Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Gündelik hayatta trafik kurallarına dikkat etmeye özen gösteriyoruz, fakat elimizde olmayan sebeplerle veya dikkatsizlikten çeşitli kazalara sebebiyet verebiliyor, istenmeyen sonuçlar yaşayabiliyoruz. Farklı sebeplerle trafik cezası almış veya henüz ceza aldığınızın farkında olmayabilirsiniz. Sizin için trafik cezası sorgulama ve ödeme detaylarını pratik bir şekilde anlattık.

Bilmediğiniz trafik cezanız var mı?

Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama’’ yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama işlemi hangi yöntemlerle yapılır?

Aşağıdaki 4 platform üzerinden trafiksi ceza sorgulaması yapabilirsiniz:

Ek olarak, tüm özel ve kamu işletmesine ait ücretli yollar için mevcut geçiş borçları Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlal Sorgulama sayfası üzerinden sorgulanabilir.

Trafik cezası ödemesi nasıl yapılır?

Farklı kanallardan trafik cezası ödeme işlemini tamamlamanız mümkün. Ödemenizi e-Devlet üzerinden yapmak istiyorsanız, sisteme giriş yapıp “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek, sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesine tıklayıp T.C. kimlik no ve araç plakanızı girerek ödemenizi yapabilirsiniz. Garanti BBVA internet sitesi ve mobil uygulamasının Trafik Para Cezası Ödeme adımından ceza ödemelerinizi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme adımından da MTV ödemelerinizi gerçekleştirebileceğinizi belirtelim. Henüz müşterimiz değilseniz Garanti BBVA Mobil'den online banka hesabı açma işlemini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yeni bir araç satın almak istiyorsanız hayalini kurduğunuz sıfır ya da 2. el araca avantajlı taşıt kredisi seçenekleriyle sahip olabilmeniz için sizleri Garanti BBVA’ya bekliyoruz!

Trafik cezanızı, ceza kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda yüzde 25 oranında erken ödeme indirimi kazanırsınız. İndirimden faydalanmak için ceza makbuzunuzu ve tebliğ zarfını/belgesini yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Erken ödeme indiriminden nasıl faydalanılır?

Trafik cezanızı, ceza kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda yüzde 25 oranında erken ödeme indirimi kazanırsınız. İndirimden faydalanmak için ceza makbuzunuzu ve tebliğ zarfını/belgesini yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 116. maddesine göre, plakaya yazılan cezalarda ve trafik polisinin aracınızı durdurarak yazdığı cezalarda, itiraz süreniz 15 gün olup; plakaya yazılan cezalarda bu süre tebliğ tarihinden itibaren başlarken, yüz yüze yazılan cezalarda ise yazıldığı tarihten itibaren başlar. Cezaya itiraz etmek için Trafik Mahkemelerine basvurabilirsiniz. İtiraz talebi oluşturmak için dava dilekçesi, para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisi gerekmektedir. 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Bütçeleme

  • Dijital Bankacılık