Üniversite Öğrencisi Ebeveynleri için Tasarruf ve Bütçeleme Tüyoları

Başarılı bir kariyerin ilk basamağı olan üniversite eğitimi, çocuklarımız adına kurduğumuz en temel hayallerden biridir.

Doğduğu andan itibaren attığı her adımda sonsuz destek verdiğimiz çocuklarımızın, üniversite sınavı yerleştirme sonuçları açıklandığında, aynı anda iki duyguyu birden yaşarız: mutluluk ve kaygı.

İster şehir içi ister şehir dışındaki bir okulu kazanmış olsunlar, bu yeni başlangıç için yeni bir aile bütçesi oluşturma ihtiyacı duyarız. Öğrenim harcından giyime, kitap alışverişlerinden yol masrafına; aile bütçesine katılan yeni giderler özel bir planlama yapmayı gerektirir.

Peki çocuklarımız üniversite hayatına başlarken ne gibi finansal adımlar atabiliriz?

İşte üniversite öğrencisi ebeveynleri için tasarruf ve bütçeleme tüyoları:

 

Adına bir tasarruf hesabı açabilirsiniz.

Üniversite eğitimine başlayacak çocuklarınız için ilk finansal aksiyonunuzu, adına bir tasarruf hesabı açarak alabilirsiniz. Böylelikle ortaklaşa vereceğiniz tasarruf kararları için fiziksel ve gerçekçi bir araç edinmiş olursunuz.

Bir aile toplantısı eşliğinde; nelerden tasarruf edebileceğinizi gözden geçirebilir, Japon halkının 100 yıllık tasarruf geleneği olan Kakeibo ile hanenizde finansal büyüme için yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

Garanti BBVA’nın avantajlı birikim hesapları hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

 

Part-time çalışma imkânlarını ve çalışma burslarını değerlendirebilirsiniz.

İki/dört yıl ya da başarı ölçeğine göre daha uzun sürebilecek eğitim hayatları için yolun başında, çocuklarınıza ekonomik beklentilerinizden bahsetmek, sağlıklı bir süreç için oldukça önemlidir.

Örneğin; alışveriş, tatil, gıda, hobi başlıklarında harcama dağılımlarını nasıl yapacağınızı belirleyebilir ve belirlediğiniz plana karşılıklı olarak bağlılık göstererek önemli ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.

Mezuniyet yaklaştıkça hızla iş hayatı stresine girecek çocuklarınızın; çalışma koşulları ve kazanç hakkında gerçekçi deneyimler edinmesi için onları part-time çalışmaya teşvik edebilirsiniz. Öğrenim koşullarını etkilemeyecek ve bir yandan da kendi gelirini edinmesini sağlayacak çalışma hayatı, çocuklarınızın hem özgüvenleri hem de gelecek motivasyonları için önemli bir kazanım olacaktır.

 

Bütçeleme planına tüm aileyi dahil edebilirsiniz.

Bu çok masraflı dönemi maksimum tasarruf ile yönetmek istiyorsanız, yalnızca üniversiteye giden çocuk ya da çocuklarınızın değil; tüm aile bireylerinin sorumluluk almasını ve ellerini taşın altına koymasını isteyebilirsiniz.

Örneğin; Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü tarafından geliştirilen ve ihtiyaçlara %50, isteklere %30 ve tasarrufa %20 bütçe ayrılan 50/30/20 Kuralı tüm aile bireylerinin uygulayacağı ortak bir formül olabilir.

 

Lüks istekler için ortak bir takvim oluşturabilirsiniz.

Yeni bir akıllı telefon, bilgisayar ya da araba… Her gencin olduğu gibi sizin çocuklarınızın da mutlaka birbirinden farklı lüks istekleri vardır. Fakat; hayattaki tüm isteklerin anında gerçekleşmesinin çeşitli nedenlerle mümkün olamayacağı ile er ya da geç yüzleşecek çocuklarınızdan istekleri adına takvim oluşturmasını talep edebilirsiniz.

Örneğin; henüz mobil telefonuna sahip olduğu zaman diliminin üzerinden makul bir süre geçmediyse ve telefonunda herhangi teknik bir aksaklık yaşamıyorsa yeni model bir telefon için uygun zamanın ne olacağına birlikte karar verebilirsiniz.

 

Düşük limitli bir kredi kartı ile kendi bütçesini yönetme denemeleri yapabilirsiniz.

Kredi kartları doğru kullanıldığında tüm harcama ve giderler için avantajlı bir bankacılık ürünüdür. Büyük bir olasılıkla siz de kredi kartlarınız sayesinde birçok işlem ve harcama için pek çok kolaylıktan faydalanıyor ve dolayısıyla kredi kartlarının gündelik yaşamdaki finansal pratikliğini deneyimliyor olmalısınız.

Çocuklarınızın düşük limitli bir kredi kartı ile kendi bütçesini ve ekstrelerini yönetmelerine zemin hazırlamanız farklı finansal deneyimler edinmesini sağlarken bütçe yönetiminde kredi kartlarının rolü hakkında da fikir sahibi olmalarını yardımcı olacaktır.

Üstelik Garanti BBVA’nın Bonus Genç Kredi Kartı gibi kart ücreti olmayan ürünler, çocuklarınızın avantajlı pek çok anlık kampanyadan da yararlanmasını sağlayacaktır.

 

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Etiketler:
  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme

  • Aile