Bu Girişim Dünyayı 10 Bin Kez Turladı: Adımlar İyiliğe Dönüşsün!

Bir mobil uygulama sağlık ve sporu birleştirse, üstüne bir de iyilik dağıtsa nasıl olurdu? Dijitalleşmeyi sosyal sorumluluk üstlenmek için kullansa? Gelin, size bunu mümkün kılan Help Steps’ten bahsedelim.

Akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilen Help Steps’te siz kendi sağlığınız için adım atıyorsunuz, uygulama bu adımları paraya dönüştürüyor ve dilediğiniz bir derneğe, sivil toplum kuruluşuna ya da yardım kampanyasına bağış yapabiliyorsunuz. Bu, bir çocuğun eğitimi, sokak hayvanlarına destek veya tekerlekli sandalye kampanyası olabiliyor. Geliştirilen uygulamayla artık sadece yürümekle değer yaratılmıyor, isterseniz koşuya çıkabilir veya pedal da çevirebilirsiniz. Kısaca uygulama sizi hem harekete hem sağduyuya teşvik ediyor.

Bu ilham veren sosyal girişimin ardındaki isimse Gözde Venedik. Jeofizik Mühendisliği’ni bitirdikten sonra 14 sene enerji sektöründe çalışan Venedik, sosyal fayda yaratma hayalinin peşinden giden bir kadın girişimci. Ağustos 2019’da hayata geçirdiği Help Steps ile toplumu sağlıklı yaşama teşvik ederken ihtiyaç sahiplerine de ulaşmayı amaçlıyor. Kısa sürede büyüyen Help Steps 1,6 milyon kullanıcıya ulaştı. Yaklaşık 193 ülkede kullanılan uygulama sayesinde 200 milyar adım atıldı, ki bu 10 bin dünya turuna denk geliyor. Bu sayede pek çok sivil toplum kuruluşuna nakdi yardım yapıldı, 18 bireysel yararlanıcı engellerini aştı, 7 bin 500 fidan dikildi, hayvan dostlarımız için 8 ton mama dağıtıldı.

Gözde Venedik fark yaratan bu fikriyle, Ekonomist dergisi ve KAGİDER iş birliğiyle düzenlediğimiz ‘2022 Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda ‘Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi’ seçildi. Şimdi bu yolculuğu bir de ondan dinleyelim…

 

‘Tüm adımlar birleşince hayat kurtarıyor’

Sağlığı ve sağduyuyu birleştiren Help Steps fikri nasıl doğdu? Bu fikir nasıl uygulamaya dönüştü? En önemlisi uygulama nasıl çalışıyor?

Kendi işimi yapma hayalim hep vardı. Fikirlerim de. Hâlâ hayata geçirmek istediğim birçok hayalim var. Help Steps Ağustos 2019’da doğdu. Kurgu aşamasından önce globaldeki adımsayar uygulamalarını araştırdık. Sonrasında IT ekibini kurduk ve detaylı iş planlarını çıkardık. ‘Adım at, para kazan ve harca’ kurgusuna bağış yapmayı eklediğimizde Help Steps tamamlanmış oldu.

Help Steps bir iyilik ve sağlık uygulaması. Bu uygulamayı indiren kullanıcılar cep telefonları cebindeyken tüm gün her zamanki gibi yürüyor, bisiklete biniyor veya koşuyor. Bu adımlar aynı zamanda bir adımsayar olan Help Steps uygulamasında birikiyor. Ardından akşam saat 24:00 olmadan kullanıcılar uygulamaya girip ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor ya da ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya sivil toplum kuruluşlarına bu uygulama üzerinden bağışlıyor.

Bir adımın bile önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm adımlar birleşince birlikten kuvvet doğuyor ve hayat kurtarıyor. Üstelik bunu yaparken daha çok yürüyen, sağlıklı bir toplumun temelini hep birlikte atıyoruz. Hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelecek bir projenin parçası olmak isteyenleri bu uygulamayı kullanmaya davet ediyoruz.

 

Help Steps’te yürümek için ne gibi sebeplerimiz var? Hangi kurumlara destek olabiliriz?

Toplumu sağlıklı yaşama teşvik ederken ihtiyaç sahiplerine de ulaşmayı istedik. Bu hedefimizde başarılı da olduk. İlk olarak iki sivil toplum kuruluşu ve bir bireysel yararlanıcı ile açıldı sistem. Kansersiz Yaşam Derneği ve Ahbap sisteme eklenen ilk iki STK oldu. Bu süreden sonra hızla büyüyen uygulamada şimdi Kızılay, TEMA Vakfı, UNICEF, TEGV, Türk Eğitim Vakfı, UCİM, SMA-DER, HAÇİKO’nun da aralarında bulunduğu 32 STK; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Darüşşafaka SK olmak üzere beş spor kulübü ile pek çok bireysel yararlanıcı bulunuyor.

Türkiye’de günlük ortalama adım sayısı en az 8 bin

Bugüne dek ulaştığınız istatistiklere dair bilgi verebilir misiniz? Kaç kullanıcınız var, hangi alanlarda ne kadar bağış yapıldı, kaç ihtiyaç sahibine ulaşıldı?

Kurulduğundan bu yana Help Steps’e ilgi artarak devam ediyor. 1,6 milyon kullanıcıya ulaştık. Türkiye’de kullanıcılarımızın günlük ortalama adım ve bağış sayısı 8-10 bin civarında. Kullanıcıların yüzde 59’a yakını kadın, yüzde 41’ini ise erkekler oluşturuyor. Sporcular, çalışanlar, taraftar ve öğrencilerin çoğunluğa sahip olduğu kullanıcıların yaş aralığı ise 24-35 arasında.

