Bilinmeyenleri ve Sık Merak Edilen Detayları ile IMEI Kayıt

30 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yeni kanundan sonra, yurt dışından alınan telefonların IMEI kayıtları, artık sadece pasaport sahibinin adına yapılabilecek. Dolayısıyla IMEI kaydı yapılan bir telefon, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışacak.

IMEI kayıt işlemleriyle ilgili güncel prosedürleri öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

 

IMEI ne demek, neden gerekli?

IMEI (International Mobile Equipment Identity); tablet, telefon ve kablosuz internet hattı olan dizüstü bilgisayarların cihaz kimlik numarası olarak geçen, Türkçesiyle ‘Uluslararası Mobil Cihaz Kodudur. 15 haneden oluşan bu kod, SIM kart değişse dahi cihazda sabit kalır.

IMEI kodu; cihazınızı çalıntı, kayıp gibi durumlara karşı koruma sağlar. IMEI nasıl öğrenilir diye merak ediyorsanız, cihazınızın arama menüsüne *#06# yazıp arama tuşuna basabilirsiniz.

IMEI kaydı nasıl yapılır?

Yurt dışından gelen telefon modelinin kayıt işlemlerini tamamlamak için; öncelikle cihazın IMEI harç ödeme işlemini gerçekleştirmeniz ve ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna IMEI numarası kaydını yapmanız gerekir.

 

Adım adım IMEI kaydı işlemi:

Telefon harcını ödemek: Yurt dışından alınan cihazlar için, 19 Temmuz 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1314 Sayılı Kanun gereğince; kaydın gerçekleşmesi için ödenmesi gereken bir tutar vardır.    

Ödeme mutlaka pasaport sahibi tarafından yapılmalıdır. Ödeme sırasında istenen bilgiler: pasaport sahibinin T.C. kimlik numarası ve kaydı yapılmak istenen cihazın IMEI numarasıdır.

Harç bedelini e-Devlet üzerinden veya vergi dairelerine giderek, kredi kartıyla ya da nakit olarak ödeyebilirsiniz. Ayrıca internet bankacılığını kullanarak da ödemenizi tamamlayabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil Şube’nin Vergi/Para Cezası menüsünde yer alan ‘’Yolcu Telefon IMEI Harcı’’ seçeneğini kullanarak, ödemenizi uygulama üzerinden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

 

Pasaporta telefon kayıt etmek: Harcı ödedikten sonra yapmanız gereken, cihazı pasaporta işletmektir. Bu işlemi 2 şekilde yapmanız mümkün.

e-Devlet ile: pasaport sahibi olarak, herhangi bir belge gerekmeden, bilgilerinizi e-Devlet’in ‘’IMEI Kaydet’’ menüsünde yer alan forma girerek kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Abone Kayıt Merkezi: Pasaportunuzun aslıyla ve harç bedelini ödediğiniz bir dekont ile kullandığınız operatörünüzün kayıt merkezinden de ilgili işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kayıt sorgulama nasıl yapılır?

Yukarıdaki işlemleri adım adım uyguladıktan sonra, cihazının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna kaydının olup olmadığını öğrenmek için www.turkiye.gov.tr’nin IMEI sorgulaması menüsüne gidip IMEI numaranızı yazarak sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz.

 

Telefon kaydının ne kadar sürede yapılması gerekiyor?

IMEI kaydı işleminin gerçekleşebilmesi için pasaport sahibinin yurt içine geliş zamanının, 120 günü aşmaması gerekir. Ayrıca aynı pasaportun son 3 yıl içinde başka bir telefona kaydı da olmamalıdır. Özetle; yurt dışından aldığınız telefonunuzun IMEI kaydını yapmadan en fazla 120 gün kullanabilirsiniz. 120 gün sınırını aşarsanız, cihazınızın şebeke erişimi BTK tarafından kapatılır.

 

Pasaport olmadan telefon kaydı yapılabilir mi?

Yurt dışından gelen telefon modelini pasaport olmadan kayıt yaptırmak da mümkün. Ancak bu imkân; Gürcistan, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için geçerli. Pasaport olmadan sadece kimlik belgesiyle gidilebilen bu ülkelerden alacağınız telefonların kayıt işlemlerini, pasaporta gerek olmadan T.C kimlik numarası ile yapabilirsiniz. Eğer kaydı e-Devlet’ten gerçekleştirecekseniz pasaport yerine, nüfus cüzdanı seçeneğini işaretlemelisiniz.

Etiketler:
  • Dijital Dönüşüm