Son 10 Yılın Öne Çıkan 10 Teknoloji Belgeseli

Hızlı ve sınırsız iletişim kurmamızı, saniyeler içinde işlem yapmamızı, her koşulda kolayca bilgiye ulaşmamızı sağlayan teknoloji; geçtiğimiz 10 yıl içinde, hiç olmadığı kadar büyük bir ivme kazandı.

Biz de bu yazıda teknoloji meraklıları için dünyaya hâkim olan teknolojik trendleri tüm boyutlarıyla öğrenebilecekleri ve keyifle izleyecekleri 10 belgeseli listeledik.

İşte 2010’dan günümüze yapım yıllarına göre sıraladığımız ve teknoloji alanında janrlarıyla fark yaratan 10 belgesel:

 

     1. Indie Game: The Movie (Indie Oyun: Film) – 2012

Indie oyun programcılarının hayatlarını anlatan belgesel filmin yönetmenliğini, Lisanne Pajot ve James Swirsky üstleniyor.

Oyunların tasarım sürecinden oyun tasarımcılarının psikolojilerine kadar pek çok dinamiği bir arada ele alan 96 dakikalık belgesel, 2012’de Sundance Film Festivali’nde ‘En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanmıştı. Steam’de 1,5 milyondan fazla satan 3 oyunun hikayesine odaklanan yapım özellikle gamer ve geek’lerin ilgisini çekecek cinsten.

   2. Downloaded (İndirildi) – 2013

2000’lerin başında MP3 download (indirme) platformu olan Napster’ı anlatan belgeselin yönetmeni: Alex Winter.

‘Download’ çağını araştıran belgesel, Napster’ı geliştiren genç programcıları, Napster’dan etkilenen şirketleri ve genel olarak ‘download’ salgınının global etkilerini işliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin, favori şarkılarını takas edebilmek adına interneti nasıl kullandıkları üzerinde duran yapım; online dünyanın potansiyelinden habersiz müzik endüstrisinin, bu ‘download’ rüzgarından payını nasıl aldığına da değiniyor.

Bu nostaljik belgeselde David Bowie, Billy Corgan, Henry Rollins gibi ünlü isimleri görmeniz mümkün.

 

     3. Print the Legend (Efsaneyi Yazdır) – 2014

100 dakikalık bu ödüllü belgesel, teknolojik evrim serüveninin dikkat çeken ürünlerinden biri olan 3D yazıcıların; üreticilerinin, pazar liderliği adına yaptığı yarışı ele alıyor.

Netflix yapımı olan belgesel; kamerayı, 3D yazıcı endüstrisinin perde arkasına çeviriyor. MakerBot Industries ve Formlabs gibi genç ve başarılı şirketlerin teknoloji devi olmak için yaptığı yarış seyre değer, soluksuz bir ritimle kurgulanıyor.

 

     4. Banking on Bitcoin (Bitcoin Bankacılığı) – 2016

Yönetmenliğini Christopher Cannucciari’nin yaptığı ‘Banking on Bitcoin’, Bitcoin’in çıkışını, geleceğini ve işleyişini konu ediniyor. 90 dakika süren, yüksek ritimli belgesel; meraklıları için Bitcoin hakkında kapsamlı bilgiler sunuyor.

Bir Netflix belgeseli olan ‘Banking on Bitcoin’, kripto para dünyasındaki dinamiklere hiç hâkim olmayan birinin bile rahatlıkla anlayabileceği bir dil ve olay örgüsü ile işleniyor.

Finans uzmanları ile yapılan röportajların da yer aldığı belgesel Bitcoin’e olan bakış açınızı zenginleştirmek için birebir.

     5. Steve Jobs: The Man in The Machine (Steve Jobs: Bilgisayarın İçindeki Adam) – 2015

Apple’ın CEO’su Steve Jobs’ın hem özel hem iş yaşamını ele alan belgeselin, senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Alex Gibney yapıyor. 128 dakikalık, biyografik prodüksiyon; Jobs’ın hayatını, 1983’teki Apple açılış konuşması kadar eski bir zamandan itibaren ele alıyor.

Apple'ın iPod ve iPhone ürünlerini inceleyen yapım, bu ürünlerin insan etkileşimi ve izolasyonu üzerindeki sosyal etkilerini de değinmeyi ihmal etmiyor.

Modern iletişim dünyasının başarılı ismi Jobs hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu başarılı yapımı mutlaka izlemelisiniz.

 

     6. The Secret Rules of Modern Living: Algorithms (Modern Yaşamın Gizli Sırları: Algoritmalar) – 2015

Oxford Üniversitesi Matematik Profesörü Marcus du Sautoy sunumuyla çekilen belgesel, algoritmaların yaşamın her alanında nasıl rol oynadığına cevap veriyor. Yapım yılı 2015 ve popüler film veri tabanı IMDB puanı 7.5 olan belgesel, içeriğinde yalnızca, algoritmaların doğuşu ve işleyişine değil; makine öğrenmesi, matematik, yazılım gibi pek çok disiplin ve alana da yer veriyor.

