Paranızı Bir Bilge Gibi Yönetin: Wu Wei Felsefesi

Para biriktirmek, bütçenizi yönetmek ya da yatırım yapmak bazen karmaşık olabilir. En doğru karar nedir emin olamayız, evdeki hesap bazen çarşıya uymaz, dahası her şey bu kadar hızlı değişiyorken ne zaman ne yapmak gerektiğini kestiremeyiz… Peki bu konuda bir Uzak Doğu felsefesinden yardım alabileceğimizi söylesek? Wu Wei felsefesi!

 

‘Hiçbir şeyi gereğinden fazla zorlamamak, akışa göre harekete etmek ve adım atacağımız anı bilmek’ şeklinde özetlenen bir felsefe olan Wu Wei; piyasayı takip etmeyi zor bulan, ekonomik verilerden gözü korkan kişiler için bir rehber olarak karşımıza çıkıyor. Dahası tavsiyelerini uygulamak için öyle hesaba kitaba gömülmek de gerekmiyor. Peki nedir bu Wu Wei felsefesi? Ve bir felsefe nasıl olur da bize para yönetimi ya da yatırım konularında rehberlik edebilir? Gelin yakından bakalım.

Taoizm söylüyor: Harekete geçeceğin anı bil

Wu Wei, Lao Tzu tarafından ortaya atılan Taoizm felsefesinin önemli kavramlarından biri. Hatta, Tao yani Yol’un özündeki eylem biçimi olarak kabul ediliyor. ‘Eylemsizlik eylemi’ (action of non-action) ya da ‘bir şey yapmadan yapmak’ diye tanımlanıyor. Ancak bu tamamen hareketsizlik, kadercilik, tembellik ya da kayıtsızlık anlamına gelmiyor. Bu felsefe diyor ki; her şeyde doğal bir akış var, bunu gör ve devam etmek için kendini ona uydur.

Bu felsefe diyor ki; her şeyde doğal bir akış var, bunu gör ve devam etmek için kendini ona uydur.

Zaten Wu Wei’yi anlatmak için de sıklıkla bir ağacın ve bir çalının büyük bir fırtına sırasındaki davranışlarından örnek veriliyor. Çalı, rüzgârın akışına uygun salınıp bükülür ve böylece köklerine tutunur. Ağaç ise sabit ve eğilmez bir durumda kaldığı için sonunda fırtınaya yenik düşebilir. Özetle Wu Wei, ‘dur, hayatın akışıyla uyum içinde ol, harekete geçeceğin anı bil’ diye sesleniyor. Buraya kadar iyi de peki bunu ekonomiye nasıl uyarlayacağız?

 

Wu Wei ilkeleriyle para yönetimi

Akışı takip etmek tavsiyesi her ne kadar spiritüel görünse de aslında ekonominin doğasına da bir o kadar uyuyor. Sonuçta tüm uzmanlar da yatırım çabalarınızı kontrol edebileceğiniz şeylere yönlendirmeniz gerektiğini savunuyor: Yatırım stratejinizi belirlerken tercihlerinizi ve hassasiyetlerinizi hesaba katın, kayıp ve kazançları dengelemek için hisselerinizi çeşitlendirin gibi… Bir açıdan Wu Wei felsefesi de size bunları söylüyor. Tavsiyelerine yakından bakalım:

  • Sizin için gerçekten ne önemli, temel değerleriniz nelerdir bunları bilin. Değerli bulmadığınız, kendinizle çelişen parasal kararların başarı getirmesi zor olacaktır. Hedeflerinizi değerlerinizle uyumlu hale getirin.
  • Parasal kararlarınızı etkileyen kişisel özelliklerinizi tanıyın. Risk almayı ne kadar seviyorsunuz, hedefiniz için ne kadar fedakarlıkta bulunabilirsiniz? Böylece güven duyarak, bağımsızca kendi finansal adımlarınızı atabilirsiniz.
  • Finansal durumunuz konusunda gerçekçi ve dürüst olun. Mali tablonuzdaki kırılganlıkları ortadan kaldırın.
  • Akıllıca bir ödeme planı oluşturun ve bunu sürdürün. Başarı istikrarla gelir.
  • İlerleyişinizi gözleyin. Kazanmak için hırs yapmak yerine akışı takip edin ve ona göre hareket edin, kazançlarınızı kutlayın ama kayıplarınızla da barışın ve yolunuza devam edin. Belli dönemlerde maddi kayıplarınız veya başarısızlıklarınız olabilir, buna takılıp kalmak yerine ders çıkarıp yeni bir sayfa açmaya hazır olun.
  • Paranızı organize edin; böylece istediğiniz anda, istediğiniz şeyi yapabilmek için fırsatınız olsun. Örneğin döviz almak için bir fırsat belirdiğinde kenarda köşede yeterli miktarda paranız bulunsun.
  • Fırsatlara açık olun ve öğrenmeye devam edin. Gelişmeye ve keşfetmeye ne kadar açık olursak, seçeneklerimiz de o oranda artar.
  • Bu felsefeye göre etkili bir bütçeye ulaşmak; hazırlık yapmayı, geçmişe bakmayı ve aynı zamanda ileride ne olacağını tahmin etmeyi içerir. O nedenle bütçenize göz atmak için her gün kısa ama istikrarlı bir rutin oluşturun.
  • Bütçenizi kira, market, eğlence gibi kategorilere ayırın; böylece hiçbir zorunluluğu gözden kaçırmazsınız ya da beklenmedik harcamalar gibi kötü sürprizlere daha hazırlıklı olursunuz.
  • Ayrıca harcamalarınızı kontrol edebileceğiniz çok çeşitli mobil uygulamalar da bulunuyor. Felsefe yapıyoruz belki ama teknolojiden faydalanmayacağız diye bir şey yok.

 

Kısacası Wu Wei, paramızı yönetmek için sürekli ekonomi haberlerini izlemek, borsayla yatıp kalkmak ya da her 10 dakikada bir yeni bir yatırım yapmak zorunda olmadığımızı söylüyor. Elbette takipte ama en önemlisi akışta kalmayı öğütlüyor. Tükenmeden ve fazla zorlamadan iyi alışkanlıkları sürdürmek mümkün. Arada bir küçük tavizler verdiğimiz, izleyip gördüğümüz bu dengeli yaşam tarzı pekâlâ ekonomimiz konusunda da işe yarayabilir. Siz de yatırımlarınıza bilgece yön vermek için kendinizi akışa uydurun ve doğru anda harekete geçin.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme