Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 15 yaşında!

Garanti BBVA olarak bu yıl 15.’sini düzenlediğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması başarı odaklı, kendini sürekli yenileyen, yaratıcı kadınların varlığıyla Türkiye ekonomisine güç katmaya devam ediyor.

Girişimcilik ve üretimin ekonomiyi ayakta tutan temel taşlar olduğunu bilen bizler; ülkemizdeki KOBİ’leri desteklemeyi her zaman ana sorumluğumuz olarak görüyoruz. Uluslararası arenada güçlü bir ekonomiye, gelişmiş bir toplumsal yapıya sahip olabilmek için kadınların iş dünyasında daha etkin olması gerektiğine inanıyoruz.

Ülkemizin kadın girişimciliği konusundaki potansiyelinin farkındayız. Kadın girişimcilerin önündeki engelleri tespit edip işletmelerinin sürdürülebilir olması için onlara destek veriyoruz. Ülkemizde kadın girişimcilik oranını %13’ten daha yükseğe çıkarabilmek adına 15 yıldır durmadan projeler üretip, onların gelişimi ve büyümesi için çalışıyoruz.

Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren sorumlu bir şirket olarak, desteklerimizi 4 ana başlık altında topladık. Başta finansman olmak üzere eğitim, cesaret ve yeni pazarlara açılma gibi konularda onlara ihtiyaç duydukları fırsatları sunmak için çabalıyoruz. Sadece 2021 yılında kadın girişimcilere 11 Milyar TL finansman sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. 

Kadın girişimciler için finansman ihtiyacı kadar önemli bir diğer motivasyon kaynağının “cesaret” olduğunu çok iyi biliyoruz. İşte bu yüzden 2007 yılında Ekonomist Dergisi ve KAGİDER iş birliğiyle bir yola çıktık, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı hayata geçirdik. Böylece  birbirlerinin hikâyelerini duyabilecekleri, bu hikâyelerden ilham ve cesaret daha iyiye ulaşmak için motivasyonlarını artıracak bir platform oluşturduğumuza inanıyoruz.

Başlangıçta 103 başvuru alan yarışmamıza bugüne kadar yapılan 42 bin başvuruya bakıp görüyoruz ki doğru yoldayız. Kadın girişimcilerin bir araya gelmesini sağlayan ekosistem giderek genişliyor ve yarışmamıza başvuran tüm katılımcılar ekosistemdeki paydaşlarından destek alma, onlarla iş birliği yapma, yeni müşteriler kazanma imkânı buluyor. Bizler kurum kültürümüzün temeline yerleştirdiğimiz sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda kadınların ekonomiye katılımlarını teşvik etmekten ve girişimcilik yolculuklarında onlarla birlikte yürümekten büyük gurur duyuyoruz.

Bu yıl yine, yarışmamıza başvuran girişimciler sayesinde başarı odaklı ve gelecek vadeden yepyeni projelere tanık olduk. Uzun süren değerlendirmeler sonucunda, jürimiz 4 ayrı kategoride finale kalan yarışmacılar arasından seçimini yaptı ve Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları, 3 Mart 2022 Perşembe akşamı gerçekleşen ödül töreninde sahnedeki yerlerini aldı!

Törende sürdürülebilirliği ön plana alan, doğal kaynakların, ileri tarım teknolojilerinin kullanımına ve yaygınlaşmasına dayanan; dünyaya, ekosisteme, ülkemize fayda sağlayan; bunları gerçekleştirmek için uzun vadeli hedefleri olan girişimlerin ödül almaya hak kazanması dikkat çekti. Sürdürülebilir iş modellerinin başarılı girişimler arasında giderek daha fazla yer alıyor olması geleceğimiz açısından hepimize umut aşıladı.

2022 Ödül Töreni ve Ödül Sahibi Kadın Girişimciler

Genel Müdürümüz Recep Baştuğ’un açılış konuşması ile başlayan tören, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir heyecanla gerçekleşti.

