Garanti BBVA Blog’da 2021 Nasıl Geçti: Çok İlgi Gören 10 İçerik

Bütün bir yıl boyunca neler konuştuk neler… İklim krizinin etkilerini hiç olmadığı kadar çok merak ettik mesela, Google arama trendlerine bile yansıdı dünyaya dair endişelerimiz. Gelişmeler, finansal sağlığımıza daha iyi bakmamız için de bizi kamçıladı, birikim ve tasarruf alışkanlıklarımızın yanı sıra geleceğe yönelik hedeflerimizi gözden geçirdik. Dijital dünyanın hızına yetişmeye çalışırken verilerimizi güvende tutma konusunda neler yapabileceğimizi merak ettik.

Biz de 2021’de ürettiğimiz içeriklerle finansal okuryazarlığınıza katkıda bulunmayı istedik, dünyaya ve geleceğe nasıl daha iyi bakabileceğimizi birlikte düşündük, dijital dünyanın son yeniliklerini keşfettik. Bilinmesi gereken finansal kavramları, birikim potansiyelini artıracak tavsiyeleri, bütçe yönetimi ipuçlarını paylaştık. Bilgi güvenliğini, sosyal medya alışkanlıklarımızı, dijital bankacılık güncellemelerini masaya yatırdık. İklim krizi hakkındaki son raporları, yükselen sürdürülebilirlik akımlarını, girişimcilik ekosistemini anlattık. Enerji verimliliğinden video oyunlarına, günlük hayatta gündemimizde ne varsa konuşmadan geçmedik. Yılın bu vaktinde en’ler listeleri havada uçuşurken biz de Garanti BBVA Blog’un bu yıl çok ilgi gören 10 içeriğini sizlere tekrar sunmak istedik.

 

Sürdürülebilirlik Nedir?

İklim krizinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için bu kavrama hiç olmadığı kadar sıkı sarılmamız gerektiğini, Dünya için artık son bir şansımız kaldığını biliyoruz. Ama gerçekten ne kadarını biliyoruz? Sürdürülebilirlik sadece çevreyle mi sınırlı? Geleceğe dair bir yol haritamız var mı? Kolektif etki nasıl yaratılır? İşte biz de bu içeriğimizde tüm bu sorulara yanıt vermeye çalıştık, A’dan Z’ye sürdürülebilirliği anlattık.

 

Nasıl Para Biriktirilir? Düşük Bütçeyle Para Biriktirmenin Yolları

“Birikim yapmak için kazancının da yüksek olması gerekir.” Birikimle ilgili en yaygın yanlışlardan biridir. Oysa iyi bir birikim nicelikle değil iyi finansal alışkanlıklara sahip olmakla mümkündür. Biz de bu içeriğimizde verdiğimiz ipuçlarıyla, birikimi zor bir denklem olmaktan çıkarmaya çalıştık.

Gelecek Planlarında Finansal Hedefler Nasıl Belirlenmeli?

Tatile çıkmak, iş kurmak veya oyun konsolu almak… Kısa, orta, uzun vadeli; birbirinden farklı hedeflerimiz var. Ancak hepsi için ortak bir reçetemiz bulunuyor. Burada neler mi yazıyor? “Daha iyi ve güvenli bir gelecek, bugün alacağımız sağlıklı finansal kararlardan geçer” diyor ve sizi tüyolar sunduğumuz bu içeriği okumaya davet ediyoruz.

 

Dijital Para ile Kripto Para Arasında Ne Fark Var?

Dijital dönüşüm cebimizi de dönüştürdü. Fiziksel sınırlar ortadan kalktıkça üstüne bir de salgın döneminde dünya ekonomilerine belirsizlik hâkim oldukça bireysel yatırımcılar da sanal para birimlerine yöneldi. Biz de bu dünyaya dair kafa karışıklığı yaratmaya aday bazı kavramları sizin için açmaya çalıştık. Bu içeriğimizde sanal dünyanın iki önemli oyuncusu olan dijital para ile kripto para arasındaki sınırları çizdik. Nasıl elde edilirler? Her dijital para aynı zamanda kripto mudur? Merak ettiğiniz her şeyi yazdık.

