Yaş Aralığına Göre Tasarruf: 20’li Yaşlar için Finansal Plan

20’li yaşların yüksek enerjisi, genellikle ‘yatırım’, ‘birikim’, ‘istikrar’, ‘tasarruf’ gibi kavramları ertelememize ve finansal önceliklerimizi belirleme konusunda zorlanmamıza sebep olur.

Ebeveynlerimizin aksine, ani kararlar almaya yatkın olduğumuz bu tempolu gençlik yılları, aslında gelecek için doğru adımlar atmanın tam da zamanıdır.

Her ne kadar yarınları daha konforlu koşullarda sürdürmek, gardırobumuzda sayısı sürekli artan ayakkabılardan daha büyük önem taşısa da geleceğe dair farkındalık kazanmak için sıklıkla yönlendirilmeye ihtiyaç duyarız.

Eğer 20’li yaşlarınızdaysanız ve buradaysanız; işte, hemen şu anda etkili bir bütçe yönetimi için atacağınız adımlar şunlar:

 

Kazandığınızdan az harcamaya odaklanabilirsiniz.

Eğer aktif olarak iş hayatına başladıysanız; harcamalarınız için kişisel bir bütçe belirlemek ve buna sadık kalmaya özen göstermek, kazandığınızdan fazla harcama riskinin önüne geçer.

Sadece; ihtiyaç, istek, içgüdü dâhilinde para harcamak ve kişisel ekonominizi plansız kararlar ile yürütmek, yakın ya da uzak gelecekte finansal hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştırır.

Finans otoritelerinin; tasarruf ve bütçeleme başlıklarına ait alışkanlıkların erken yaşlarda kazanıldığıyla ilgili araştırma ve analizlerini duyduysanız şanslısınız, belki de birikim yapmaya başladınız. Ama henüz maaşınızı yönetirken dahi problem yaşıyorsanız, disiplinli bir tasarruf planlamasına vakit kaybetmeden hemen bugün başlayabilirsiniz.

Kredi kartı borçlarınızı temizleyebilirsiniz.

Gençliğin bu en neşeli ama bir o kadar da hızlı geçen yıllarında kredi kartlarınıza ait borçlarınız her ay ödeme günlerinde endişe duymanıza neden oluyorsa; tehlike çanları çalıyor demektir. Özellikle birden fazla kredi kartına sahipseniz, ödemeleri yönetmekte zorlanıyorsanız ya da kart borçlarınızın yalnızca asgari ödemelerini yapıyorsanız; bu konuda da acil bir eylem planı oluşturmanız en doğru karar olacaktır.

Ev ve araba gibi varlıklara sahip olmak için yavaş yavaş harekete geçmeniz gereken bu dönemde, bankalardan talep edeceğiniz kredilerin olumsuz yanıtlanmasını istemiyorsanız; kredi kartlarınıza ait borçları mümkün olan en kısa sürede kapatarak yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Kredi notunuzun, gayrimenkul gibi hedeflerinizin önünde bir engel olmaması adına ilk fırsatta kredi sicilinizi iyileştirmeye gayret edebilirsiniz.

 

Acil durum fonu için harekete geçebilirsiniz.

Herkes gibi sizin de hayatın rutini içinde beklenmedik ve ani durumlarla karşılaşmanız mümkün. Kazandığınızdan az harcamayı tavsiye eden başlığımızda tasarruf için adım atmaya karar verdiyseniz tasarruflarınızı ‘acil durum’lar için özel koşullar sağlayan fonlarda değerlendirebilirsiniz.

Örneğin; Garanti BBVA’nın NET Hesap ürünü sayesinde yatırımlarınızı istediğiniz anda, hiç beklemeden bozdurabilir, böylece; gün içi nakit ihtiyacınızı, ihbar süresinden önce kredili olarak anında karşılayabilirsiniz.

 

Ev, araba, eğitim; hedefleri belirleyebilirsiniz.

İster ailenizle yaşıyor olun ister kendinize ait bir evde, gayrimenkul edinmeyi hedeflemek her koşulda size getiri sağlar. Bir ev ya da araba sahibi olmak hayatınızın her döneminde finansal iyileşmenin yanı sıra güvende hissetme ihtiyacınızı da karşılar.

Eğer ev ya da araba almak için kişisel koşullarınız hazır değil ve kredi alma gereksiniminiz mevcutsa, belki bu yükümlülüğün altına girmek istemiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki gayrimenkul girişimlerinde ne kadar erken davranırsanız varlık sahibi olmanız da bir o kadar erken yaşlarda olacaktır.

Ev ya da araba hedefini zorlu buluryorsanız; eğitim durumunuzu ve kariyer kriterlerinizi gözlemleyebilir, donanımlarınızı yükseltmek için yurtdışı eğitim programlarını araştırabilirsiniz.

Gelecek için biriktirmeye başlayabilirsiniz.

Şimdilerde olgunluk çağınızın ya da emeklilik döneminizin çok uzaklarındasınız. Ama herkes gibi zamanın su gibi akıp geçtiği konusunda hemfikir olmalısınız. İlerideki ekonomik koşullarınızı güçlendirmek için bugünden adım atmaya başlayabilirsiniz.

Sağlıklı ve finansal refahınızın yerinde olduğu bir gelecek için ilk adımınızı Bireysel Emeklilik Sistemine başvurarak atabilirsiniz. Farklı fon seçenekleri bulunan Bireysel Emeklilik Sisteminin getirileri hakkında fikir sahibi olmak Garanti Emekililik’in online hesaplama araçlarını kullanabilir ya da anında başvuru yapabilirsiniz.

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Bütçeleme