 

Recep Baştuğ; 2007 yılında %5’lerde olan kadın girişimi oranının bugün toplam ekosistem içerisinde %14 seviyelerine çıktığını ifade etti. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın ekosistemin gelişmesine olan katkılarından, sektöre ve başka kurumlara ilham vermesinden mutluluk duyduğunu belirtti. Garanti BBVA olarak önümüzdeki dönemde yine finansal ve finans dışı desteklerle girişimci kadın ekosisteminin gelişmesi için çalışacağımızın sözünü verdi.

 

Hazırsanız şimdi 2022 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları sahnede!

 

2022 Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi

Toplumsal fayda sağlamayı amaçlayan girişimleriyle yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten finalistlerin yarıştığı kategorinin bu yılki kazananı Gözde Venedik oldu.

Gözde Venedik - Help Steps

Gözde Venedik, adım attıkça bağış yapmaya olanak sağlayarak sağlığı ve sporu iyilikle birleştiren Help Steps uygulamasının mimarı. Uygulamayı indiren kullanıcılar, cep telefonları ceplerindeyken biriken adımlarını puana dönüştürüp isterlerse kurumlara veya bireylere bağışlayabiliyorlar. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve 3 büyük spor kulübü seçeneklerden sadece bazıları. Ağustos 2019’da kurulan Help Steps’te kullanıcılar bugüne kadar 175 milyar adım attı. Yapılan bağışlardan yararlanan bireyler ve kurumlar dışında 7 bin 500 adet fidan dikildi. Hayvan dostlarımız için 6.5 ton mama dağıtıldı. Tüm dünyada ücretsiz olarak indirilebilen Help Steps bugünlerde 1,4 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Gözde Venedik ve ekibi, daha fazla yatırım alarak 6 kıtada 50 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

 

Ödülünü Genel Müdür Yardımcımız Ebru Dildar Edin’den alan Gözde Venedik konuşmasında; yolun başında olan kadın girişimcilere konfor alanından çıkıp risk almalarını tavsiye etti.

 

2022 Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi

Bulunduğu yörenin ekonomisine katkı sağlayan, yarattığı etkiyle yöredeki diğer kadınlara rol model olan finalistlerin yarıştığı kategorinin kazananı Aslı Aksoy oldu.

Aslı Aksoy - Elibelinde Tarım

Uzun bir süre gıda sektöründe çalışan Aslı Aksoy’un tarımdaki başarısı, New York’ta katıldığı bir fuarda kuşkonmaz ile tanışmasıyla başladı. Kuşkonmaz yetiştirmeye 2014 yılında 2,5 dönümlük bir alanla başlayan Aksoy’un işlediği arazi, kısa zamanda 250 dönüme ulaştı. İlk hasadını 2017’de yapan girişimci, 2021’deki 20 tonluk üretim hacmi ile ülkenin en büyük ikinci üreticisi oldu. Yurt içinde ve yurt dışında çevrimiçi ve çevrimdışı marketlerle çalışmaya devam eden Aksoy, zincir restoranlara sağladığı ürün kapasitesini sürekli olarak genişletiyor. 2022’nin mart ayında Antalya’da başlayacak hasat sürecinde kadın iş gücünü 15 kişiden 50’ye, üretim kapasitesini ise 80 tona çıkarmayı hedefliyor. Kırsal üretim modelinin yaygınlaşması ve kazançlı ihracat fırsatları ile kuşkonmaz üretimini büyük bir sektör haline getirmeyi hayal ediyor.

Aslı Aksoy KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem’den aldığı ödülünü, yarışmaya başvuran tüm kadınlar adına aldığını belirtti ve duygularını şu sözlerle aktardı:

Kazanan ben olsam da bu yarışmanın kaybedeni yok. Çünkü girişimciliğin, verdiğimiz emeklerin, üretimin kaybedeni olamaz. Bugünden geriye dönüp baktığımızda çıktığımız yolculuğun haklı sebeplerini, ilerlediğimiz yolu bu kıymetli yarışmalar vasıtasıyla bizlere gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.

Aslı Aksoy

2022 Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi

Bulunduğu sektöre farklı bir bakış açısı sunan, büyüme potansiyeline sahip, gelişim ve yeniliğe açık bir alanda faaliyet gösteren finalistlerin yarıştığı kategorinin kazananı Burcu Karaca Uğural oldu.

