Dijital Güvenliğin ABC'si

Gittikçe dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Her gün farklı dinamikler kazanan dijital dünyada gelişmelerden haberdar olmamız ve yeniliklere kendimizi adapte etmemiz önemli. Dijitalliğin günlük hayatla bu kadar iç içe olması, örneğin bankacılık gibi günlük işlemlerimizi dijital kanallar aracılığıyla yapabiliyor olmamız, ‘’dijital güvenlik’’ gibi gün geçtikçe önem kazanan bir kavramla tanışmamıza vesile oldu. Önceleri sadece belirli bir kesimi ilgilendiren bu kavram, artık internet kullanan her bireyin ilgi alanında.

 

Cihazları, ağları, programları ve verileri, her türlü zarar veya izinsiz erişime karşı korumak için tasarlanmış teknolojileri ve uygulamaları tanımlayan dijital güvenlik; siber güvenlik, veri güvenliği adlarıyla da biliniyor. Dijital güvenliğin temel kavramlarını ve bireysel kullanıcılar olarak bu konuda ne gibi önlemler alabileceğimizi birkaç başlık altında inceleyelim.

Güvenli internet için ipuçları

İnternet her geçen gün genişleyen ve değişen bir dünya. Bu hızlı değişim bizlere birçok kolaylık getirdiği gibi bazı güvenlik açıklarını da doğuruyor. Örneğin son yıllarda, kişisel veri güvenliği özelinde birçok bilişim suçu işleniyor. Zararlı yazılımların bilgisayarımızı kontrol etmesini, kişisel bilgilerimizin başkaları tarafından izlenmesini önlemek için internetimizin güvenli olduğundan emin olmalıyız. Kullandığımız interneti daha güvenli hâle getirmek için dikkat etmemiz gerekenler şunlar:

 

  • Oltalama yöntemlerine dikkat etmek: Cihazınızın başka bir cihaz tarafından ele geçirilmesini istemiyorsanız internette gezinirken tıkladığınız linklere dikkat edin. Bu linkler gerçek gibi görünen ama aslında siber suçlular tarafından yönetilen bir web sayfasına yönlendiriliyor olabilir. Oltalama veya ‘’Phishing’’ adı verilen bu yöntemle kişisel bilgileriniz, başka cihazlar tarafından görülebilir.
  • İşletim sistemini güncel tutmak: Kullandığınız tüm elektronik cihazların işletim sisteminizi güncel tutun. Çünkü bu güncellemeler güvenlik açıklarını kapatan yamaları da içerir.
  • Wi-Fİ güvenliğinden emin olmak: Evinizde kullandığınız internetin güvenliğini kontrol edin. Wi-Fİ şifrenizin yeterince güçlü olduğundan emin olun ve bu şifreyi belirli aralıklarla değiştirin. Eğer gerek duymuyorsanız modeminize dışarıdan erişimi engelleyin.
  • Güçlü şifreler kullanmak: Tahmin edilmesi zor güçlü şifreler oluşturarak, bilgisayarınızı güvende tutmak için ilk adımı atmış olursunuz. Şifrenizin büyük-küçük harf, noktalama işareti ve en az bir rakam içermesini sağlayın.
  • E-posta kimlik avına dikkat etmek: Kimlik avı saldırıları e-postalarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun önüne geçmek için e-postanızdaki bilinmeyen bağlantılara tıklamamak, şüpheli bağlantıları e-posta sağlayıcınıza bildirmeniz gerekir.
  • Kişisel bilgileri paylaşmamak: Kredi kartı numarası, banka bilgileri, sosyal güvenlik bilgileri gibi kişisel verilerinizi hiçbir şekilde internet ortamında paylaşmamalısınız. Bu bilgiler daha sonra sizin adınıza suç işlemek için kullanılabilir.
  • Anti-virüs yazılımı kurmak: Mutlaka bir anti-virüs yazılımı kurmanız ve daima güncel tutmanız gerekir.
  • Kamu kullanımına açık Wi-Fi adreslerine dikkat etmek: Bu adreslere bağlanarak internette yapılan gezintiler, adres sağlayıcıları tarafından izlenebilir, dahası burada paylaşılan veriler saldırılara karşı savunmasız olabilir.
  • HTTPS adresleri tercih etmek: HTTPS adresleri, SSL güvenlik sertifikasına sahiptir ve kullanıcıların veri güvenliğini esas alırlar.

Sosyal ağ güvenliği

‘’Sosyal medya güvenliği’’ denildiğinde akla ilk olarak, kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvenliği gelir. Kimlik hırsızlığı, profil kopyalama, dolandırıcılık, sahte ürün satışları ve zararlı bağlantı istekleri, sosyal medyada en sık karşılaşılan siber suçlar arasında yer alır. Sosyal medyada aktif zaman geçiren her kullanıcının, alması gereken temel güvenlik önlemlerini sıralayacak olursak:

Sosyal medya hesaplarının bağlı olduğu e-posta hesabının şifresi belirli aralıkla değiştirilmeli ve şifrenin en az 10 karakter uzunluğunda, küçük-büyük harf ve noktalama işareti içermesine dikkat etmelisiniz.

