Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında 13. Yıl

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın bu yılki ödül törenini 28 Kasım akşamı gerçekleştirdik.

2007’den bu yana, düzenli olarak organize ettiğimiz yarışmamızda, bu yıl bir kez daha; cesur ve yenilikçi fikirleri ile kadının toplumsal rolünün ve iş dünyasındaki potansiyelinin güçlenmesinde söz sahibi olan kadın girişimcilerimize ödüllerini vermekten büyük mutluluk duyduk.

Finalistlerimiz; etkinlik süresince yaptığımız röportajlarda, yarışmamızı hem kadın girişimci kimlikleri adına önemli bir motivasyon kaynağı hem de iş dünyasındaki iletişim ağları için güçlü bir aracı olarak gördüklerini dile getirdiler.

Biz de kadın girişimcilerimizden duyduğumuz bu değerli ifadelerle, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz organizasyonun misyonuna olan inancımızı bir kez daha tazeledik.

Kazananları, girişimleri ve merak edilen tüm yönleri ile, işte Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2019’da yaşananlar:

 

2019 Yarışması ve Ödül Sahibi Kadın Girişimcileri

Garanti BBVA olarak ülkemizde ekonomik kalkınmaya ve iş dünyasında fırsat eşitliğinin sağlanmasına destek olmayı sürdürüyoruz.

Her yıl olduğu gibi yine 4 farklı kategoride gerçekleşen yarışmamıza başvuran tüm girişimler; birbirinden değerli, anlamlı, cesur ve yenilikçiydi.

Kararlarını verirken jürinin oldukça zorlandığı yarışmamızın kazanan isimleri ise sırasıyla şöyle:

 

2019 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Kategorisi

Yaratıcı ve üretici fikri sermayeyle birleştirerek kendi markasını yaratan, iç ve dış pazarlara yönelik çalışmalar yapan kadın girişimcilerin yarıştığı kategorinin bu yılki kazananı Gülşah Gürkan oldu.

Gülşah Gürkan-Gülsha

3 yıl danışmanlık ve perakende sektöründe görev yaptıktan sonra 2000 yılında aile işletmesinde çalışmaya başlayan Gülşah Gürkan, burada işleri büyüterek kendi markası Gülsha’yı yaratıyor.

Isparta ilinde yetişen özel gül türü ‘Rosa Damascena’nın, özleri ile elde edilen hammaddeyi, Fransa’daki dünyaca ünlü parfüm ve kozmetik üreticilerine tedarik eden Gürkan, Gülsha cilt bakım ürünleri ile bugün, 400’e yakın noktaya dağıtım yapıyor. Gürkan ayrıca; Avrupa, ABD ve Çin gibi büyük pazarlardaki etkinliğini de artırmayı hedefliyor.

Gürkan kendisi ile yaptığımız röportajda yarışmanın kadın girişimci ekosisteminde üstlendiği rolü şu sözlerle aktardı:

Türkiye'nin Kadın Girişimci Yarışması her şeyden önce sektörel olarak güzel bir örnek teşkil ediyor. Ayrıca kadınları girişimcilik konusunda önemli ölçüde cesaretlendiriyor. Bu hikayeler paylaşıldıkça kadınlar "Ben de yeterliyim.", "Ben de kendimi ortaya koyabilirim." diye düşünüyor ve böylelikle kadın istihdamında pozitif gelişmeler söz konusu oluyor.

Gülşah Gürkan

2019 Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi

Bulunduğu sektöre farklı bir bakış açısı getiren, büyüme potansiyeline sahip, gelişim ve yeniliğe açık bir alanda faaliyet gösteren kadın girişimcilerin yarıştığı bu kategorinin kazananı Duygu Akbudak oldu.

Duygu Akbudak-Dene Bunu

Duygu Akbudak, 8 yıl sektörde görev yaptıktan sonra farklı marka ve ürünleri online bir platformda buluşturmak ve kullanıcıların buradaki ürünleri denemesini sağlamak üzere denebunu.com’u kuruyor.

Böylelikle platform, yıllardır geleneksel metotlarla yapılan ve etkili pazarlama yöntemlerinden biri olan ‘ürün denetme’ pratiğini dijital dünyaya taşıyor. Özel bir algoritma ile işleyen site birçok ürünün doğru kitleye ulaşması için önemli bir rol üstleniyor. Aynı zamanda kullanıcıları, satın alma eğilimi olan ürünleri de denemeye yönelten platform, üyelerin ürün yorumlarını birçok e-ticaret sitesine aktararak işletmeler arası teknolojik çözümler sunuyor. Akbudak, 2020 yılında yurt dışına açılmayı hedefliyor.

 

2019 Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi

Bulunduğu yörenin ekonomisine katkıda bulunan, cesareti ve farklı yaklaşımıyla yöredeki diğer kadın girişimcilere örnek olmuş kadın girişimcilerin yarıştığı kategorimizin bu yılki ödül sahibi Müzeyyen Erakuman oldu.

