İlham Veren 7 Girişimcilik Belgeseli

Yaşamımızı değiştiren projeleriyle dünya çapında tanınan girişimcilerden öğreneceğimiz çok şey var!

Onlar için her şey bir fikirle başladı, cesaretle yol aldı ve tutkuyla tamamlandı. Hayata geçirdikleri projelerle tanınan bu insanların, ilham verici girişimcilik hikâyelerinin anlatıldığı 7 belgeseli sizler için listeledik. (Sıralama yapım tarihine göre belirlenmiştir.)

 

Startup.com (2001)

Girişimcilik denildiğinde akla gelen ilk belgesellerden biri olan bu yapımda, Kaleil Isaza Tuzman ve Tom Herman adlı iki genç girişimcinin, ABD’deki devlet departmanlarında kullanılmış govworks.com’un kuruluş öyküsü anlatılıyor. Belgeselde, 1998-2000 yılları arasında hızla yükselişe geçen ve ardından batan govWorks’un hikâyesi anlatılırken, o dönemde ABD’de yaşanan ikinci Dot-com patlamasına da ışık tutuluyor.

Startup.com, ilham veren bir projeyi hayata geçirmek kadar onu diri tutmak konusunda da çeşitli tavsiyeler veriyor. GovWorks’un kurucuları, belgeselde kendi öykülerini canlandırıyor.

IMDB puanı: 7,0

 

Something Ventured (2011)

Daniel Geller ve Dayna Goldfine tarafından yönetilen bu belgesel, Apple, Intel, Genentech, Cisco, Atari ve Tandem gibi firmalarla çalışan başarılı yatırımcıların hikâyesini anlatıyor. Biyoteknolojinin ilerlemesine ve mikroişlemcilerin gelişmesine katkı sağlayan; kişisel bilgisayarlarda ve web'de muazzam büyüme sağlayan bu büyük şirketlerin iniş çıkışlarını belgeselde görmek mümkün. Something Ventured, genel olarak girişimciliğin risk almadan yapılamayacağına odaklanıyor.

IMDB puanı: 7,0

Steve Jobs: One Last Thing (2011)

ABD’nin PBS kanalında yayınlanan belgesel, dijital çağın en büyük dehalarından biri olarak görülen Steve Jobs’ın girişim öyküsüne odaklanıyor. Yaratıcı, cesur, marjinal yönlerinin yanında Jobs’ın eksik ve zayıf yönlerini de gösteren bu belgesel, bir girişimcinin sahip olması gereken temel niteliklere de ışık tutuyor. One Last Thing, mobil dünyayı değiştiren, tasarım trendleriyle geleceğe yön veren bir dehanın başarı adımlarını görmek için oldukça uygun bir seyirlik.

IMDB puanı: 6,8

 

The Startup Kids (2012)

55 dakika uzunluğunda olan bu belgesel, daha reşit bile olmadan başarılı girişimler gerçekleştiren genç bireylerin hikâyelerini anlatıyor. Belgeselde, başlangıçta uygulanmasının imkânsız olduğu düşünülen ancak bugün dünya çapında kullanılan Vimeo, Soundcloud, Dropbox gibi girişimlerin nasıl hayata geçirildiği, kurucuları tarafından anlatılıyor. The Startup Kids, girişimcilik dünyasındaki tabuların yıkılmasına ışık tutuyor.

IMDB puanı: 6,7

 

Code Girl (2015)

Yazılım ve kodlama dünyasındaki kadın çalışanların oranlarını artırmak için yola çıkan Technovation Girls projesinin odağa alındığı belgeselde, 10-18 yaş aralığındaki genç kızlar, gerçek dünyadaki sorunları ele alan mobil uygulamaları kodlamak için ekipler halinde çalışıyorlar. Kırsal Moldova'dan banliyö Massachusetts'te kadar farklı bölgelerde yaşayan pek çok genç kız, dünyanın en hızlı büyüyen endüstrisinde, teknoloji girişimcisi ve lideri olmak için bu proje rehberliğinde yola çıkıyor.

Teknolojide kadınların eksikliğine odaklanan Code Girl, bu alanda başarılı olan girişimci kadınların olumlu bir temsilini sunarak fark yaratıyor.

Startupland: A Documentary Film (2015)

Startupland: A Documentary Film, şirketlerini basit bir fikirden yola çıkarak, etten kemikten bir işletmeye dönüştürmeye çalışan beş CEO’nun hikâyesini anlatıyor. Belgeselde daha çok girişimcilerin karşı karşıya kalacağı muhtemel risklerin nasıl aşılacağına odaklanılıyor. AOL, Reddit, LivingSocial, Eventbrite, MapQuest, VHX (co) gibi teknoloji devlerinden röportajlar ve tavsiyeler içeren Startupland, belgesel dünyasının keşfedilmemiş hazinelerden.

IMDB puanı: 9,1

Elon Musk: The Real Life Iron Man (2018)

Elon Musk’ı anlatan pek çok yapım olmasına rağmen bu belgeselin onlardan bir farkı var. Belgeselde ‘’kusursuz dahi’’ olarak görülen Elon Musk’ın başarısızlıkları, icatlarının oluşum sürecinde yaşadığı sıkıntıları anlatılıyor. Bu bakımdan yapım, Musk’ı başarıya götüren çabalarını ortaya koymasıyla dikkat çekiyor. Elektrikli arabalar, Hyperloop ulaşım aracı, Mars kolonisi gibi yenilikçi fikirlerinin oluşum aşamalarını izlediğimiz bu belgeselde, Musk’ı ‘’Musk’’ yapan yaratıcı sürece tanık olabilirsiniz.

IMDB: 7,4

Etiketler:
  • Girişimcilik

  • Kültür