Hayaller ve Sorumluluklar: Varlık-Borç Dengesini Yönetmek

Bir yanda ödenmesi gereken faturalar bir yanda hep hayalini kurduğunuz tatil… Bütçemizi oluştururken çoğu zaman hayallerimizle sorumluluklarımız arasında uzun bir çekişme yaşarız. Ancak doğru finans yönetimi sayesinde zorunlu harcamalar ile gelirler ve birikim hedefleri arasında bir denge sağlayabiliriz. Böylece hayallerimizden vazgeçmeden sorumluluklarımızı yerine getirebiliriz.

 

Bunun için önce varlık ve borç kavramının ne olduğunu kısaca hatırlayalım. Varlık; gelir başta olmak üzere tüm nakit birikimlerden, yatırımlardan (hisse senedi, altın, tahvil vb.) ve gayrimenkul-araç gibi taşınmazlardan oluşuyor. Borç ise; kişisel borçları, kredi kartı borcunu, konut ve taşıt kredilerini, öğrenci kredilerini, ipotekleri gibi giderleri kapsıyor. Toplam varlıklarımızdan toplam borçlarımızı çıkarınca net varlığımızı hesaplamış oluyoruz. İdeal bütçe, bu miktarın önce eşitlenmesini sonra da varlık hanesinde artıya geçilmesini öngörür. Peki teoride kolay görünen gelir-gider dengesi yönetimini pratiğe nasıl dökeceğiz?

Geliri listelemek: Her ay elimize ne kadar nakit para geçtiğini, varsa kira ya da yatırım gelirimizi listeye dökebiliriz. Net bir rakam görmek sağlıklı ve sürdürülebilir bir mali planın temelidir.

 

Giderleri hesaplamak: Kira, fatura, market alışverişi, ödenmesi gereken borçlar gibi ne kadar gider kalemi varsa listeleyebiliriz. Önemsiz ya da ufak görünen miktarları bile bu listeye dahil etmek hesabın tutarlılığı açısından büyük fark yaratacaktır.

 

Bir bütçe planı yapmak: Gelirimizi ve zorunlu harcamalar dahil tüm masrafları aylık olarak planlayabiliriz. Harcama kalemlerine sadık kalarak bütçenin dengede kalmasını sağlayabiliriz. Bütçeyi bu şekilde görmek ‘sürprizlere’ karşı bile hazırlıklı olmamızı sağlar. Örneğin tamir gerektiren işler gibi beklenmeyen bir masraf çıktığında hangi harcama kaleminden ne kadar kısabileceğimizi daha rahat görürüz.

 

Harcama kontrolü: Varlık-borç dengesini yönetmenin önemli unsurlarından biri de neye, ne kadar harcadığımızı dürüst ve açık bir şekilde görebilmek. Bir şey satın alırken “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?”, “Bunun için nelerden feragat edeceğim?” diye sorarak gerekli ve acil olmayan keyfi harcamaların önüne geçebiliriz. İhtiyaçları bir defada değil öncelik sırasına göre karşılayabiliriz. Ödeme gücümüzü aşmamaya özen gösterebiliriz.

Varlık-borç dengesini yönetmenin önemli unsurlarından biri de neye, ne kadar harcadığımızı dürüst ve açık bir şekilde görebilmek.

Tasarruf planı yapmak: Gereksiz harcamaları azaltmanın bir adım ötesinde tasarrufu sistemli bir davranış olarak benimsemek önemlidir. Elektrik ve suyu verimli kullanmaktan tutun da dışarıda yenen yemeklerin sayısını azaltmaya kadar pek çok tasarruf tedbiri harcamaları belli bir seviyede tutarak bütçe dengesini olumlu etkiler.

 

Birikime para ayırmak: “Para nasıl biriktirilir?” sorusunun en basit cevabı aslında burada yatıyor. Bütçe oluştururken genelde sadece giderleri planlarız ve iş birikime gelince ortada para kalmaz. Ancak gelirimizin bir kısmını (yapabiliyorsak düzenli bir şekilde) birikim için kenara ayırmak, bütçemizi zorlayacak durumlara karşı çok daha hazırlıklı olmamızı sağlar. Ayrıca hayal ettiğimiz büyük harcamaları (seyahat, teknoloji alışverişi vs.) çok daha kolay halletmemize yardımcı olur.

 

Bu uygulanabilir ipuçları sayesinde hayat bize “Hayaller mi yoksa sorumluluklar mı?” diye dayattığında ikilime düşmeden çok daha kolay yanıt verebiliriz. Güçlü, güvenilir ve disiplinli bir finansal planla hem bütçe dengemizi koruyabilir hem de geleceğe umutla bakabiliriz.

 

Garanti BBVA ile finansal sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğinizi merak ediyorsanız Finansal Sağlık sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf

  • Bütçeleme