Müzeyyen Erakuman-Eray Plastik

Müzeyyen Erakuman, eşinin daha önce sanayi sitesinde kısıtlı imkânlarla açtığı iş yerinin kapanmasının ardından iş hayatına atılmak için KOSGEB desteklerine başvurarak Eray Plastik’i kuruyor. Tüm resmî işlemleri ve şirketinin temellerini bireysel çabalarıyla atan Erakuman, Mardin-Kızıltepe’deki işletmesi Eray Plastik’te atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyor ve plastikte kullanılan hammaddenin çevre illerdeki fabrikalara sevk edilmesi sürecini yürütüyor.

Daha temiz bir çevre için sıfır atık düşüncesiyle yola çıkan ve bölgede atıkların geri kazanımı konusunda öncü şirket olmayı hedefleyen Erakuman, yaptığımız röportajda yarışma ile ilgili duygularını şu sözlerle aktardı:

İlk defa böyle bir yarışmaya başvurdum. İlçemizdeki Garanti BBVA Şube Müdürü beni yarışma hakkında bilgilendirdi. "Böyle bir yarışma var ve siz de bu yarışmada olmayı hak ediyorsunuz." diyerek beni cesaretlendirdi, yarışmaya böyle katıldım. Benim gibi iş hayatına atılacak kadınlara şunu söylemek isterim: "Pes etmediğiniz sürece kazanırsınız."

Müzeyyen Erakuman

2019 Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi

Sosyal bir soruna yenilikçi ve sürdürülebilir çözüm üreten, sistematik ve olumlu etkiler yaratan kadın girişimcilerin yarıştığı kategorinin bu yılki ödül sahibi Esra Odabaşı oldu.

Esra Odabaşı-Es Kariyer

10 yıl boyunca kurumsal firmalarda İnsan Kaynakları biriminde çalışan Esra Odabaşı, Türkiye’de engelli istihdamını sürdürülebilir olarak destekleyen bir şirket olmadığını fark ediyor. Bu önemli boşluğu doldurmak isteyen Odabaşı, Es Kariyer’i kurarak 3 yılın sonunda 75 farklı global şirketle çalışmaya başlıyor. Es Kariyer, 4 binin üzerinde engelli adayla yüz yüze yapılan mülakatlar sonucu adayların tümünü, doğru şirket ve konumlarda çalışma hayatına kazandırıyor.

Türkiye’deki 10 milyon engelli vatandaşın, 2 milyonunun çalışabilecek durumda olduğuna dikkat çekmeyi amaçlayan “Engelim İşime Engel Değil” sosyal sorumluluk projesi üzerinde çalışmalarına devam eden Odabaşı, işverenlerin %3 engelli personel çalıştırma yükümlülüğünü %5’e çıkarmayı hedefliyor.

 

Garanti BBVA ve Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Uzun yıllardır hem kadın girişimciler hem de girişimciler ile iç içe olan bir banka olarak; yaptığımız gözlemler ve sahip olduğumuz deneyim, özellikle kadın girişimciler için cesaretlendirilmelerinin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu gösterdi.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile ekonominin itici gücü kadın girişimcilerin; cesaretlenmelerini, motivasyonlarını korumalarını ve seslerini duyurmalarını sağlıyoruz. Yarışmamız sadece kazanan kadın girişimciler için değil; bu yarışma ile ortaya çıkan hikâyeleri duyan diğer kadın girişimciler ve girişimci adayları için de işlerini geliştirme ya da hayallerinin peşinden gitme konusunda motivasyon kaynağı oluyor.

Aynı zamanda yarışmayla hikâyesini duyuran kadın girişimciler, ekosistemdeki diğer paydaşlardan daha etkin destek alma ve ilişkilerini kuvvetlendirme imkânı buluyor. Bu anlamda da hem kazananlarımızdan hem de tüm katılımcılarımızdan çok güzel dönüşler alıyoruz.

Her yıl yarışmamıza katılan kadınların %85’i, çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkilemeyi sürdürüyor. Ayrıca yarışmacılarımızın %40’ı, cirosunu ortalama %40 arttırma şansı yakalıyor. Düzenlendiği ilk yılda sadece 103 kadın girişimcinin katıldığı yarışmamıza, bugüne kadar 39 bine yakın başvuru yapılmasından ve yarışmamızın Türkiye girişimcilik ekosistemine önemli bir rol model oluşturmasından mutluluk duyuyoruz.

13 yıllık sürece baktığımızda; bugün Türkiye’de kadın girişimcilerin rol model olarak isimlerinin yüksek sesle söylenmesinde ve kadın girişimcilik konusunun bu kadar dikkat çekmesinde, bu yarışmanın önemli bir rol üstlendiğine inanıyoruz.

Siz de 2020 yılında Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile başarı hikâyenizi Türkiye’ye duyurmak ve kadın girişimci destekleri hakkında bilgi almak isterseniz Kadın Girişimci Bankacılığı sayfamızı ya da Garanti BBVA Kadın Girişimci sitemizi takip edebilirsiniz.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Girişimcilik

  • KOBİ