Fintech Nedir?

İkisi bir arada gelen şeyleri seviyoruz: Hız ve verim, işlevsellik ve kolaylık, rahat erişim ve veri güvenliği… Örnekleri çoğaltmak, sektörlere göre özelleştirmek mümkün. Biz bugün sevdiğimiz iki alanı harmanlayan bir formülden bahsedeceğiz: Finans ve teknoloji, yani Fintech! ‘Finansal teknolojiler’ diye özetleyebileceğimiz bu kavramla hem kullanıcıların hayatı kolaylaşıyor hem de Fintech girişimleri sayesinde finans sektörü her geçen gün yeni bir inovasyonla gelişiyor. Terim kulağınıza çok tanıdık gelmese de dünyadaki her dört kişiden üçünün gün içinde bu teknolojiyi kullandığını söylesek? O halde ‘Fintech nedir?’, ‘Hangi teknolojilerden faydalanır?’, ‘Avantajları nelerdir?’ gibi birkaç soruyla konuyu inceleyelim. Sizin karşınıza nerede çıkabilir, bakalım.

 

Terminoloji ve kapsamla başlayalım: Fintech nedir?

Fintech, İngilizce ‘finance’ (finans) ve ‘technology’ (teknoloji) kelimelerinin birleşimi. Geleneksel finans işlemlerini iyileştirmek ve otomatikleştirmek için oluşturulan yazılım, donanım, mobil uygulama ve teknolojilere atıfta bulunuyor. Temel amaç teknolojiyi kullanarak verimli, hızlı, pratik ve güvenli finansal çözümler sunmak.

Böylece bireysel kullanıcılar kendileri için kişiselleştirilmiş hizmetler alabiliyor, saniyeler içinde işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Finansal kuruluşlar içinse en büyük fayda şu alanlarda görülüyor: Maliyet ve verimlilik avantajı, müşteri deneyimini etkinleştirme, yeni stratejiler geliştirme.

Fintech’ler girişimcilik ekosistemini de besliyor. Ürün ve hizmetlerin sürekli geliştirilmesiyle güvenlik, hız ve kolaylık gibi kavramlar finans sektörü için artık standart haline dönüşüyor. Elbette tüm bunların ardında ciddi bir dijital altyapı var. 

Hangi teknolojilerden bahsediyoruz? Bunlar neyi değiştiriyor?

Yapay zekâ, blok zinciri, bulut bilişim ve büyük veri (big data) Fintech’lerin alametifarikası. Bu dört kavram işin temelini oluşturuyor. Peki nasıl?

Yapay zekâ denince akla ilk olarak doğal dil işleme ve makine öğrenmesi geliyor. Bu da finansal açıdan kullanıcı deneyimini geliştirme, kişiselleştirme, veri analizi yoluyla daha uygun ve avantajlı hizmetler yaratma, dolandırıcılık tespiti için ses tanıma, chatbot’lar ile anında çözüm sunma gibi avantajlar getirir.

Kripto para ile birlikte anmaya aşina olduğumuz blok zinciri de finansal işlemleri (para transferleri, çevrim içi alışveriş vb.) optimize ederken aynı zamanda gizlilik ve hız sağlayabilir. Veriler ve işlemler son derece şeffaf ve güvenli bir şekilde kaydedilebilir. Veri tabanında saklanacak akıllı sözleşmeler hem evrak yükünü azaltabilir hem de zaman kazandırabilir.

Bulut bilişim ise muazzam miktarlardaki veriyi güvenli bir şekilde (bir bulutta) depolar, istenilen her yerden ve herhangi bir cihazdan kolaylıkla bu veriye erişimi mümkün kılar. Bu da artan güvenlik, daha yüksek işlem hızı ve daha düşük maliyetler olarak tüketicilere geri döner. Müşteri davranış kalıpları ve eğilimleri hakkında bilgi edinmek dolayısıyla daha işlevsel hizmetler sunmak kolaylaşır. Finansal hizmetlere her zaman, her yerden erişim sunarak daha iyi bir müşteri deneyimi sağlar. Bu teknoloji özellikle mobil ve internet ödeme sistemleri ile doğrudan bağlantılı.

Dağınık haldeki verileri analiz etme, anlamlandırıp işlenebilir hale getirme çabası ise büyük veriyi anlatır. Bu teknolojinin fintech’lerdeki karşılığı kişiselleştirilmiş deneyimlerdir. Bankalar kullanıcısını tanır, ihtiyaçlarını anlar, finansal hareketlerine göre hatırlatmalar ve uyarılarılar yapar, uygulamaları onun için özelleştirir. Yatırım kararlarında ise riski değerlendirme konusunda işe yarar. Peki tüm bu ‘havalı’ terimler günlük hayatta nasıl karşılık bulur?

Fintech ile neler yapılabilir?

Fintech; tüketiciler, işletmeler ve hatta finansal kuruluşlar için işlemleri basitleştirir, daha erişilebilir ve uygun maliyetli hale getirir. Her gün yaygın olarak yapılan işlemlerden arka planda çalışan güvenlik protokollerine kadar pek çok yerde rastlarız. Örnek verecek olursak:

  • Ödemeler (online, mobil, temassız ödeme; dijital cüzdan vb.)
  • Para transferleri
  • Dijital bankacılık
  • Kişisel finans yönetimi
  • Yapay zekâ destekli hesap, portföy vb. yönetimi
  • Sanal asistanlar ve chatbot’lar ile geliştirilmiş müşteri deneyimi
  • Parmak izi, yüz tanıma gibi özellikler sayesinde artırılmış güvenlik
  • Veri güvenliği, siber güvenlik
  • Kripto para ve sanal para birimlerine erişim
  • Borsa ve hisse senedi değerlerinin takibi
  • Alıcılar ve satıcılar arasındaki sözleşmeleri otomatik olarak yürüten (genellikle blok zincirini kullanan) akıllı sözleşmeler
  • Risk değerlendirme, dolandırıcılıkları önleme, kullanıcı bazlı fiyatlandırma yoluyla daha verimli sigortacılık.

 

Peki, “Fintech nedir?” sorusunun karşılığı buysa geleneksel bankacılık nereye düşer? Bankalar, yukarıda saydığımız unsurların yanında ek olarak güvenliği ve finansal risklerin yönetimini önceliklendirir. Her işin başı finansal sağlık; dolayısıyla finansla ilgili trendleri yakalamak, siber güvenliğinizi nasıl sağlayacağınızı öğrenmek ve para yönetimine dair ipuçlarına ulaşmak için blog’umuzu takipte kalabilirsiniz! 

Etiketler:
  • Big Data

  • Dijital Bankacılık

  • Fintech

  • Blok Zinciri