Tatil Bütçesi Nedir?

Yaz mevsimi kapıda. Dinlenmek, eğlenmek, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak, tüm senenin yorgunluğunu atmak için hepimizin tatile ihtiyacı var. Tatile çıkmadan önce yapılacak bilinçli bir bütçe hazırlığı ile döndüğünüz zaman yaptığınız tatilin sizi zor durumda bırakmamasını sağlamak mümkün. Peki tatil bütçesi nedir, nasıl yapılır? Tatile çıkmadan önce bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Haydi başlayalım!

 

Bütçe nedir?

Tatil bütçesinden önce bütçe nedir diye bir bakalım. Bütçe ileriye dönük olarak finansal planlama yapmaktır. Bu planlama sayesinde belirli süre boyunca ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadarını harcayacağınızı öngörebilirsiniz. Bütçeleme ile paranızın kontrolü sizde olur. 

 

Tatil bütçesi nedir, neleri kapsar? 

Tatil bütçesi, tatile çıkmadan önce gereksinimlere ve kişisel tercihlere bağlı olarak hazırlanan finansal planlamadır. Tatiliniz boyunca paranızı neye ayıracağınız hakkında yardımcı olur.

Şimdi gelelim planlı bir tatil bütçesinin nasıl hazırlanacağına. Sadece stresinizi azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda sizi bu tatil sezonunda fazla harcama yapmaktan da alıkoyacak tavsiyelerimize birlikte göz atalım.

Toplam tatil bütçesini planlamaya tatil giderlerinizin listesini hazırlamakla başlayabilirsiniz. Bir liste yapmak, ödemeniz gereken şeyler hakkında temel bir fikir verir.

1.      Toplam tatil bütçenizi planlayın

İşin en önemli ve öncelikli kısmı birikim. Tatil masraflarınızı karşılamak için her ay bir kenara para ayırırsanız, zamanı geldiğinde tatil harcamalarınız konusunda çok daha az stres yaşarsınız. Özellikle tatil harcamaları için ayrı bir banka hesabı oluşturmak, genel bütçenizi aşmamanıza yardımcı olabilir. Açacağınız hesap vadeli bir hesap olursa, bir yandan paranızı biriktirirken diğer yandan faiz fırsatından yararlanabilirsiniz.

 

Toplam tatil bütçesini planlamaya tatil giderlerinizin listesini hazırlamakla başlayabilirsiniz. Bir liste yapmak, ödemeniz gereken şeyler hakkında temel bir fikir verir. Tatil bütçesi; konaklama, ulaşım, yeme-içme masraflarını ve gideceğiniz yerde yapacağınız diğer tüm harcamaları içerir. Örneğin hobileriniz arasında dalış varsa dalış için veya dağlık bir yere gidecekseniz trekking veya paraşütle atlamak için bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Bu yüzden gideceğiniz yeri çok iyi araştırıp yapacaklarınızın maliyetini hesaplamanız ve harcama limitinize karar vermeniz faydalı olur.

 

2.      Ulaşım bütçenizi hesaplayın

Tatilde gideceğiniz yeri önceden belirlemek ulaşım masrafını da en başında çözmek demek. Arabayla gidecekseniz önceden benzin parasını ve geçiş ücretlerini biriktirebilir, uçak veya otobüsle gidecekseniz birkaç ay öncesinden biletlerinizi ucuza alabilirsiniz. Bagaj masrafını da unutmayın, o yüzden valizlerinizi çok doldurmamaya çalışın. Unutmadan soralım, havaalanından ya da otogardan konaklayacağınız yere servis var mı yoksa taksi mi kullanacaksınız? Yani kalacağınız yere hangi ulaşım aracıyla gideceğinizi ve bunun masrafını da düşünmelisiniz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan araç kiralama, paylaşımlı ulaşım gibi seçenekleri de değerlendirebilir ve sizin için en tasarruflu olanı tercih edebilirsiniz.

 

3.      Konaklama bütçenizi ayarlayın

Yapacağınız tatilin uygun olmasını ve dönüşte sizi zor durumda bırakmamasını istiyorsunuz öyle değil mi? Bir yandan da en iyi oteli ve en iyi imkânları hak ettiğinizi düşünüyorsunuz. Haklısınız ancak gerçekçi olup ayağınızı yorganınıza göre uzatmanızda fayda var. Çünkü tatilde amaç stresten uzaklaşmak. İşte tam da bu yüzden kafanızın rahat olması gerekiyor. “Henüz tatile çok var” diye düşünmeyin, erkenden harekete geçin ve gitmek istediğiniz bölgeyi belirleyin. Ardından konaklama yapacağınız yeri etraflıca araştırıp gelirinize uygun bir otel, pansiyon veya kamp alanını tercih edin. Dönüşte maddi sıkıntı yaşamamak için erken rezervasyon indirim fırsatlarını da takip edin. Konaklayacağınız yerin konumunu da düşünmenizde fayda var. Görmek istediğiniz yerlere uzak bir yerde kalmak mı yoksa yakın bir yerde mi? Daha ucuz ama uzak bir yerde kalmayı tercih edebilirsiniz, ancak ek ulaşım masraflarıyla karşılaşma ihtimalinizin olacağını unutmayın. Tüm seçenekleri hesaplayıp en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

4.  Yeme-içme bütçenizi belirleyin

Tatilde yeme-içme konusunda çok fazla abartıya kaçmamaya dikkat edebilirsiniz. Konaklayacağınız yer yeme-içme fırsatı sunmuyorsa gideceğiniz yerlerin yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. “Yemeğe çıkmak bana pahalıya mal olabilir” diye düşünüyorsanız bunun yerine civardaki süpermarketleri kullanabilir, kalacağınız yerin imkânları uygunsa kendi yemeklerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Böylece yemek masrafından tasarruf ederek bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.

 

5.      Ekstraları unutmayın

Tatilinizi yurtdışında yapmak istiyorsanız pasaport ve vize masraflarını da göz önüne almalısınız. Gideceğiniz yerde yapacaklarınızı bir düşünün. Örneğin Akdeniz ve Ege’nin mavi koylarını görmek için tekne turunu listenize eklemek isteyebilirsiniz. Tabii bu listeye mayo, güneş kremi gibi malzemeleri eklemeyi de unutmayın! Bunun için tatil öncesi uygulanan indirimleri takip etmek alışverişlerinizde tasarruf etmenin iyi bir yolu olabilir.

 

Tatilin amaçlarından biri de eğlence öyle değil mi? Tercihleriniz arasında eğlenceli bir tatil geçirmek de varsa; gece hayatı, spor aktiviteleri, müze gezileri gibi bazı ekstra masrafları göz önünde bulundurmanızda fayda var.

 

“Hediyelik eşya ve gidilen yeri hatırlatacak bir süs eşyası almadan olmaz!” diyenlerden misiniz? Tabii ailenize ve en sevdiklerinize küçük birer hediye almak isteyebilirsiniz ama aşırıya kaçmayın, yoksa bu size pahalıya patlayabilir.

 

6.      Önce sağlık!

Gelelim en önemli konuya; sağlığa. Eğer yurt dışında bir tatil planınız varsa seyahat sağlık sigortası yaptırmanız başınıza gelebilecek bir kaza veya hastalığa karşı sizi yüksek maliyetlerden koruyacaktır.

 

Tatil bütçesi nedir, nasıl yapılır sorularına yanıt bulduğunuza göre iyi tatiller!

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme