E-Kitap Dünyasıyla Henüz Tanışmayanlar İçin Başlangıç Rehberi

İçinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat koşulları, yaşamımızın pek çok alanında yeni alternatifler geliştirmemize neden oluyor. Kitap satın alma ve okuma ritüellerimiz de bu süreçte farklılık gösterebiliyor. Yeni normalde kitapçılarda kitaplara dokunarak uzun uzun incelemeyi veya kütüphanede saatler geçirmeyi tercih etmeyebiliriz. Çünkü e-kitap seçeneği sayesinde dilediğimiz kitapları internet üzerinden satın alabiliyoruz ve basılı kitaplarda olduğu gibi kargonun elimize ulaşmasını beklemek durumunda kalmadan anında okumaya başlayabiliyoruz.

 

Evet, biliyoruz; pek çok kitap kurdunun, kitaplara dokunmak ve kitap kokusunu içine çekmek gibi kolay kolay vazgeçmek istemediği bazı alışkanlıkları var. Ancak pandemi önlemlerinin uygulandığı bu dönemde sağlığımızı korumak için bazı alışkanlıklarımıza yeni bir gözle bakmamız faydalı olabilir. Eğer hâlihazırda e-kitap okuyucusu değilseniz, e-kitap dünyasıyla henüz tanışmayanlar için hazırladığımız başlangıç rehberine mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Hazırsanız, başlayalım!

 

E-kitap nedir?

Elektronik kitabın kısaltması olan e-kitap, dijital ortamda doğan veya basılı kitapların elektronik formatlara dönüştürülmesiyle oluşan ve bir elektronik araç aracılığıyla okunabilen kitap anlamına geliyor. Esasen e-kitap, 1971 yılında Amerika’da keşfediliyor. Başarılı bir girişimci ve yazar olan Michael Hart, bundan 50 yıl önce önemli basılı eserlere elektronik ortamda herkesin ulaşabilmesini sağlamak için “elektronik halk kütüphanesi” Gutenberg Projesi’ni hayata geçiriyor ve Amerikan Özgürlük Bildirgesi elektronik ortama aktarılan ilk e-kitap oluyor. Günümüzde ABD’de okurların yüzde 67’sinin basılı, yüzde 26’sının e-kitap okumayı tercih ettikleri bilgisine ulaşıyoruz. Türkiye’de 2018 yılında 6 bin 487 adet yeni e-kitap üretildiğini görüyoruz. Basılı kitaplar okurların hâlâ en çok tercih ettiği seçenek olsa da ilerleyen yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle e-kitaplara duyulan ilginin artması bekleniyor.

E-kitap okumanın avantajları nelerdir? 

  • Çevre dostu bir tercihtir çünkü e-kitaplar için kâğıt tüketilmez. E-kitap okumayı tercih etmek ağaçların daha az kesilmesine katkı sağlayacağından, daha sürdürülebilir bir dünyaya destek sunar.
  • E-mürekkep teknolojisi, LED ekranlar gibi arkadan aydınlatma yapmadığı için sürekli enerji harcamaz ve batarya ömrünüz uzar.
  • Bulut teknolojisi gibi imkânlar kullanılarak e-kitaplar istenen her dijital ortama, örneğin cep telefonunuza kolayca taşınabilir.
  • Zaman içinde deforme olma gibi fiziksel tahribat riski taşımaz.
  • Çeşitli uygulamalar veya e-kitap okuyucularla yazılar kişiselleştirilebildiğinden göz için konforludur.

 

E-kitap okuma yolları nelerdir?

E-kitap okumanın pek çok yolu var. Hemen bu yöntemleri sıralayalım!

 

  • E-kitap okuyucu satın alabilirsiniz: E-mürekkep teknolojisi kullanılarak üretilen e-kitap okuyucular, gözlerinizin daha az yorulmasını sağlıyor. Çünkü tablet, akıllı telefon ve laptop ekranlarındaki gibi arkadan aydınlatma kullanılmıyor. Bu sayede yazıları tıpkı bir kitaptan okuyormuş gibi okuyabilirsiniz. E-kitap okuyucularda kitap okurken, yazı tipi ve boyutu gibi ayarları kendi göz sağlığınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu cihazlar genellikle çok hafif üretildiğinden, kolay taşınabilir. Aynı zamanda bu cihazların pek çoğunda kolayca not alabilir, yazı dilini çevirebilir, beğendiğiniz cümlelerin altını çizebilir ve daha sonra altını çizdiğiniz tüm bu cümleleri topluca görüntüleyebilirsiniz. Eğer aynı anda birden fazla kitap okumayı seviyorsanız, içine yüzlerce e-kitap yükleyebileceğiniz bu cihazlar sizin için konforlu bir tercih olabilir.

 

  • Bilgisayarınızda, akıllı telefonunuzda veya tabletinizde okuyabilirsiniz: Her ne kadar e-kitap okumak için özel cihazlar olsa da tercihinize göre e-kitaplarınızı bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza veya tabletinize indirerek de hemen okumaya başlayabilirsiniz. Bunun için dilerseniz e-kitap okuma uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bu uygulamaları cihazlarınıza yükleyerek, nerede olursanız olun hep sizinle olan cihazlarınızı aynı zamanda bir okuma aracına dönüştürebilirsiniz.

 

E-kitaplara nasıl ulaşabilirsiniz?

E-kitap okuyucunuz varsa, bu okuyucunun sunduğu ücretsiz e-kitapları okuyabilirsiniz. E-kitap sağlayıcı sitelerin yanı sıra online kitap satışı yapan yayınevlerinin pek çok farklı kategorideki e-kitap seçeneğine göz atabilirsiniz. Bunlara ek olarak cihazınızın uygulamalar bölümünden indirebileceğiniz e-kitap seçeneklerini görüntüleyebilirsiniz. Seçtiğiniz e-kitabın ödeme işlemini tamamladığınızda, e-kitabınızı hemen okumaya başlayabilirsiniz. İster e-kitap okuyucunuz ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun; fark etmez. Bir mağazadan e-kitap alışverişi yaptığınızda, sahip olduğunuz e-kitap okuyucu uygulaması sayesinde hesabınızla kolayca giriş yaparak kütüphanenizde yeni e-kitabınıza ulaşabilir ve anında okuma keyfini yaşayabilirsiniz.

 

Gelecek nesillere dolu kütüphaneler bırakmak, eski kitaplardaki izleri incelemek, sevdiklerimize özel ciltli kitaplar hediye etmek gibi alışkanlıklarımız hâlâ önemini koruyor. Elbette okur olarak hepimizin alışkanlıkları ve ihtiyaçları farklı. Bu ihtiyaçlara uygun olarak okuma alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirip, farklı seçenekleri de değerlendirmeye ne dersiniz?

Etiketler:
  • İnternet

  • Kültür

  • İnovasyon