Yönetmen koltuğunda David Briggs’in oturduğu ve bir Netflix yapımı olan belgesel, yüz tanıma teknolojisinden arıların doğadaki yolculuklarına kadar geniş bir perspektifle algoritmaların yönettiği farklı başlıkları ele alıyor.

 

     7. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (Şaşılacak Şey: Bağlantı Dünyasının Düşleri) – 2016

Yeni Alman Sinemasının en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen Werner Herzog’un yönetmenliğini yaptığı belgesel, 98 dakika boyunca soluksuz ilerliyor.

Belgesel, Herzog’un; SpaceX Kurucusu Elon Musk, Standford Üniversitesi Profesörü Sebastian Thrun, Turing Ödüllü Mühendis Robert Ellion Kahn, Bilgisayar Bilimcisi Leonard Kleinrock gibi alanlarının yıldız isimleri ile yaptığı söyleşilere yer veriyor. 2016 yazına damgasını vuran yapım; internetin doğuşunu, gelişimini, geleceğini bölümler halinde aktarıyor ve bunu, teknolojinin; insan ve toplum üzerindeki etkisine de değinen bir sinema diliyle ile gerçekleştiriyor.

 

     8. Silicon Cowboys (Silikon Kovboyları) – 2016

Yapımlarıyla uluslararası pek çok festivalden ödül kazanan ve özellikle Fitzcarraldo filmiyle bilinen başarılı yönetmen Herzog, bu kez internet teknolojisine olan ilgimizi ve bilgimizi yeniden şekillendirmeye odaklanıyor.

Yönetmenliğini Jason Cohan’in yaptığı, 77 dakikalık belgesel; Compaq Bilgisayar ve onun üç kurucusu Jim Harris, Bill Murto ve Rod Canion’un hikâyesine odanaklanıyor. 1982’de bilgisayar teknolojileri sektörünün zirvesinde yer alan IBM’in düşüşünü ve Compaq Bilgisayar’ın kuruluşunu anlatıyor.

Bugün, global iş yükünün büyük kahramanları olan bilgisayarlara özel bir ilgi duyuyorsanız bu belgesel sizin için asla zaman kaybı olmayacak.

 

     9. AlphaGo – 2017

IMDB puanı 7.9 olan ve 90 dakika süren belgeseli Greg Kohs yönetiyor. 2017 yılı ABD yapımı belgeselin konusu, yapay zekâ şirketi Google DeepMinds’ın geliştirdiği AlphaGo ile dünyadaki en iyi Go Oyuncusu Lee Se-dol arasındaki mücadele etrafında şekilleniyor.

Koreli Go Oyuncusu Lee Se-dol’un, yapay zekâya karşı insan zekasını temsil ettiği dokunaklı hikâyesini merak ediyorsanız bu belgeseli mutlaka izleyin.

 

     10. Machine Learning: Living in the Age of AI (Makine Öğrenimi: Yapay Zekâ Çağında Yaşamak) – 2019

Yapay zekâ teknolojisine dair distopik kurgularla sansasyon yaratan yapımların aksine, konuyu; agresif tondan uzak ve daha çok teknolojik bir üslupla ele alan belgesel, makine öğreniminin işleyişine netlik kazandırıyor. Yapay zekâ teknolojisinin; verileri nasıl okuduğuna ve yorumladığına odaklanan ABD yapımı belgesel 41 dakika sürüyor.

Süresinin çoğunu, yapay zekanın; tarım, tıbbi bakım ve seyahat gibi çeşitli alanlarda insanlığın geleceğine nasıl fayda sağlayabileceğini göstermeye ayıran belgeselin yönetmenliğini de tıpkı ‘Banking on Bitcoin’de olduğu gibi McCann World Group tarafından desteklenen Christopher Cannucciari üstleniyor.

Otonom araçlara, tarım uygulamalarının bir parçası olan drone’lara, 70’li yaşlarındaki bir emeklinin sanal oyunlarla kurduğu ilişkiye de tanık olacağınız belgesel, yapay zekânın sınırları hakkında güncel fikirlere edinebilmeyi sağlıyor.

Otonom araçlara, tarım uygulamalarının bir parçası olan drone'lara. 70'li yaşlarındaki bir emeklinin sanal oyunlarla kurduğu ilişliye de tanık olacağınız belgesel, yapay zekanın sınırları hakkında güncel fikirler edinebilmeyi sağlıyor.

Etiketler:
  • İnovasyon

  • Yapay Zeka