Finansal Sağlık Dosyası: Kişisel Finans Yönetimi

Son dönemlerde hem uluslararası kuruluşların hem de devlet kurumlarının, günden güne daha fazla odaklandıkları bir konu olan finansal okuryazarlığın artırılması, özellikle bireylerin topluma katkıları ve kişisel refahları için oldukça önem arz ediyor.

 

Madrid’de düzenlenen finansal okuryazarlık zirvesi EduFin Summit’e bu yıl Garanti BBVA Dijital Bankacılık İş Geliştirme ekibi olarak biz de katılma fırsatı yakaladık.

 

‘Finansal okuryazarlıkta dijital dönüşüm nasıl kullanılabilir?’ odağında gerçekleşen bu zirvede; BBVA Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomi-Kamu İşleri Başkanı Jose Manuel Gonzalez Paramo, para yönetiminin bireyler için büyük stres kaynağı olduğunu belirtti. Bu stres ile baş etmek için de finansal okuryazarlık eğitimlerinin önemini vurguladı.

 

Peki finansal okuryazarlığımızı arttırmak ve para yönetimi stresini minimuma indirebilmek için bireysel olarak neler yapabiliriz?

 

Finansal Sağlık kavramı

Başlangıç olarak; kişisel para durumu analizi yapabiliriz. Bu noktada hayatımıza ‘Finansal Sağlık’ kavramı giriyor. Öncelikle finansal sağlığı tanımlamak gerekirse; bu kavramın, finansal sorumlulukları yerine getirirken varlık ve borçları doğru yöneterek, geleceğe ilişkin özgür ve güvenli bir yaşam tarzı planlama yeteneğini ifade ettiğinden söz edebiliriz.

 

Sektörde birçok uzmanın da aktardığı gibi finansal sağlık sürecini, sağlığımızı korumak ve daha formda olmak için yaptığımız diyete benzetebiliriz. Öncesinde teşhisi koyuyoruz, sonrasında kendimize bir hedef belirleyip; atmamız gereken adımları planlıyoruz. Belirli dönemlerde, hedefe ulaşma başarımızı ölçüp tekrar planlama yapıyoruz. Bu süreçteki en önemli etken ise disiplinli bir şekilde istikrar yakalamak.

 

Finansal olarak sağlıklı olmanın ilk adımı: öncelikle kişisel finans gözlemini iyi yapmak ile başlıyor. Bu gözlemin sağladığı farkındalık doğrultusunda kendimize; kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyebiliriz. Bu hedefler için adım attıktan sonra tekrar gözlem sürecine geçerek, ne kadar mesafe kat ettiğimizi takip etmek de hedeflerimizin sağlamasını yapmamızı sağlayacaktır. Burada mühim olan bu süreci kararlı bir şekilde sürdürmek ve finansal sağlık durumumuzu bilinçli bir şekilde yönetebilmek.

 

Finansal Sağlıkta analiz süreci: ‘Keşfet – Planla – Takip Et’

Finansal sağlık istikrarlı bir şekilde yönetilmesi gereken bir süreç. Bu sürecin ilk adımı olan keşfetme ve analiz sürecini tamamladıktan sonra, kendimize iyileştirme noktaları, bir nevi reçeteler belirliyoruz.

İlk olarak basit çözümler ile başlanması öneriliyor. Finansal Eğitmen Tiffany Aliche; 3 adımlık başlangıç reçetesinin çözüm planında, gelir/gider dengesini tutturabilmek adına; aylık harcama kalemlerinin belirlenmesini, sonrasında belirlenen tutarların gelirden çıkarılmasını ve son olarak da bu tutarların toplamının gelire oranını incelemeyi öneriyor.

 

Bu reçeteler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceği için yukarıda sunulan Finansal Sağlık kriterlerden birinin seçilmesi ve bunun üzerinde çalışmaya başlanması gerekiyor. Kritik olan ise; bu çalışmaların bir disiplin çerçevesinde sürdürülüp takip edilmesi, bu sayede haftalık veya aylık olarak yeni çözümler üretebilmek.

 

Biz de müşterilerimize ‘Keşfet – Planla – Takip et’ aşamalarını daha kolay ve hızlı yapabilmeleri için Garanti BBVA Mobil uygulamasının ‘Özet’ alanında; gelir/gider, varlık/borç ve nakit akışı bilgilerini detaylı bir şekilde sunuyoruz. Gelir/Gider sayfasında ise belirli zaman diliminde gerçekleşen gelir ve giderlerin detayları yer alıyor.

 

Dileyen müşterilerimiz ise giderlerini kategori bazlı inceleyebiliyor ve bu kategorilerde limit belirleyerek bütçelerini belirleyebiliyor. Belirlenen limit sayesinde; kategorilerde harcama tutarına yaklaşıldığında ve bu tutar aşıldığında bildirim alarak harcamalar hakkında uyarı alınabiliyor. Nakit Akışı sayfasında ise hem gelir ve gider kalemleri incelenebiliyor hem de bu kalemler nakit akışına işlenerek ay sonu kalacak tahmini bakiye görülebiliyor. Bu olanaklarla birlikte dönem içerisinde birikim potansiyeli tahmin edilebildiği gibi bütçe planlaması da yapılabiliyor.

 

Siz de Garanti BBVA Mobil’in ‘Durumum’ alanını kullanarak finansal durumunuz hakkında güncel bilgileri takip edebilir ve finansal sağlık yönetiminizi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Diğer Finansal Bilgiler