Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Kişisel açıdan parmak izi bize ne ifade ediyorsa bugünlerde gezegen için de karbon ayak izi aynı anlama geliyor. Attığımız ya da atmadığımız her bir adımla doğaya bizden bir iz bırakıyoruz. Bu ne kadar az olursa o kadar iyi; çünkü karbon ayak izi, küresel ısınmanın başlıca sorumlularından biri olarak gösteriliyor.

Karbon ayak izi; insan kaynaklı faaliyetler sonucu üretilen sera gazlarının, yani atmosfere salınan karbondioksitin yüksek miktarıyla ortaya çıkıyor. Fosil yakıt mı kullanıyoruz ya da her yere özel arabamızla mı gidiyoruz, işte bunların hepsi hesaba ekleniyor. Bununla da kalmıyor, satın aldığımız ürünlerin imalatı ve nakliyesinde harcanan enerji bakımından bu faturaya da dolaylı bir şekilde ortak oluyoruz.

Örneğin Türkiye’de yaşayan her bir kişi, 2019 yılında yaklaşık 5 ton karbondioksit üretti. Dünya çapında hedeflenen kişi başına düşen karbon ayak izi miktarı ise 2 ton. Peki, bu tabloyu değiştirmek için aslında alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak ancak sürdürülebilir değişikliklerle bile işe başlamanın yeteceğini söylesek?

Gelin karbon ayak izini azaltmak ve gezegene verdiğimiz zararı en aza indirmek için neler yapabiliriz bir bakalım…

Etiketler:
  • Çevre

  • İklim Değişikliği

  • Temiz Enerji

  • Doğal Yaşam Ve Ekoloji