Anlık, Hızlı, Kolay: FAST ile Para Gönderme

Çoğumuz hayatımızın bir döneminde, gönderdiğimiz paranın alıcıya ulaşması için bir sonraki iş gününü beklemek zorunda kalmışızdır. Hafta sonları acil bir ödeme yapmanız gerektiği zamanları düşünün ya da size yapılan ödemeyi almak için saatleri saydığınızı… Artık beklemenize hiç gerek yok. FAST ile para göndermek hem kolay hem de çok hızlı. Üstelik farklı bankalar arasında bile anlık olarak transfer sağlanabiliyor. Peki nedir bu FAST sistemi? Ne gibi avantajlar sağlıyor? FAST ile para göndermek için ne yapmak gerekiyor? Gelin şimdi bu soruların yanıtlarına birlikte bir göz atalım.

 

FAST ile para gönderme nedir?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) T.C. Merkez Bankası tarafından geliştirilen ve anlık olarak para transferi sağlayan bir ödeme sistemidir. Banka müşterilerine IBAN, hesap numarası veya Kolay Adres Tanımlaması ile 7/24 ödeme hizmeti sunar. Hem kurumsal hem de bireysel müşteriler bu ödeme yönteminden faydalanabilirler. Yalnızca Türk Lirası ile yapılabilen ödemelerde dikkat edilecek nokta ise TCMB tarafından belirlenen 50.000 TL üst limit tutarını aşmamaktır.

FAST; T.C. Merkez Bankası tarafından geliştirilen ve anlık olarak para transferi sağlayan bir ödeme sistemidir. Banka müşterilerine IBAN gerekmeden 7/24 ödeme yapma hizmeti sunar.

Avantajları neler?

●       Banka müşterileri arasında FAST ile ödeme giderek yaygınlaşıyor. Onu çekici kılan nedenlerin başında ise hızlı olması geliyor. Sunduğu ödeme altyapısı sayesinde farklı bankalar arasında bile saniyeler içinde para transferi yapılabiliyor. Başarısız olan transferlerde taraflar anlık olarak bilgilendiriliyor. EFT’de olduğu gibi paranın gönderilen hesaba ulaşması için mesai saatlerini beklemek gerekmiyor.

●       İşlem kolaylığı sağlıyor. Kolay Adres Tanımlaması yaparak IBAN gerekmeden rahatlıkla ödeme yapılabiliyor.

●       Mobil uygulama, İnternet Bankacılığı, ATM ve banka şubeleri aracılığıyla günün her saati gerçekleştirilebiliyor.

‘Kolay Adres Tanımlama’ nedir? Nasıl yapılır?

Kolay Adres Tanımlaması; banka müşterilerinin cep telefonu, e-posta, kimlik, vergi ve pasaport numarası bilgilerini IBAN ile eşleştirmeleri işlemidir. Müşteriler kullandıkları bankanın internet veya mobil şubesi aracılığıyla, gerekli bilgileri uygun alanlara girerek Kolay Adres Tanımlaması yapabilirler. Bundan sonra kendilerine yapılacak ödemelerde göndericiyle IBAN yerine Kolay Adres bilgilerini paylaşarak hızlı bir şekilde alım sağlayabilirler.

 

Siz de Garanti BBVA Mobil veya İnternet Bankacılığı aracılığıyla Kolay Adres Tanımlamanızı yapabilir, dilediğiniz bankadan FAST, havale ya da EFT ile anlık olarak para gönderebilir ve ödeme alabilirsiniz. 

 

Farklı bankalarda hesabınız varsa ve birden fazla hesabı ayrı ayrı yönetmek zorunda kalıyorsanız, artık farklı bir bankacılık uygulamasına girmeye gerek kalmadan, Garanti BBVA Mobil ve İnternet üzerinden tüm banka hesaplarınızı Açık Bankacılık ile Tek Ekran'da birleştirebilirsiniz. Bu sayede hesap bakiye ve hareketlerinizi tek bir yerden takip ederek zamandan tasarruf edebilir, aynı zamanda diğer banka hesapları üzerinden para transferi gerçekleştirebilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Dijital Bankacılık