Keyfi Harcamalar Nasıl Azaltılır?

“Bir defadan bir şey olmaz!”, “Bu sondu, bir daha bu kadar açılmayacağım!”, “Zaten tek eğlencem bu!” … Bu bahaneleri hepimiz bir yerden hatırlıyoruz değil mi? Bazen kendimize ödül vermek, bazen bir kaçamak yapmak istiyoruz ya da ufak bir istisna olarak görüp faturasına dikkat etmiyoruz.

 

İhtiyaç alışverişlerinde ne kadar harcayacağımızı tahmin etme konusunda becerikli olsak da keyfi alışverişlerde yaptığımız harcamaları hem hafife alıyoruz hem de tek bir kalemde kesenin ağzını bir hayli açtığımızı fark etmiyoruz. Bir de ödemeler bir tıkla yapılacak kadar hızlı ve kolay olunca para cebimizden çıkmıyor gibi hissediyoruz.

 

İstek ile ihtiyaç arasındaki dengenin kaybolduğu, zaaflarımıza yenik düştüğümüz keyfi harcamaların bütçemizde nasıl bir kara delik oluşturduğunu ise ancak ay sonunda fark ediyoruz.

 

Hazır yeni yılla birlikte tasarruf kararlarımızı da temize çekerken en çok hangi alışverişlerde zaaf gösteriyoruz, bu keyfi harcamaları nasıl engelleyebiliriz, bir bakalım…

 

En çok hangi alışverişlerde ipin ucu kaçıyor?

Bir kıyafetin etiketi daha üstündeyken yenilerini satın alabiliyoruz. Belki bir gün giyilir diye aldığımız tekstil ürünleri kenarda eskiyebiliyor. Telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarımız gayet iyi çalışsa da bir üst modeliyle değiştirmek isteyebiliyoruz. Dışarıdan sipariş vermek pratik olsa da, bütçemizi zorluyor. “Bu parayı neye vermiyorum ki” diyerek sık kullanmayacağımız platfomlara üye olabiliyoruz. Peki bunları nasıl azaltabiliriz?

____________________________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Bütçeleme