Önce Güvenlik: 3D Secure Nedir?

Tek bir tıkla internetten dilediğimiz ürünü ya da hizmeti satın aldığımızda arka planda hangi işlemlerin gerçekleştiğini biliyor musunuz? İnternet güvenliğinin nasıl sağlandığı, kart bilgilerinin ve kişisel verilerin nasıl korunduğu çoğunlukla zihnimizi meşgul ediyor. Kartımızın rızamız dışındaki başka işlemler için kullanılmasını nasıl önleyebiliriz? İşte ilk etapta aklımıza gelen bu endişeye karşı geliştirilen bir güvenli ödeme sistemi bulunuyor: 3D Secure.

Neredeyse tüm bankaların desteklediği 3D Secure sistemi, kredi ve banka kartı bilgilerinin kopyalanması, çalıntı kart kullanımı gibi internet alışverişlerinde sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinin engellenmesini büyük ölçüde sağlıyor. Bu bakımdan kullanımı hızla yaygınlaşan bir teknoloji. GlobeNewswire’e göre Küresel 3D Secure güvenli ödeme pazarının 2027'de 2,02 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Peki 3D Secure nedir, nasıl çalışır ve avantajları nelerdir gelin şimdi bu soruların cevaplarına yakından bakalım…

 

3D Secure nedir?

3D Secure, adından da anlaşılacağı gibi 3 boyutlu bir güvenlik protokolüdür. İnternet alışverişinin üç ayağını oluşturan kart sahibi, internet sitesi (işletme) ve banka arasındaki bilgi akışını özel şifreler ve anahtarlarla doğrular ve korur. Bu üç bölgeye (domain) yayılan bir etkileşim sağladığı için adını buradan alır. Dünyanın en büyük kart sağlayıcılarından olan Visa ve MasterCard tarafından desteklendiğinden, en çok tercih edilen güvenli ödeme sistemidir.

 

3D Secure nasıl çalışır?

Bir hizmet ya da ürün satın alırken karşımıza kart bilgilerini gireceğimiz bir ekran çıkar. Bilgilerimizi doğruladıktan sonra ödeme esnasında 3D Secure ekranına yönlendiriliriz. Burada kart sahibinin cep telefonuna SMS yoluyla banka tarafından OTP (tek kullanımlık bir şifre) gönderilir. Belirli bir süre zarfı için geçerli olan bu şifre, kart sahibinin dışında başka bir kişiye gönderilemez. Bu sayede kartın, kart sahibinin rızası olmadan kullanılması engellenir. Gelen şifre ödeme ekranına girilir, böylece kart sahibi hem kimliğini doğrulamış hem de alışverişe onay vermiş olur. Banka tarafında da gerçekleştirilen doğrulamanın ardından alıcıya yapılacak ödeme tamamlanmış olur. Kart sahibi işlemin başarılı olduğuna dair e-posta/SMS yoluyla bilgilendirilir.

Belirli bir süre zarfı için geçerli olan bu şifre, kart sahibinin dışında başka bir kişiye gönderilemez. Bu sayede kartın, kart sahibinin rızası olmadan kullanılması engellenir.

Öte yandan  3D gelişmekte olan bir teknoloji ve mobil işlem hacminin artmasıyla SMS dışında farklı uygulamalarla da desteklenmeye başladı. Örneğin Garanti BBVA BonusFlaş kullanıcıları, alışverişlerini tamamladıktan sonra 3D Secure ekranında doğrulama yöntemi olarak BonusFlaş’ı seçebiliyorlar. Daha sonra telefonlarına gelen mobil bildirimi onaylayarak OTP(tek kullanımlık şifre) olmadan işlemlerini kolaylıkla tamamlıyorlar.

3D Secure sisteminin avantajları nelerdir?

Tüketiciye sağladığı avantajlar: 3d Secure ödeme imkânı sağlayan e-ticaret firmalarından yapılan alışverişlerde müşterilerin cep telefonlarına gönderilen tek kullanımlık onay kodu/mobil cihaz onay kodu sayesinde, kart sahibinden habersiz işlem yapılmasının önüne geçilir. Kart, üçüncü şahısların eline geçse bile, onay mesajı kart sahibinin bankaya bildirdiği cep telefonu numarasına gönderileceği için çekim işlemi gerçekleştirilemez. Mevcut kart bilgileri korunur. Ödeme ilgili banka kanalıyla yapıldığı için güvenlidir. Bu sistemi kullanan çevrimiçi hizmetlerin meşru bir platform olduğu doğrulanmıştır. Uygulaması son derece hızlı ve kolaydır.

