6 İşletme Simülasyonu Oyunu ile Para Yönetimi

Önce şunu cevaplayalım; simülasyon oyunu nedir? Oyun zaten simülasyon değil midir? Teorik olarak doğru ama gamer jargonunda simülasyon türünün başka bir anlamı var. Daha çok bir işletmenin veya yaşam tarzının gerçek hayattakine çok benzer bir şekilde canlandırılarak deneyimlendiği 2 veya 3 boyutlu oyunlara deniyor. The Sims, SimCity, Football Manager gibi popüler oyunları bu kategoride değerlendirebiliriz.

 

Tam da bu sebeple “oyunlardan öğreneceklerimiz var” desek inanır mıydınız? Günümüzde oyunlar, eğlence olduğu kadar aynı zamanda bir eğitim aracı da. Birçok eğitim kurumunda oyunlar ders materyali olarak kullanılıyor. Simülasyon oyunları ise bu konuda daha başarılı. Biz de buradan hareketle, para yönetimini eğlenerek öğrenebileceğiniz bir oyun listesi hazırladık. İster öğrenci olun ister mesleğe henüz başlamış bir yetişkin, bu oyunlardan süzüp çıkarabileceğiniz dersler var. Elbette oyun dünyasını birebir gerçek hayata uygulayamayız ama oradaki pratiklerden bir parça yardım alabiliriz. Örneğin kendi şirketinizi yönettiğiniz bir oyun size kaynak yönetimi, başka bir ifadeyle bütçe konusunda değerli çıkarımlar kazandırabilir. Yeter ki oyun ve gerçek arasındaki bağlantıyı koparmayalım!

Elbette oyun dünyasının birebir gerçek hayata uygulayamayız ama oradaki pratiklerden bir parça yardım alabiliriz. Örneğin kendi şirketinizi yönettiğiniz bir oyun size kaynak yönetimi, başka bir ifadeyle bütçe konusunda değerli çıkarımlar kazandırabilir. Yeter ki oyun ve gerçek arasındaki bağlantıyı koparmayalım!

Gas Station Simulator

Adından da anlayacağınız gibi bir benzin istasyonu yönetme deneyimi elde edeceğiniz bir oyun Gas Station Simulator. Gelen müşteri taleplerini, yeni hizmetleri, gelir-gider dengesini takip ederken, finansal sağlığınızı diri tutmaya çalışacak ve elinizdeki gelirin nasıl yönetileceği hakkında keyifli bilgiler edineceksiniz.

 

The Tenants

Bir başka yaşam simülasyonu oyunu daha. The Tenants oyununda ev sahibi oluyorsunuz ve sahip olduğunuz mülkleri yönetmeye çalışıyorsunuz. “Bundan kolay ne var!” dediğinizi duyar gibiyiz ancak biraz bekleyin, oyunda her konutun kendine has ekonomik bir açmazı olacak ve bunları siz yönetmek zorunda kalacaksınız. Oyunu bir şekilde başardığınız zaman, organize olma ve ileriye dönük finansal düşünme becerisi kazanacaksınız.

 

Startup Company

Bir şirket kurmak ve bunu önden deneyimlemek istiyorsanız işte buyurun, Startup Company. Son derece gerçekçi bir CEO simülasyonu. Bu oyunda kendi web sitenizi oluşturuyor ve dünyanın en tanınmış teknoloji şirketleriyle yarışıyorsunuz. Startup Company, rekabet, gelir gider yönetimi ve kaynak yönetimi gibi birçok konuda gerçekçi bir deneyim sunuyor.

Farm Manager 2021

Bir dönem dillerden düşmeyen tarım simülasyonu FarmVille’i sevenler, bu oyuna bayılacaklar. Şu ana kadar yapılmış en gerçekçi tarım simülasyonu oyunlarından biri olan Farm Manager, tepeden tırnağa bir çiftlik yönetmenin nasıl bir deneyim olduğunu aktarıyor. Farm Manager’ı oynayarak tasarruf, birikim ve geleceğe yatırım dahil daha birçok konuda ipuçları yakalayabilirsiniz.

 

Dealer's Life

Dealer's Life oyununda ise bir ikinci el eşya dükkanını yönetiyorsunuz. Şu ana kadar saydığımız oyunlar, daha büyük gelirli, nispeten büyük işletmelerdeki para yönetimini esas alıyordu. Şimdi ise bir küçük işletmedeki gelir akışının nasıl ilerlediğine tanık olacaksınız. Ticaret, pazarlama, güncel ekonomiye göre hareket etmek gibi yeteneklerinizi eğlenerek geliştirebileceksiniz.

 

Menu Please!

Tatlılar, tuzlular, salatalar; yani yemeğe dair hemen her şey! Evet, Menu Please! oyununda bir aşçı oluyorsunuz. İşletmenin sahibi değil onun bir çalışanısınız ama yine de büyük restoranlara hizmet sunmak için kaynaklarınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmek zorundasınız.

 

Kendinizi bir oyuna kaptırmak işten bile değil. Saatlerin nasıl geçtiğini anlamayan gamerlara finansal sağlıklarına iyi bakacakları bir ipucunu da biz verelim o halde: Garanti BBVA’nın siz oyun tutkunlarına özel kampanyaları! 12 yaşın üstündeki herkesin kullanabildiği Bonus Piu ile Steam, iTunes, Play Station Network ve aralgame.com platformlarında yapacağınız her ödemeye yüzde 20, toplamda ise 20 TL bonus kazanabilirsiniz. Şubat ayı boyunca geçerli olan kampanyadan kazandığınız bonusları 3 Mart 2022 itibariyle kullanabilirsiniz. Üstelik kazanılan bonuslar geri alınmıyor. Meraklısı için ayrıntılar burada.

 

Finansal geleceğinizi şekillendirmek için yatırım dünyasında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Günümüzde eğitimde de yaygın olarak kullanılan simülasyon oyunları, yatırım alanında da değerli bilgiler sunar. Para yönetimini eğlenerek öğrenmek için yatırım oyunlarına göz atabilirsiniz. Öğrenci veya iş hayatına yeni adım atan bir yetişkin olun, bu oyunlardan çıkaracağınız dersler çok değerli olacaktır. Oyunlar gerçek hayata birebir uygulanmasa da kaynak yönetimi ve bütçe konularında size değerli çıkarımlar kazandırabilir. Unutmayın, oyunlar ve gerçek hayat arasındaki bağlantıyı koparmamak önemlidir.

 

Garanti BBVA olarak, geleceğin yatırımcılarının bilgilenmesine önem veriyoruz. Yatırım dünyasına dair daha fazla bilgi edinmek isteyenler için 'Yatırım' sayfamızda kapsamlı bilgiler sunuyoruz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf