Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 16. Yılında!

KAGİDER ve Ekonomist Dergisi iş birliğiyle düzenlediğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın ödül törenini bu yıl Genel Müdürlük binamızda gerçekleştirdik. 2006’dan bu yana her yıl büyük bir heyecan ve mutlulukla gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, bu yıl 43 bini aşan başvuru sayısına ulaştı. Yarışmamıza bugün gösterilen ilgi, ülkemizin kadın girişimciliği konusundaki potansiyeline güvenimizi de artırıyor.

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla 16 yıldır finansman, eğitim, yeni pazarlar ve cesaretlendirme olarak dört ana başlıkta toparladığımız katkılarımızla girişimcilik ekosistemini destekliyoruz. Finansman desteğiyle ilk adımlarında veya gelişim süreçlerinde yanlarında olduğumuz girişimcilerin Türkiye Kadın Girişimci Akademisi üzerinden eğitimler alabilmesine de katkı sağlıyoruz. KAGİDER tarafından hayata geçirilen ve bizim de ana destekçisi olduğumuz Ticaretin Kadınları platformu ile girişimcilerin yeni pazarlara açılmasına ve ekosistemde bağlantılar kurabilmesi için çalışıyoruz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışmamızla kadın girişimcilerin önlerindeki engelleri aşmalarına destek oluyor, hikâyelerini duyurmaları için onları cesaretlendirmeyi amaçlıyoruz.

 

Ödül törenimizi bankamızın genel müdürlük binasının konferans salonunda Yekta Kopan'ın sunumuyla sade bir şekilde gerçekleştirdik. Etkinliğin parçaları olan jüri toplantısında ve ödül töreninde sürdürülebilir etkinlik anlayışımızla hareket ettik. 3pmetrics’in etkinliklerin karbon ayak izi analizleri için geliştirdiği eventCO2 hesaplama aracıyla davetlilerimizin törene katılmak üzere yaptıkları yolculukta oluşturdukları karbon ayak izi hesaplandı ve “Karbon Nötr” bir etkinlik gerçekleştirmek amacıyla hesaplanan karbon ayak izne karşılık gelecek sayıda fidan bağışı yapacağız.

 

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın bu yılki finalistleri 25 Mayıs’ta yapılan jüri toplantısında değerlendirildi. Türkiye’nin Kadın Girişimci’lerini belirleyen jürimiz, KOBİ Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Sibel Kaya, KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz, Garanti BBVA Yönetim Kurulu üyesi Sema Yurdum, GS Üniversitesi İBBF Dekanı Volkan Demir, Global Entrepreneurship Network Yönetim Kurulu Üyesi Tal Garih, 2022 yılı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Aysun Aktaş Akdoğan ve 2022 yılı Türkiye'nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi Gözde Venedik'ten oluştu.

2023 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın Kazananları

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi, Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi, Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi ve Türkiye'nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi olmak üzere 4 kategoride ödül almaya hak kazanan girişimciler, 1 Haziran Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz törende ödüllerine kavuştu. Genel Müdür Yardımcımız Sibel Kaya’nın konuşmasıyla başlayan törende Cumhuriyet’in 100. yılına vurgu yapan Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Tüm yaşananlara rağmen bu yıl hepimiz için Cumhuriyetimizin 100. yılına varması açısından büyük önem taşıyor. Gelecek yüzyılı yepyeni umutlarla ve coşkuyla karşılamalı, kutlamalıyız. İkinci yüzyılda da ulu önder Atatürk’ün ifade ettiği gibi: ‘Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.’ anlayışından uzaklaşmamalıyız. Kadının güçlenmesi, ekonomide daha fazla söz alması, toplumda ve iş hayatında adil ve eşit fırsatlara sahip olmasına verdiğimiz önem her işte pusulamız oluyor. Biliyoruz ki kadınlar için %100 eşitlik sağlanmayan bir dünyada ileriye gitmemiz ve sürdürülebilirlikten bahsetmemiz mümkün değil. Bu nedenle iş hayatında kadın ve erkek eşitlenene kadar ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişimine destek vermek hepimizin sorumluluğu olmalı.”

