İnternetten Alışveriş Yaparken Korkmaya Gerek Yok: 5 Güvenlik Önerisi

TÜBİSAD’ın yayımladığı e-ticaret raporlarında yer alan metriklerden de bilindiği gibi son yıllarda internet alışverişleri satın alma modelleri arasında en çok tercih edilenlerden biri.

AVM’ye gitmenize gerek yok, kasada ödeme yapmak için beklemek zorunda değilsiniz, şehir trafiğinin stresiyle boğuşmak yerine masanızdaki kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Evet…İnternet alışverişleriniz; evinizin salonunda, elinizin altındaki diz üstü bilgisayarınızla, tüm ihtiyaçlarınızı, online satın alma konforunu deneyimleyerek gidermenizi sağlıyor.

Peki hem konforlu hem de avantajlı online alışverişlerinize dair duyduğunuz çeşitli güvenlik kaygılarınızdan arınmak mümkün mü?

İşte doğrudan kişisel güvenlik radarlarınızı ve satın alma reflekslerinizi hedefleyen 5 güvenlik önerisi:

 

Online Alışveriş Sitesinin Bilinirliğinden Emin Olun

İlk dikkat etmeniz gereken ve en önemli konu alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir bir site olmasıdır. Öncelikle herkes tarafından bilinen ve güvenilirliği kabul görmüş sitelerden alışveriş yapmak riski en aza indirecektir. Aradığınız ürün çok çeşitli sitelerde mevcut ise ilk tercih olarak kurumsal markaların web sitelerini seçmeniz daha güvenli olacaktır.

Güvenlik Sertifikasını Kontrol Edin

Online alışveriş yapacağınız sitenin SSL (Secure Sockets Layer: Güvenli Yuva Katmanı) sertifikasına sahip güvenilir bir site olması gereklidir.

Bir web sitesinin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakarak öğrenebilirsiniz.

Ayrıca alışveriş sitesinin açık adres bilgileri ve iletişim bilgilerin bulunması yasal bir zorunluluktur. Bu bilgilerin bulunmadığı bir online alışveriş sitesi kesinlikle güvenli değildir.

 

3 Boyutlu Güvenlik Sistemini Tercih Edin

3 Boyutlu Güvenlik Sistemi ile gerçekleştirilen interner alışverilerinde; müşteri, banka ve iş yeri arasındaki bilgi akışı özel şifre ve anahtarlar ile sağlanır.

Bu sistemi entegre eden iş yerlerinden alışveriş yapan kart sahipleri işlem sırasında bankanın güvenli ortamında 3D Secure şifresini girerek alışveriş yapmış olur. 3D Secure şifresi alışveriş esnasında Akıllı SMS aracılığıyla tek kullanımlık olarak cep telefonuna iletilir.

 

Sanal Kart Kullanın

İnternetten alışveriş yaparken mevcut fiziksel kredi kartınızı kullanmak yerine; internet bankacılığını kullanarak limitini kendiniz belirlediğiniz sanal bir kart oluşturabilirsiniz. Bu kart için dilediğiniz kadar aylık limit belirleyebilir ya da alışveriş yapmadan önce alışveriş tutarı kadar miktarı sanal kartınıza yükleyebilirsiniz. Bu sayede sanal kartınızın bilgileri çalınsa bile kart limitiniz yüksek olmadığı için kaybınız da büyük olmayacaktır. Ayrıca sanal kartınızı istediğiniz zaman iptal ederek yeni bir sanal kart oluşturabilirsiniz.

Sanal kartınızı çalıştığınız bankadan talep edebilirsiniz. Sanal kart kullanmak istiyorsanız, internet bankacılığıyla, şubeden ya da telefonla arayarak sanal kart ihtiyacınızı bankanıza iletebilirsiniz.

Eğer Garanti BBVA Sanal Kart sahibi olmak isterseniz Garanti BBVA Mobil Kart Başvuruları menüsünden Sanal Kart'ınızı hemen oluşturup kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tüzel bir Garanti BBVA müşterisi iseniz Garanti BBVA Mobil parolanızı size en yakın Garanti BBVA şubesinden alabilirsiniz.

Garanti BBVA Sanal Kart ile ilgili bilgiye buradan, Garanti BBVA Sanal Kart’ın size sağlayacağı indirimlerle ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Garanti Belgesi ve Fatura İstemeyi İhmal Etmeyin

Online alışveriş yaparken fatura ürünle birlikte mi, yoksa elektronik ortamda mı gönderiliyor, alacağınız malın garanti belgesi bulunuyor mu gibi konuları önceden araştırıp sonrasında alışveriş yapmalısınız. Sonuçta satın aldığınız ürün arızalı çıkarsa ya da garanti süresi dolmadan bozulursa fatura ve garanti belgesi olmadan üreticiden onarım veya değişim talebinde bulunmanız mümkün değildir.

İnternet alışverişlerinizdeki tüketici haklarına buradan ulaşabilirsiniz.

İnternetten alışveriş yapmak tıpkı fiziksel bir mağazadan alışveriş yapar gibi fatura ve garanti belgesi almayı gerektiriyor.

_______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Alışveriş

  • Dijital Güvenlik

  • E-Ticaret