  • Sosyal medya hesaplarının bağlı olduğu e-posta hesabının şifresi belirli aralıkla değiştirilmeli ve şifrenin en az 10 karakter uzunluğunda, küçük-büyük harf ve noktalama işareti içermesine dikkat etmelisiniz.
  • Hesapların giriş bildirimi uyarıları açık tutmalı, başka bir konumdan veya daha önce giriş yapılmayan bir cihazdan giriş yapıldığında e-posta adresinize veya telefonunuza bilgilendirme gelmesini sağlamalısınız.
  • Herkese açık olarak paylaşılan içeriklere dikkat etmeli, sizinle ilgili özel bir bilgiyi içeren paylaşımlar yapmamalısınız.
  • Eğer tarayıcıdan giriş yapıyorsanız, kullandığınız tarayıcının güncel sürümünün yüklü olduğundan emin olun. Yeni sürümlerde, yeni güvenlik önlemleri alınmış olabilir, bunlardan mahrum kalmayın.
  • Sosyal medyada hiçbir şekilde paylaşmamanız gereken bilgiler: Kredi kartı bilgileri, doğum tarihi, anne kızlık soyadı, nüfus cüzdanı bilgileri, ehliyet bilgileri.

 

Akıllı telefonların güvenliği nasıl sağlanır?

Buraya kadar saydığımız güvenlik önlemlerinin yanında, akıllı telefonlara özel olarak alınması gereken birtakım önlemler de var. Bankacılıktan günlük iletişimimize kadar hemen her işlemimizi gerçekleştirdiğimiz akıllı telefonların güvenliğini sağlamamız son derece önemli. Bu konuya yeterince önem vermeyen kullanıcılar, siber suçluların kolay hedefi hâline gelmiş durumda. Akıllı telefonların güvenliğini sağlamak için birkaç temel kriter var.

 

  • Ekran kilidi ayarlamak: Şifre veya desen kaydırma yöntemleriyle bir ekran kilidi ayarlayarak, telefonunuzun yabancı kişiler tarafından kullanılmasını önleyebilirsiniz.
  • Cihaz korumasını sağlamak: Cihazınızın çalınması veya kaybolması durumunda, verilerinizin uzaktan silinmesini ve hatta kitlenmesini sağlayın. Bunun için Google’dan destek alabilir veya Find My Device, Lost Android programlarını kullanabilirsiniz.
  • Güvenlik programlarını kullanmak: Sadece mobil cihazlar için geliştirilen güvenlik yazılımlarını cihazınıza kurun. Bu noktada ücretsiz sürümler yerine, lisanslı ürünleri tercih etmeniz daha yararlı olacaktır. Bazı ücretsiz güvenlik yazılımları, mobil güvenliği sağlarken, cihazınıza ait bazı verileri (kişi listesi, konum, arama kayıtları gibi) yasal olarak izlenmesine izin vermenizi de isterler.
  • Uygulama yüklerken verdiğiniz izinlere dikkat edin: Özellikle Android cihazlara yüklenen uygulamalar, birtakım izinlere onay vermenizi talep eder. Bu izinlerin neler olduğunu kontrol etmeden cihazınıza ilgili uygulamayı yüklemeyin.
  • Google hesabı eklemek: Telefonunuza Google hesabı ekleyerek cihazınızın başkaları tarafından kullanılmasına engel olabilirsiniz.

 

Dijital güvenliğin geleceği

Hızla dijitalleşen bir dünyada siber güvenliğin yerinde sayacağını düşünemeyiz. Kullanıcıların kredi kartı bilgilerinden kişisel mesajlarına kadar hemen her veriyi dijital ortama sunduğunu düşünürsek, siber güvenliğin öneminin ilerleyen yıllarda daha da artacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle hemen her sektör ve ülkede, siber güvenlik yatırımları artıyor. Üstelik bu yatırımlar, yalnızca siber güvenlik teknolojilerini geliştirmek için değil, nitelikli siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmek için de kullanılıyor. İlerleyen yıllarda, bu alana yapılan yatırımların milyar dolarları bulacağını ve siber güvenlik uzmanlığının geleceğin favori mesleği haline geleceğini söylemek mümkün. Genelde teknoloji, özelde dijital güvenlik önlemleri geliştikçe de bu konuya bireysel olarak daha fazla dikkat etmemiz, tüm yenilikleri takip edip günlük hayatımıza uygulamamız, güvenli bir internet kullanımı için şart olacak.

Etiketler:
  • İnternet

  • Dijital Güvenlik

  • Dijital Dönüşüm