 

İşte şimdi de hazırsanız 2023 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları:

 

Yaratıcı fikriyle kendi markasını yaratan, uzun ve kısa vadeli stratejik planlama yapan, uyguladığı stratejilerle de farklılaşan ve dış pazarlara yönelik çalışmalar yapan kadın girişimcilerin aday olduğu kategorinin bu yılki kazananı Ayla Müstecaplıoğlu oldu.

 

Çocuğunun doğumundan sonra yurt dışında gördüğü bazı bebek ürünlerinin Türkiye’de olmadığını fark eden Ayla Müstecaplıoğlu, bu ürünleri ithal ederek bebek ürünleri sektöründe faaliyet göstermeye karar verdi. İthalatçı olarak uzun yıllar faaliyet gösterdikten sonra imalat ve ihracat da yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmak fikriyle bunun alt yapısı için çalışmalara başladı.

 

2011 yılında Mamajoo markasını yaratarak Türkiye’nin bebekler beslenirken gaz oluşumunu engelleyen ilk anti-kolik valfli biberonu üreten Müstecaplıoğlu, şu an pek çok Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerinde distribütör ağını geliştirerek 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Müstecaplıoğlu’nun en büyük hayali ise Mamajoo markasının hem ülkemizde hem de dünyada kalitesi ile tanınarak en çok tercih edilen marka olduğunu görmek.

 

Genel Müdür Yardımcımız Sibel Kaya’nın ödülünü takdim ettiği Ayla Müstecaplıoğlu, bu yarışmaya dördüncü katılışında bu büyük hayalinin gerçekleştiğini söyleyerek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

Eğitim ve fırsat eşitliğinin kadın, erkek fark etmeksizin çok önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin geleceğinin buradan geçtiğine inanıyorum.

Ayla Müstecaplıoğlu

2023 Yılı Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi Gözde Büyükacaroğlu - Vivoo

Bulunduğu sektöre farklı bir bakış açısı getiren, büyüme potansiyeline sahip, gelişim ve yeniliğe açık bir alanda faaliyet gösteren ve farklılık yaratan kadın girişimcilerin aday olduğu kategoride bu yılki kazanan Gözde Büyükacaroğlu oldu.

 

Besinlerin vücuda etkilerini araştırırken bu alanda doğru ve hızlı sonuç verebilen uygulamaların çok az olduğunu fark eden Gözde Büyükacaroğlu, ortağıyla birlikte kullanıcıya hızlı ulaşabilecek, uygun fiyatlı ve hızlı aksiyon alınmasını sağlayacak olan uygulamaların geliştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı. Birlikte hayata geçirdikleri Vivoo, evinizin konforunda kullanabileceğiniz idrar testleri ile su tüketim seviyesi, pH, kalsiyum, vit-c, magnezyum gibi farklı parametrelerde sonuçlar göstererek nasıl daha sağlıklı bir yaşam sürebileceğinize dair tavsiyeler veriyor. 70 kişinin çalıştığı ve yüz binden fazla kullanıcısı olan Vivoo, 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Vivoo için koydukları en büyük hedef ise en iyi sağlık uygulaması olmak.

 

Gözde Büyükacaroğlu’na ödülünü Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz takdim etti. Hedeflerinin tüm dünyaya açılmak olduğunu söyleyen Büyükacaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Bence başarının en temel halkalarından bir tanesi pes etmemek. Her başladığınızda bir şeyleri değiştirdiğiniz için onun mutluluğuyla, özgüveni ve özverisiyle çalışıyorsanız zaten bir sorun yoktur.