Burcu Karaca Uğural - BPREG Kompozit

Burcu Karaca Uğural BPREG Kompozit’i; keten, kenevir gibi lifli tarımsal ürünlerden elde edilen doğal elyafı kullanarak geri dönüştürülebilir ve yüksek performanslı biyokompozitler geliştirmek için kurdu. Tescillenmiş doğal elyaf takviyeli kompozit malzemeleri üreten BPREG Kompozit; otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi farklı sektörlere tedarik sağlıyor. Global alandaki lansmanını 2019 Mart ayında gerçekleştiren Uğural’ın çalışmaları, karbon ayak izinin azaltılmasında oldukça büyük bir role sahip. 2021 yılı itibari ile ürün gruplarını endüstrilerin çeşitli ihtiyaçlarına göre geliştirip sürdürülebilir dönüşümün global bir oyuncusu olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

 

Ödülünü Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz’dan alan Uğural, sadece bir fikir ve ufak bir malzemeyle çıktığı bu yolculukta, daha önce de katılmış olduğu Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kendisine yol açtığını belirterek bizleri bir kez daha onurlandırdı.

 

2022 yılı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi

Yaratıcı ve üretici fikirlerini sermayeyle birleştirerek kendi markasını yaratan, üretim ve pazarlama kalitesiyle iç ve dış pazarlara ulaşan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinin kazananı Aysun Aktaş Akdoğan oldu.

Aysun Aktaş Akdoğan - ACS Enerji 

Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli devlet kuruluşları ve özel sektörde çalışan Akdoğan, 2015 yılında PV güneş paneli üretimi yapan ACS Enerji’yi kurdu. Şu an 5.000 m2 kapalı alanda 70 çalışanı ile üretime devam eden firma, Ar-Ge çalışmaları ile ürün kalitesini sürekli iyileştirmesi sayesinde yurt içinde ve yurt dışında bilinir bir marka haline geldi. Ürünlerini Avrupa pazarına da ihraç eden ACS Enerji’nin ürettiği güneş panelleri, karbon ayak izinin azalmasında önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer almayı hedefleyen Akdoğan, uzun dönemde ise dünyanın en değerli 500 markasından biri olmayı hayal ediyor.

 

Genel Müdürümüz Recep Baştuğ’dan ödülünü teslim alan Akdoğan, birlikte çalıştığı kadınların özverisi ve işi sahiplenmesi sayesinde bugünlere geldiğini belirtti. Daha önce yarışmamıza iki defa başvurmuş olan Akdoğan sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

Bu yarışmaya daha önce iki kere geldim ve elim boş döndüm ama yine de mutlu döndüm. Geçmişte birinci olamasam da dünyanın pek çok yerinden olumlu geri dönüşler ve tebrik mesajları aldım. Bu yarışmanın bana kattığı değer için tüm ekibinize çok teşekkür ediyorum.

Aysun Aktaş Akdoğan

"Dünyaya iyi bakın, geleceğe iyi bakın” mottosuyla yürüdüğümüz sürdürülebilirlik yolculuğumuzun rotalarından biri de kapsayıcı büyümeyi teşvik etmekti. Cinsiyet eşitliğini toplumun her alanında yaygınlaştırmak, özellikle ekonomi sahnesinde kadınları daha çok görünür kılmak için Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı ve diğer pek çok destek faaliyetimizi itinayla sürdürdük. Fakat biliyoruz ki yarışmaya başvuran kıymetli adaylarımız olmasaydı girişimci kadın ekosisteminde bugün elde ettiğimiz başarıyı yakalayamazdık. Artık daha emin bir şekilde söylüyoruz ki; kadınların kadın olmasıyla değil, başarılarıyla öne çıktığı parlak bir gelecek çok yakınımızda!

 

Sizler de bu ekosistem içerisinde “ben de varım” demek, kendi hikâyenizi duyurarak diğer kadın girişimcilere cesaret vermek için önümüzdeki yıl Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na başvurabilirsiniz.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Girişimcilik

  • KOBİ