Dijital dönüşüm cebimizi de dönüştürdü. Fiziksel sınırlar ortadan kalktıkça üstüne bir de salgın döneminde dünya ekonomilerine belirsizlik hakim olunca sanal para birimlerini yakın markaja aldık.

Zararlı Yazılım Nedir? En Bilinen Zararlı Yazılım Türleri

“Ben siber güvenlik uzmanı değilim, bilgilerimi ve hesaplarımı nasıl koruyacağım?” demeyin. Kötü amaçlı yazılım mağduru olduğunuzu nasıl anlarsınız? Dolandırıcılar en çok hangi yöntemleri kullanır? En önemlisi bunlardan nasıl korunabiliriz? Tüm bu sorulara cevap verecek bir içerik yazmazsak olmazdı!

 

Çevre Temizliği Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Parçası olduğu, yaşamak için muhtaç olduğu doğayı her geçen gün biraz daha bozan tek canlı olduğumuzu biliyor musunuz? İnsan eliyle yaratılan kirlilik görülmemiş boyutlara ulaştı. Doğayı onarmak için havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu konuda tek bir bireyin bile günlük hayata kolayca uygulayabileceği o kadar çok şey var ki. Bu yazımızda çevremizi nasıl temiz tutabileceğimizi detaylıca anlattık.

 

Denizlerde Sürdürülebilirlik: Deniz Kirliliği Hakkında Her şey

Her saniye bir kamyon dolusu atık denizlere dökülüyor. Artan sıcaklıklar denizlerdeki oksijeni tüketiyor. 2021’in önemli gündem maddelerinden biri de denizlerimizdeki müsilaj yani deniz salyasıydı. Biz de müsilajla bir kez daha gündeme gelen deniz kirliliğini masaya yatırmak istedik. Etkileri nedir? Bireysel olarak ne gibi önlemler alabiliriz? Garanti BBVA olarak deniz kirliliğini önlemek için biz neler yapıyoruz? Hepsini bu yazıda ele aldık.

 

Uzay Çalışmaları Sayesinde Günlük Hayatımıza Giren Teknoloji ve Ürünler

Herkesin uzaya dair sadece bir ay gibi kısa sürede gerçekleşen gelişmeleri konuştuğu bir dönemdi. NASA’nın son keşif aracı Perseverance yedi aylık uzun yolculuğunu tamamlayıp Mars'ın yüzeyine inmişti. İnsanlığın keşfettiği ilk kara deliğin aslında düşündüğümüzden çok daha büyük olduğunu öğrenmiştik... Biz de ters köşe yapmak istedik. Aslında hep kullandığımız ancak uzay çalışmaları sayesinde hayatımıza girdiğini muhtemelen bilmediğiniz teknoloji ve ürünlere bir kez daha bakmak ister misiniz? O zaman sizi şöyle alalım.

 

Sosyal Girişimcilik ile Ticari Girişimciliğin Farkı Nedir?

Son yıllarda sosyal konularla ilgili çözüm arayışlarına duyulan ihtiyaç arttıkça sosyal girişimcilik projelerini de daha sık duymaya başladık. Bu kavramın sınırlarını daha net çizebilmek için onu geleneksel girişimcilik modeli ile karşılaştırmalı olarak anlatmayı istedik. Başvuru kaynağı tadındaki bu yazımız; sosyal girişimcinin kim olduğuna, amaçlarına ve yöntemlerine dair her şeyi netleştirdi.

 

Veri Güvenliği Saldırıları: Sosyal Mühendislik ve Korunma Yöntemleri

Veri her şeyimiz. Maalesef siber saldırganlar için de öyle. Hal böyle olunca sosyal mühendislik saldırıları için ayrı bir başlık açtık. Bu içeriğimizde şu sorulara yanıt bulduk: Yaygın sosyal mühendislik saldırıları nelerdir? Saldırganlar neyi hedefler? Bir saldırıyı nasıl anlarız ve nasıl tedbir alırız?

2022’de yine burada merak uyandıran, bilgi veren, günceli takip eden, faydalı ipuçları sunan içeriklerle blog yolculuğumuza devam edeceğiz!

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Dijital Dönüşüm

  • Çevre