İşletmelere sağladığı avantajlar: Online alışverişlerde müşteriler tarafından bir e-ticaret firmasını tercih etme, güvenme sebebidir. Ödemeyi yapan kişinin kartın gerçek sahibi olduğu doğrulanır, böylece güvenli işlem sağlar. İhtimal düşük olmakla birlikte, 3D Secure ile doğrulanmış bir işleme sahtecilik karışması halinde geri ödeme(chargeback) için kart sahibinden gelebilecek iade talebi bankayı ilgilendirir. E-ticaret işlemlerinin kötüye kullanılmasına ya da kart sahibinin "Ben yapmadım", "Benim onayım olmadan yapılmış” gibi itirazlarına karşı ters ibraz maliyeti açısından firmalara olumlu etkisi vardır.

 

3D Secure kullanırken dikkat etmeniz gerekenler neler?

  • Online alışverişlerinizde 3D Secure yöntemini kullanırken kartınızın internet alışverişlerine açık olduğundan emin olmanız gerekir. Zira kartınız internet alışverişlerine kapalıysa güvenlik aktivasyonu yapılamayacağından 3D Secure kodu size iletilemez. Eğer bankamızın müşterisiyseniz Garanti BBVA mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden kredi kartınızı internet bankacılığına açabilirsiniz. Öte yandan Garanti BBVA banka şubelerine giderek veya 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak da kartınızı online alışverişlere açmanız mümkün.
  • Online alışverişlerde ödeme ekranında 3D Secure şifresi istenirken zaman zaman tarayıcı kaynaklı hatalar da karşımıza çıkabiliyor. Bu noktada alışverişinizi farklı bir tarayıcı üzerinden tamamlamayı deneyebilirsiniz.
  • 3D Secure güvenlik yöntemini kullanırken bankanız tarafından size gönderilen tek kullanımlık güvenlik şifresi gelmiyorsa öncelikle internet bağlantınızı kontrol etmenizde fayda var. Eğer internet bağlantınızda bir problem görünmüyorsa bankanızla iletişime geçerek kartınızın bağlı bulunduğu cep telefonu numarasını teyit etmeniz gerekebilir.
  • Gönderilen 3D Secure şifresi, işleme özel tek kullanımlık bir şifredir. Bu şifreyi sizden talep eden kimse ile paylaşmamalısınız.

 

3D şifreniz ile işlem yapmak istediğiniz sitelerde nelere dikkat etmelisiniz?

 

  • İşlem yapmak istediğiniz internet sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak için sitenin adresini ve sertifikasını mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Adres çubuğundaki kapalı kilit ikonu, sitenin güvenlik sertifikası olduğunu belirtir. Bu ikonun olup olmadığına muhakkak dikkat etmelisiniz.  
  • Başında “ücretli sponsor reklam” yazan sitelere karşı dikkatli olmalı ve güvenliğiniz için linklere tıklamak yerine hizmet almak istediğiniz kurumun adresini adres çubuğuna yazarak giriş yapmayı tercih etmelisiniz.
  • Yardım, bağış veya çeşitli ödül, hediye, kazanç ve faizsiz kredi gibi vaatler içeren linklere tıklamamalısınız.
  • Vergi ödemelerinizde veya kamu kuruluşlarından almak istediğiniz randevu işlemlerinizde kurumun adresini adres çubuğuna yazarak giriş yapmalısınız.

 

Özetle online alışverişe olan talebin artışıyla birlikte 3D Secure gibi güvenli ödeme sistemlerinin varlığı da anlam kazanıyor. Dolayısıyla “3D Secure nedir?” sorusunun cevabı aslında tüm taraflar için güvenli ve pratik online alışveriş anlamına geliyor. Bilgi ve verileriniz güvende, içiniz de rahat olsun!

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Dijital Güvenlik

  • Dijital Bankacılık