Şu ana kadar bireysel yararlanıcılar ve STK’lar için gönderilen toplam adım miktarı yaklaşık 200 milyar HS oldu. 200 milyar adım yaklaşık 10 bin dünya turuna denk geliyor. 200 milyar adım karşılığı STK’lara yapılan nakdi yardımın yanı sıra:

  • Şu ana kadar hedefi tamamlanan bireysel yararlanıcı sayısı 18 oldu. (Akülü tekerlekli sandalye, engelli puseti, manuel tekerlekli sandalye, engelli oturma koltuğu)
  • Sokak hayvanları için faaliyet gösteren STK’lara yapılan adım bağışlarıyla yaklaşık 8 ton mama sağlandı.
  • İlgili STK’lara bağışlanan adımlar şu ana kadar yaklaşık 7 bin 500 fidana dönüştü.

Help Steps olarak yaptığımız çalışmaların tümünü sosyal sorumluluk olarak ifade edebiliriz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyüyerek fayda sağlamaya devam etmek istiyoruz.

 

Şu ana kadar bireysel yararlanıcılar ve STK’lar için gönderilen toplam adım miktarı yaklaşık 200 milyar HS oldu. 200 milyar adım yaklaşık 10 bin dünya turuna denk geliyor.

Şu ana kadar bireysel yararlanıcıların ve STK'lar için gönderilen toplam adım miktarı yaklaşık 200 milyar HS oldu. 200 milyar adım yaklaşık 10 bin dünya turuna denk geliyor.

Mühendislik kariyerinizi bırakıp sosyal sorumluluk projelerine odaklanmanızı sağlayan dürtü neydi?

Enerji sektöründeki kariyerime bir süre ara verip kendime bambaşka bir yol çizme kararıyla Help Steps’i kurdum. Bu girişime öncelik vermem ve hızlıca hayata geçirmek istememdeki en büyük sebep sosyal sorumluluk kısmı. Bu motivasyonla yol haritamızı değiştirdik belki de. Bir sağlık uygulaması yapmayı planlıyorduk. Ancak buna daha fazla anlam katacak ve sosyal sorumluluk kısmı da ekleyecek bir bağış özelliği geliştirdik. Bu haliyle Help Steps’in dünyada benzer bir örneği bulunmuyor.

 

Sosyal girişimler daha iyi, eşit, adil ve sürdürülebilir bir yaşamın anahtarı olabilir mi sizce? Toplumsal fayda projelerini hibe ya da bağıştan ayıran şey nedir?

Sosyal girişimlerin daha iyi ve sürdürülebilir bir dünyanın anahtarı olduğunu düşünüyorum. Sosyal girişimlerin bağıştan farkı, isteyen herkesi bu iyiliğe ortak edebilmesi. Help Steps de sonunda bağış olsa bile bir iyilik ve sağlık uygulaması. Sağlıklı yaşama yönlendirirken kullanıcılara iyilik yapma fırsatı da sunuyor.

 

‘Sayımız da başarı hikâyelerimiz de göründüğünden fazla’

  • Bir röportajınızda kadın girişimcilerin sadece domestik alanlarla ilişkilendirilmesini yanlış bulduğunuzu söylüyorsunuz. Kadınların sosyal fayda projelerinde daha başarılı ve etkili olduğunu düşünüyorsunuz. Bunu biraz açabilir misiniz?

Belki de algıda seçicilik diyeceksiniz ama sektöre girdiğimden beri çok sayıda kadın girişimciyle çalışma fırsatım oldu. Bu sebeple sayımızın görünenden fazla olduğunu düşünüyorum. Başarı hikâyelerimizin de öyle. Teknoloji cinsiyetten bağımsız bir kavram kesinlikle. Hayatın her alanında aynı anda onlarca şeyi yönetmek zorunda olan bir kadınsanız, teknolojiyi aktif kullanmanız ve buna kafa yormanız kaçınılmaz. Sanırım bundan dolayı eksikleri ve sorunları da daha hızlı görüp pratikleştirmek için çözüm üretmek istiyoruz.

Türkiye’de son dönemde yatırım alan şirketleri gururla takip ediyoruz. Gelecek vadeden pek çok girişim var ve yakın zamanda bu güzel haberlerin devam etmesini de bekliyoruz. Girişimcilik ekosistemi büyük potansiyel taşıyor ve potansiyelini gerçeğe dönüştürüyor. Teknolojiye ilgi ve genç nüfus birleştiğinde yeni girişimler için iyi bir iklim ortaya çıkıyor diyebiliriz.

 

Bu ödül bizim için önemli bir motivasyon kaynağı oldu. Çok güzel insanlarla tanıştık. Uygulamanın bilinirliği artmaya başladı ve marka değerine büyük katkı sağladı. Bunun başarılarımızı büyütmek ve global bir iyilik hareketine dönüşmek için itici güç olacağını düşünüyorum.

 

  • Son olarak kadınlara, kadın girişimcilere bir tavsiye vermek isteseydiniz, bu ne olurdu?

Girişimin cinsiyeti, yaşı ve zamanı olmadığını düşünüyorum. İnandığın işe başlamanın zamanı yok. “Geç kaldım” cümlesini asla kurmayın. Şartların olgunlaşmasını da beklemeyin çünkü öyle bir an yok! Bir de yol arkadaşlarınızı iyi seçin. Benim en büyük şansım hep buydu.

İçinde bir yerlerde bu ‘acaba’ ile yaşayan kadınlara önerim: Hayallerinizin garantici koşullarınızda size gelmesini beklemeyin. Sonunda pişman olma ihtimalinize rağmen denemeye değer. 

Etiketler:
  • Girişimcilik

  • İnovasyon