Gözde Büyükacaroğlu

2023 Yılı Türkiye'nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi Müge Baltacı - Köstebek

Sosyal bir soruna yenilikçi ve sürdürülebilir çözüm üreten, sistematik ve olumlu etkiler yaratan, fırsatları fark eden ve bunları sosyal değişim için uygulayan girişimcilerin aday gösterildiği kategorinin bu yılki kazananı Müge Baltacı oldu. Baltacı, teknolojinin doğru kullanılmasının iklim krizine pozitif yönde etki edebileceğinin farkına vararak Köstebek projesini geliştirdi.

 

Köstebek, kişilerin ve firmaların elektronik atıklarını en çevreci, en ekonomik ve uçtan uca yöneten bir bütüncül e-atık yönetim platformu olarak hizmet veriyor. Köstebek ekibi, oluşturduğu e-atık platformu ile kıymetli ağır metalleri (elektronik atıkları) ve bu metallerin sahip olduğu değerler nedeniyle (altın, bakır, gümüş...) yerin altında kalan milli gelirimizi gün yüzüne çıkarma hedefiyle çalışıyor. Köstebek ayrıca e-atık kaynaklı karbon emisyonunu Köstebek Dijital Platformu ile 2030'a kadar %50 oranında azaltırken kaybolan mili gelirimizi yükseltmeyi hedefliyor.

 

Ödülünü Genel Müdür Yardımcımız Sibel Kaya’dan alan Baltacı, duygularını şu sözlerle ifade etti:

Birbirine destek olan, desteğini pozitif yönde paylaşan bütün güçlü kadınlara teşekkür ediyorum ve ben de genç bir girişimci olarak öyle bir kadın olacağıma hepinize söz veriyorum.

Müge Baltacı

2023 Yılı Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi Kübra Yurtsever Kargı - NATUVA

Bulunduğu yörenin ekonomisine sürdürülebilir katkıda bulunan, firmasında farklılık yaratan, cesareti ve farklı yaklaşımıyla yöredeki diğer kadın girişimcilere örnek olmuş girişimlerin yarıştığı kategorinin bu yılki kazananı Kübra Yurtsever Kargı oldu.

 

Eşinin ailesi sayesinde tanıştığı kokulu üzümün Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik bir değeri olmadığını gören Kargı, 2020 yılında kurumsal iş hayatından ayrılarak endemik olarak yetişen kokulu üzümden sürdürülebilir tarımla katma değerli ürünler üreterek bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçladı. Temel amacı; bölgede sağlıklı bir şekilde yetişen ancak henüz ekonomiye katılmayan endemik bir bitkiyi gün yüzüne çıkartarak katma değer oluşturmak olan Kargı, Natuva ekibiyle birlikte 2021 yılından bu yana kokulu üzümden meyve suyu, marmelat, sirke, koruk turşusu, koruk suyu, salamura yaprak ve dondurulmuş üzüm üretiyor. Kargı, Natuva’nın Karadeniz Bölgesi’nde kokulu üzüm denilince ilk akla gelen, yerel halkla birlikte ekonomiyi canlandıran, çevreye ve insana iyi gelen sürdürülebilir bir marka olmasını arzuluyor.

 

Ödülünü KAGİDER Başkanı Emine Erdem’den alan Kübra Yurtsever Kargı, kadın girişimcilere seslendiği konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Bütün kadın arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum, girişimcilik çok zor bir yolculuk fakat biz gerçekten çok kararlı, ikna edici ve iddialı olduktan sonra yapamayacağımız bir şey yok.

Kübra Yurtsever Kargı

2006’dan bu yana değişen dünya düzeni, toplumsal ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle kadın girişimcilerin birçok alandaki başarılarına şahit olduk. Siz de başarı hikâyenizle ülkemizdeki girişimcilere ilham olmak için gelecek yıl Türkiye’nin Kadın Girişimcileri Yarışması’na başvurabilirsiniz. Ekonomiye güç katan kadın girişimcileri destekliyor, geleceğe birlikte iyi bakıyoruz.

Etiketler:
  • Girişimcilik

  • KOBİ

  • Yapay Zeka

  • E-Ticaret