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Güvenliğiniz için cihazlarda kullandığınız yazılımların güncel olması, NFC özelliklerinin sadece güvenilir uygulamalarla kullanılması ve NFC etiketlerinin güvenli bir şekilde saklanması gibi konulara özen gösterebilirsiniz.

Temassız işlemlerin hayatımızdaki yeri arttıkça NFC teknolojisi de gelişimini sürdürecektir. NFC teknolojisini ve kullanım alanlarını detaylarıyla ele aldık. Ayrıca temassız ödemeye ilişkin her şey için Hızlı ve Güvenli: Temassız Ödeme Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Etiketler:
  • Dijital Bankacılık