Yeni Yıl Yaklaşırken 7 Adımda Ev Ekonomisi ve Bütçe Yönetimi

Ev, mutfak giderleri, faturalar, alışveriş, kira, ihtiyaçlar derken bir yılın daha sonuna yaklaştık. Yeni yılda verimli ve dengeli bir başlangıç yapmaya ve yeni planlarınızı hayata geçirmeye hazır mısınız? Bunu gerçekleştirmenin yolu, gelir durumunuz ne olursa olsun hesaplı hareket ederek ev ekonomisi yapmaktan geçiyor. İster tek ister ailenizle birlikte yaşayın yeni yılda evinizde yapacağınız küçük değişikliklerle hem finansal sağlığınızı iyileştirebilir hem de ev ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Sadece az para harcayarak değil; tasarruf ederek, birikim yaparak ve tüketim alışkanlıklarınızı değiştirerek bütçenizi doğru kullanabilirsiniz. Peki, gelir-giderlerinizi nasıl belirleyebilirsiniz, harcamalarınızı nasıl yönetebilirsiniz, ev ekonomisi yapmak için hangi yolları izleyebilirsiniz birlikte bakalım.

 

1. Geliri belirlemek: Ev ekonomisini kontrol altında tutmak, ay sonunda geçim sıkıntısı çekmemek için oldukça önemli. Bu yüzden öncelikle bütçe planının ilk aşaması olan geliri belirlemek gerekiyor. Bu adımda bir tablo oluşturarak aylık maaşınızı, varsa ek gelirlerinizi yazabilirsiniz. Ailenizle yaşıyorsanız bu tabloya aile fertlerinin gelirlerini de ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak ne kadar harcama yapacağınız konusunda size kılavuzluk edecek.

 

2. Tüm yılın harcamalarını gözden geçirmek: Gelirinizi belirlediğinize göre, bu aşamada harcamalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Gıda, sağlık, kira, ulaşım, faturalar, eğitim, tatil gibi harcamalarınızın bir listesini yaparak nereye ne kadar harcadığınızı belirleyebilirsiniz. Tüm bu harcamalarınızı kontrol etmenize yardımcı olması için bankanızın fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil’de Durumum alanında varlık ve borçlarınızı görüntüleyebilir, gelir ve giderlerinizi kategori bazlı izleyebilirsiniz.

 

3. İhtiyaç ve istekleri birbirinden ayırmak: Söz konusu harcamalarımız olunca bazen zaaflarımıza yenik düşebiliyoruz. Temel ihtiyaçlarımız olduğu kadar, bazı isteklerimizin de olması gayet normal. Ama bu durumda kendimizi ve ailemizi zora sokmamayı bir öncelik haline getirmemiz, bir şey satın almadan önce “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” ya da “Bunu almak bana bir katkı sağlayacak mı? sorularını kendimize sormamız gerekiyor. “Yıl içinde en çok harcama yaptığımız şeyler gerçekten ihtiyaç mıydı?” diye düşünmek gelecek yılın planını yaparken işimize yarayabilir. Çok istediğimiz bir şeyi satın almadan önce temel ihtiyaçlarımız için ay sonunda ne kadar paramızın kalacağını düşünerek isteklerimizin ihtiyaçlarımızın önüne geçmemesini sağlayabiliriz.

Yıl içinde en çok harcama yaptığımız şeyler gerçekten ihtiyaç mıydı?” diye düşünmek gelecek yılın planını yaparken işimize yarayabilir.

4. Gelecek yıl için bütçe planı yapmak: Gelir ve giderlerinizi belirlediniz, harcamalarınızı gözden geçirdiniz, ihtiyaç ve isteklerinizi birbirinden ayırdınız. Sıra iyi bir bütçe planı yapmaya geldi. Bu sayede paranızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. Peki iyi bir bütçe planı neleri içerir? Temel ihtiyaçlarınız, kira ve ulaşım giderleriniz, sağlık harcamalarınız, varsa çocuklarınızın eğitim harcamaları, sosyal hayatınız, kişisel harcamalarınız... İşte iyi bir bütçe planı tüm bu kalemleri içerir, belirli süre boyunca ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadarını harcayacağınızı öngörür.

5. Planlı alışveriş yapmak: Ev ekonomisini kontrol etmenizin yolu gıda, giyim, ev eşyası alışverişinizde özenli ve planlı olmanızdan geçiyor. Bunun için alışverişe çıkmadan önce bir liste oluşturabilirsiniz. Gıda alışverişinizde ürünlerin tüketim tarihine dikkat ederek tüketeceğiniz miktarda alabilir ve bunun için de haftalık alışveriş planı yapabilirsiniz. Marketlerin indirim fırsatlarını takip ederek kampanyalı ürünleri uygun fiyata satın alabilirsiniz. Ayrıca tüm alışverişleriniz için internetten indirimli ve kampanyalı dönemleri takip edebilirsiniz.

 

6. Kaynakları tasarruflu kullanmak: Ev ekonomisini daha iyi yönetmenin yollarından biri de tasarruf yapmak. Bu da evde elektrik, su ve doğal gaz tüketimlerinize dikkat etmeyi gerektiriyor. İlk olarak elektrikten başlayalım. Gereksiz elektrik tüketimine sebep olmamak için lambaları ihtiyacınız olmadığı zamanlarda açık bırakmamaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca elektrik faturanızı azaltmak için tasarruflu ampuller kullanabilir, kullanmadığınız elektronik eşyaların fişlerini çekebilir, çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tam dolu şekilde çalıştırabilirsiniz. Su tasarrufu için de dişlerinizi fırçalarken, saçınızı şampuanlarken veya ellerinizi sabunlarken musluğu kapatabilirsiniz. Doğal gaz tasarrufu için ise kış öncesi tesisat, kombi ve peteklerinize bakım yaptırabilirsiniz.

 

7. Birikim potansiyelini artırmak: Parasını yöneten hayatını yönetir” diye boşuna demiyorlar. Finansal sağlığın devamlılığı için altın kural belirlediğiniz bütçeye göre birikim yapmak. Tam da burada 50/30/20 Kuralını hatırlayalım. Bu kurala göre aylık gelirinizin %50’sini ihtiyaçlarınıza, %30’unu isteklerinize, %20’sini ise tasarrufa ayırmalısınız. Bu kuralı geçen yıl her ay uyguladıysanız yeni yıla mutlu başlayacağınız kesin. Uygulamadıysanız da üzülmeyin, gelecek yıl için adım atabilir ve gelirinizi fırsata çevirebilirsiniz. Bununla birlikte bir birikim hesabı açarak harcamalarınızı kontrollü bir şekilde yapabilir, belirlediğiniz tutarı dilediğiniz her an bu hesaba yatırabilir ve istediğiniz gibi birikim yapabilirsiniz.

 

Bu 7 adımı takip ederek yeni yılda ev ekonomisi yapmaya başlarsanız hem finansal sağlığınıza hem de geleceğinize iyi bakabilirsiniz!

 

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş