Yeni Yılda Para Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Hızla değişen toplumsal koşullar; davranış, tutum ve alışkanlıklarımızda belirleyici rol oynayabilen geleneksel mitosları, yeni fikirler ile güncelleme gereksinimini de beraberinde getiriyor.

Hemen hepimiz biliyoruz ki kayan bir yıldız gördüğümüzde kariyer dileği tutmak astrolojik bir eğlence olmanın ötesine gitmiyor. Dolayısıyla para hakkındaki temelsiz inançlarımız da aslında kalıplaşmış ve gerçeklikte karşılığını bulmayan görüşlerden fazlasını ifade etmiyor.

Gelin şimdi, yeni bir yıla sayılı günler kala para ile ilgili veda etmemiz gereken yaygın yanlış inanışlara birlikte bakalım:

 

Yanlış -1: Asla uzun vadeli ve planlanandan fazla tasarruf yapılamaz.

Hayatımız boyunca çoğunlukla çevremizdeki; finans uzmanları, yatırım danışmanları, aile bireyleri ya da ebeveynlerimizden tasarrufun pozitif etkilerine işaret eden tavsiyeler alıyoruz. Eğer tasarrufun kazançlı sonuçlarını henüz deneyimlemediysek, aldığımız bu tavsiyeler de kulağımıza istek ya da ihtiyaçlarımızı kısıtlayacağımız kuşkusu ile ürkütücü gelebiliyor.

Oysa tasarrufa dair yerleşik ve çekimser bakış açısını alt edebilmek için atabileceğimiz başka adımlar da mevcut. Örneğin; düzenli birikim için yapabileceğimiz ilk hamle, çalıştığımız bankadan gelirimiz içinde belirlediğimiz bir miktarın otomatik tasarruf hesabımıza aktarılmasını istemek! Üstelik, güvenli ve farklı bankacılık ürünleri ile oldukça avantajlı olabilecek bu adım, enflasyon sayesinde zamanla para kaybetmemizin de önüne geçiyor. Bugün hemen; uzun vadeli ve istikrarlı bir tasarruf planına başlamak için bankanızın birikim fonlarını incelemeye başlamanız yeterli!

Garanti BBVA’nın birikim ihtiyaçlarınıza uygun çözümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Örneğin; düzenli birikim için yapabileceğimiz ilk hamle, çalıştığımız bankadan gelirimiz içinde belirlediğimiz bir miktarın otomatik tasarruf hesabımıza aktarılmasını istemek.

Yanlış -2: Kredi kartına sahip olmak iyi bir fikir değildir.

Çevremizden, kredi kartı kullanımları hakkında farklı hikâyeler dinleyebiliyoruz. Ama bir kredi kartının gelir ve gider dengemizde avantajdan farklı bir anlam ifade ediyor olmasının nedeni genellikle kart yönetimini doğru yapmamak oluyor.

Eğer kredi kartı kullanımına dair endişeleriniz varsa şunu bilmeniz yeterli: düzenli ödemelerle, akılcı yönetilen tüm kredi kartları harcama rutinlerimizin en kârlı araçlarından biridir. Ayrıca bonus puan biriktiren ve çeşitli kampanyalarda özel fırsatlar sunan kredi kartları; gıda, yakıt ya da seyahat harcamalarımız için de beklentilerimizi karşılayacak koşullar sağlar.

 

Yanlış -3: Nedeni ne olursa olsun; tüm borçlanmalar kötüdür.

Hiçbirimiz koşullar zorlamadığı sürece borçlanmayı istemeyiz. Özellikle ödeme düzeninizde yaşayabileceğimiz aksamaların borçlara getireceği faiz yükü de gözümüzü korkutan faktörlerden biridir. Oysa bazı borçları ‘iyi borç’ kategorisi altında değerlendirmek mümkün.

İyi borcun tanımını, gelecekteki; varlık, imkân ya da donanımlarımıza katkı sağlayan borçlanmalar olarak yapabiliriz. Örneğin; kariyerimizde artı yaratacak bir eğitim adına borçlanmak ya da gayrimenkul edinmek amacıyla konut kredisine başvurmak iyi borçlanmaları temsil ediyor. Dikkat etmemiz gereken tek şey ise borçlarımızı, kazancımızla karşılayabileceğimiz sınırlarda tutmak.

Yanlış -4: Yatırım yapmak için büyük birikimlere sahip olmak gerekir.

Geleneksel inanışlarımıza göre; yatırım yapabilmek için azımsanmayacak bir birikim sahibi olmamız gerekiyor. Aslında bu fikrin, yatırım fırsatlarını ertelememizden başka bir sürece faydası yok.

Hangi yaşta ve hangi gelir grubunda olursak olalım; hepimiz kendi kriterlerimize uygun yatırım ürünlerini değerlendirebiliriz. Üstelik yatırım yapmayı kolaylaştıran, birikim kaygısını kazanca dönüştüren ve harcadıkça kazandıran bankacılık ürünleri tüketicilere esnek koşullarla birikim yapma ve böylelikle o birikimleri de yatırım ürününe çevirme fırsatı veriyor.

Risk ve Getiri tercihlerinizi belirleyerek yatırım yapmak isterseniz Garanti BBVA İnternet Bankacılığı üzerinden Uygunluk Testi yapabilir, gelirinize ve kriterlerinize en uygun yatırım aracı hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme