Harcarken de Öderken de Rahat Edin: Kredi Kartınızı Doğru Kullanma Rehberi

BKM 2018 verilerine göre Türkiye’deki aktif kredi kartı sayısı 67 milyona yakın. Bu kartlardan birinin sahibi de muhtemelen sizsiniz. Peki kredi kartınızı doğru kullanıyor musunuz?

Bilinçli kullanıldığında tüketiciye olduğu kadar ekonomiye de katkı sağlayan kredi kartları, tüm dünyada en çok tercih edilen ödeme araçlarından biri. Ama bu modern satın alma gücünü dikkatsiz kullanmak gelir-gider dengesinde istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

Bu sonuçları bertaraf etmek ve kredi kartı kullanımında daha bilinçli bir bakış açısına sahip olmak istiyorsanız işte 5 adımda doğru kredi kartı kullanımı rehberi:

 

1.Harcama yaparken aylık gelirinizi göz önünde bulundurun

Kredi kartlarınızın limitleri, borçlanabileceğiniz sınırları belirler. Bu nedenle kredi kartı harcamalarınızı yaparken toplam gelirinizi göz önünde bulundurarak harcama yapmak sizi güvenli bir ödeme döngüsü içinde tutar. Böylece kredi kartı ödemeleriniz dışındaki kira, fatura gibi giderlerinizi de daha sağlıklı bir ödeme planı ile yönetebilirsiniz.

Ödeme takibinde zorlanmamak için 2 ya da 3 karttan daha fazla kart kullanmamaya özen gösterin. Çok sayıda karta sahip olmak ödemelerinizi takip etmeyi ve gelir-gider dengenizi planlamayı güçleştirir.

2.Gelecekteki bankacılık işlemleriniz için kredi notunuzu önemseyin

Kredi notu, tüm bireysel bankacılık geçmişinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen bir puandır. Finansal hizmet platformu olan Findeks, bu puanı bankalar ve kişiler ile paylaşır.

1 ile 1000 arasında yapılan puanlamada, kredi puanının yüksek olması; kredi, kredi kartı ve kredili mevduat ürünleri kullanımının düzenli yapıldığını gösterir. Bu sayede herhangi bir kredi ihtiyacı ya da kredi kartı talebinde yüksek kredi skoru banka tarafındaki değerlendirme için pozitif bir referans oluşturur.

Peki kredi notunuzu belirleyen faktörler neler?

Kredi kartı ve kredilerin ödeme tarihçesindeki ödeme düzeni, bankalardaki mevcut borç durumu, borçların kredi limitine oranı başta olmak üzere birçok farklı başlık kredi sicilinize etki eder. Bu başlıklar arasında kredi notunuzun olumsuz etkilenmemesi için özellikle dikkat edilmesi gereken faktörler ise ekstre borcundaki asgari ödeme tutarının altında ödeme yapmamak ve son ödeme tarihini geciktirmemektir.

Kredi kartı ödemelerinize dair önemli not:

İlk kez kredi kartı alan bireysel kullanıcılar için kartın ilk kullanımından itibaren 1 yıl süreyle minimum ödeme oranı %40 olarak belirlenmiştir. 1 yıldan sonra yapılacak ödemelerinin minimum oranları ise 17 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeler doğrultusunda limite göre değişiklik barındırır.

17 Aralık 2010 tarihli Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği’ndeki düzenlemelere buradan ulaşabilirsiniz.

Kredi kartı kullanımında asgari ödemenin önemi büyüktür. Finansal dengenizi korurken, Garanti BBVA'nın sunduğu kredi kartı asgari ödeme hesaplama aracıyla ödemelerinizi planlamak artık daha kolay. Kart borcunuzu yönetmek ve ödemelerinizi dengeli bir şekilde yapmak için bu aracı kullanabilir, finansal geleceğinizi daha sağlam temellere oturtabilirsiniz. Detaylar için Kredi Kartı Asgari Ödeme sayfamızı ziyaret edin.

 

3.Yasal düzenlemeleri takip edin

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), belirli periyotlarda kart/kredi kullanıcılarının finansal zorluğa düşmesini engelleyici yasal düzenlemeler gerçekleştirir. Bu nedenle BDDK tarafından yayınlanan kuralları yakından takip etmek önemlidir.

Örneğin; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun yasal düzenlemeleri gereğince bir takvim yılı içinde üç defa, ekstre borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılması, söz konusu kartın, borcun tamamının ödenmesine kadar nakit çekime ve limit artışına kapatılmasına neden olur. Bir takvim yılı içinde art arda üç defa, ekstre borcunun asgari ödeme tutarı altında ödeme yapılması ise o kartın borcun tamamı ödenene dek kullanıma ve limit artışına kapatılması ile sonuçlanır.

 

4.Komisyon taleplerini reddedin

Üye iş yerlerinde kredi kartı kullanımı için komisyon talep edilmesi yasalara tabi değildir. Böyle bir taleple karşılaşıldığında kesinlikle ek bir ücret ödenmemesi gerekir.

Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye iş yeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye iş yeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz. Dolayısıyla herhangi bir üye iş yerinin komisyon ya da ilave ücret talebinde, durum kredi kartı alınan bankanın Müşteri Hizmetleri Bölümü’ne yazılı olarak iş yerinin adı ve adresi ile bildirilmelidir.

 

5.Kart bilgilerinizi korumak için önlemler alın

Doğru kredi kartı kullanımının yanında doğru yerde kredi kartı kullanımı da oldukça önemli. Bilgi güvenliğine ekstra dikkat edilmesi gereken günümüz koşullarında, kart ve hesap bilgilerinin kopyalanması ya da başkaları tarafından ele geçirilmesi kaygı duyulan başlıklardan biridir.

Bu nedenle, internet kafe gibi size ait olmayan bir bilgisayarda işlem yapmanız gerektiğinde kart bilgilerinizin başkalarının eline geçmemesi adına alışveriş yapmaktan kaçının. Kullanım süresi dolan kartlarınızı imha ederken üzerindeki bilgileri okunmayacak hale getirmeye özen gösterin. Ayrıca kredi kartı numaranızın bulunabileceği belgeleri güvenli bir yerde saklayın. Bu belgelerin kötü niyetli kişilerce elde edilerek kullanılmasına karşı kişisel ve kart bilgilerinizin yer aldığı tüm belge ve dokümanları dikkatle imha edin.

İnternet üzerinde alışveriş yaptığınız sitelerin güvenliğinin ulusal ve uluslararası sertifikalarla sağlanmış olması gerektiğini unutmayın. Bir bankanın kurumsal logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin.

Yeni kredi kartınız öngörülen zamana dek size ulaşmadıysa çalınmış olma ihtimalini göz önünde bulundurarak bankanızla iletişime geçin.

 

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Alışveriş

  • Bütçeleme

  • Dijital Güvenlik