Önemli Ekonomi Terimleri

“Bir ekonomist değilim ama yatırım ve bankacılık hakkında okuduklarımı anlamak istiyorum.” diyorsanız, ekonomiye dair terimleri sizin için sadeleştirmeye devam ediyoruz. Böylece gündelik hayatta sıklıkla karşımıza çıkan bu terimleri daha kolay anlayabilir ve ekonomi haberlerini daha rahat takip edebilirsiniz.

Alış fiyatı nedir?

Bir yatırımcının seçtiği bir finansal enstrümanı (döviz vs.) satın alabilmek için ödemesi gereken fiyat seviyesini ifade eder.

 

Bileşik Faiz nedir?

Kısaca faizin de faiz kazanması anlamına gelir. Yatırım dönemi boyunca kazanılan faizin ana paraya eklenmesidir.

 

Bankalararası Para Piyasası nedir?

Bankalar kendi aralarında da para alışverişinde bulunabilir. Merkez Bankası tarafından organize edilen bu piyasada bankalar kısa vadeli fonları alıp satar.

 

Cari açık nedir?

En basit haliyle bir ülkenin ithalatı ile ihracatı arasındaki farkın parasal değerine verilen isimdir. İhracat gelirleriyle ithalat giderleri birbirine eşitse dış ticaret dengesi yakalanmıştır. İhracat gelirleri ithalat giderlerinden büyükse cari fazla vardır.

 

Çekirdek enflasyon nedir?

Fiyatlarda görülen tüm geçici etkilerin (mevsimsel koşullar, enerji fiyatları vs.) çıkarılması sonucunda fiyatların genel düzeyindeki artış anlamına gelir.

 

Değer kaybetme nedir?

Piyasadaki talebin azalması nedeniyle bir para biriminin ya da finansal varlığın değerinin düşmesidir.

 

Dünya Bankası nedir?

II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945’te Avrupa’nın yeniden imarı amacıyla Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (International Bank for Reconstruction and Development-IBRD) adıyla kuruldu. 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri oldu.

 

Ekonomik Takvim nedir?

Önemli ekonomik olayların zamanını ve durumunu gösteren takvimdir.

 

EFT (Elektronik Fon Transferi) nedir?

Bir banka hesabında bulunan paranın, başka bir bankadaki diğer hesaba ya da başkasına ait olan bir hesaba gönderilmesi işlemine denir. Sadece yurt içinde ve TL üzerinden yapılır.

 

Fiyat Boşluğu (Gap) nedir?

Para piyasalarında belirli bir süre işlem yapılmaması sonucunda, grafikler üzerinde görülen kopukluklara denir. Bu boşluklar düşüş veya yükseliş yönünde olabilir.

 

FED nedir?

ABD Merkez Bankası’nın kısaltmasıdır.

 

Günlük İşlemler nedir?

Finansal enstrümanların aynı gün içinde alınıp satılmasıdır.

 

Hedge Fonu nedir?

Diğer adıyla serbest yatırım fonudur. Yüksek getiri sağladığı için özellikle daha çok kazanmak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Ancak risk faktörleri de yüksektir. Belirli kısıtlamaları en aza indirgenmiş, mümkün olduğunca esnek yatırım stratejisi izlenebilen bir yatırım fonu türüdür.

 

İşlem Hacmi (Trading Volume) nedir?

Tüm hisse senetleri için gerçekleşen işlemlerdeki her emrin içerdiği hisse senedi sayısıyla işlem fiyatının çarpılarak elde edilen yekünlerin toplanmasıdır.

 

Konvertibilite nedir?

Döviz piyasalarında bir ülke parasının başka bir ülkeninkiyle serbestçe değiştirilebilmesi ve böylece uluslararası ticari işlemlerde değişim aracı olarak kullanılmasıdır.

Lot nedir?

Hisse senetleri piyasasındaki işlem birimidir. Örneğin Borsa İstanbul’da işlem yapan bir yatırımcının için lot, 1 TL nominal değerli payı ifade eder.

 

Merkez Bankası Müdahalesi nedir?

Merkez Bankası; gerekli olan durumlarda kısa ve uzun dönemli para politikalarını gerçekleştirmek için, döviz piyasasında ihale veya müdahale yöntemiyle Türk lirası karşılığı döviz alım satım işlemleri yapabilir. Bununla, döviz ve faiz gibi değişkenlerin piyasa fiyatlarının politika öngörülerindeki düzeylere düşürülmesi/yükseltilmesi hedeflenir.

 

Marjin (Margin) nedir?

İşlem açabilmek ve var olan işlemi sürdürebilmek için hesapta bulunması gereken tutarı ifade eder.

 

Oynaklık (Volatilite) nedir?

Bir kıymetin fiyatındaki değişkenliktir. Yüksek volatilite piyasadaki belirsizliğe işaret eder ve daha fazla risk anlamına gelir.

 

Ödemeler Dengesi nedir?

Bir ekonomide yerleşik kişilerin (hükümet, merkez bankası, bankalar, diğer sektörler) diğer ekonomilerde yerleşik kişilerle belli bir dönem içinde yapmış olduğu ekonomik işlemlerin sistematik kayıtlarını gösteren istatistiki bir tablodur.

 

Petro-dolar nedir?

Dolar cinsinden fiyatlanan petrol satışlarından elde edilen geliri tanımlar.

 

Resesyon nedir?

Bir ülkede belirli bir zaman aralığında ekonomik büyümenin yavaş ya da negatif yönde olmasıdır.

 

Risk Yönetimi nedir?

Yapılan işlemlerin zarara gitmesi ve yönetilen sermayenin kaybedilmesi ihtimali güçlendiğinde, yatırımcının riski belli kurallar çerçevesinde yönetebilme kabiliyetine denir.

 

Spekülasyon nedir?

Piyasa yapısını değerlendirerek ileriye dönük tahmin yapmayı ve risk alarak kazanç sağlama çabasını ifade eder. Örneğin değer kazanacağını tahmin ettiğimiz bir hisseyi, tahvili ya da bonoyu en ucuz olduğunu düşündüğümüz zaman alır ve fiyatı yükseldiğinde satarsak ‘spekülasyon’ yapmış oluruz.

 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nedir?:

Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen endekstir.

 

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) nedir?:

Bir ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin üretici satış fiyatlarında belirli bir zaman aralığı içinde oluşan değişimi ölçen endekstir.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme