Kış Aylarında Enerji Tasarrufu İçin 9 İpucu

Kış geldi çattı. Soğuk havalar kendini göstermeye başlayınca doğal gaz ve elektrik tüketimimiz de haliyle artıyor. Ancak farkında olmadan ihtiyacımız olandan daha fazla enerji harcıyor, hem kabarık faturalara hem de israfa neden oluyoruz. İşte tam da bunun önüne geçmek için kış aylarında size tasarrufun kapılarını aralayacak birkaç ipucuyla geldik. Şimdi gelin kış aylarında enerji tasarrufu için neler yapılabilir birlikte göz atalım.

 

1. Kombi ve radyatörlerin bakımını ihmal etmeyin

Her yıl düzenli olarak kombi markanızın yetkili servisi ile iletişime geçip bakımını yaptırırsanız doğalgaz ve elektrikten tasarruf etmenin yanı sıra hem kombinizin daha verimli çalışmasını hem de gaz kaçağı gibi olası tehlikelerin önüne geçerek güvenliğinizi sağlarsınız.

 

2. Radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmayın

Koltuk, masa gibi büyük mobilyaları radyatörlerin önüne yerleştirmek ya da üstünü rafla kapatmak ısının odaya dağılmasını engelliyor. Evinizde maksimum ısı verimi için radyatörlerinizin önünü ve üstünü eşyalarla kapatmamaya çalışın. Bunun yanında radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirerek yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz.

 

3. Kombinizi kapatıp açmayın, ekonomik ayarda sürekli çalıştırın

Kombinizi evde olmadığınız saatlerde kapatıp olduğunuz saatlerde açarak tasarruf edeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gün içinde kapanıp açılan bir kombi, ortam sıcaklığının düşmesine neden olur ve kaybedilen ortam sıcaklığını yeniden sağlamaya çalışacağı için ekstra enerji harcar. Bu da enerji ve yakıt tüketimini artırır. Evinizden çıkmadan önce kombiyi ekonomik moda alarak yakıt ve enerji sarfiyatını ciddi oranda azaltabilirsiniz. 

 

4. Sıcağı içeride, soğuğu dışarıda tutun

Soğuk havanın kapalı olsa bile pencerelerden girerek evinizin ısınmasına engel olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu yüzden hava sızdıran pencereleriniz ısı kaybına neden olacağı için önlem almanız gerekiyor. Bu kaybın önüne geçmek için pencerelerinizi yenileyebilir ya da plastik pencere kaplamaları, yapışkanlı süngerler kullanarak izole edebilirsiniz. Ayrıca pencerelerinizi kış ayarına getirebilirsiniz. Bunun için pencereyi açtığınızda iç tarafta göreceğiniz kilit mekanizmasını içeri dönük olacak şekilde çevirebilir ve evinize soğuk hava girmesini engelleyebilirsiniz.

5. Isıyı ayarlamak için oda termostatı kullanın

Evinizde oda termostatı kullanırsanız oda istenen sıcaklığa ulaştığında kombinin çalışması durur ve yakıt tüketimini nengellersiniz. Örneğin akıllı termostatlar kombinin ısısını programlama ve bunu otomatikleştirme özelliği sayesinde ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, evde kimsenin olmadığını algıladığında sıcaklığı otomatik olarak düşürebiliyor. Bununla birlikte evde olmadığınız anlarda uzaktan da kontrol edilebiliyor, böylece yıl boyunca enerji tüketimini en aza indiriyor.

 

6. Termostatik vana kullanın

Özellikle soğuk kış aylarında evinizin ısısını ideal dereceye ayarlamak için termostatik vana kullanabilirsiniz. Radyatörlere takılan termostatik vanalar sayesine her odayı birbirinden farklı sıcaklıklara ayarlayabilirsiniz. Böylece gün içinde kullanmadığınız odalarda radyatörleri kapatmak yerine sıcaklıklarını düşürerek doğalgaz tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

7. Enerji verimli aydınlatma kullanın

Kış aylarında evlerimiz genelde karanlık oluyor ve bu yüzden aydınlatma ihtiyacımız da artıyor. Eski ampullerinizi daha verimli ışık yayan LED ampullerle değiştirerek uzun kış gecelerinde aydınlatmada büyük tasarruf sağlayabilirsiniz. Çünkü LED ampuller elektriği klasik ampullere göre çok daha verimli kullanıyor. Sadece enerji tasarrufu değil, aynı zamanda uzun kullanım ömrü de sunuyor. Tabii odadan çıkarken lambayı söndürmeyi de unutmamak gerekiyor.

 

8. Kullanmadığınız elektronik eşyaların fişini çekin

Soğuk kış günleri sebebiyle evlerimizde geçirdiğimiz süre artıyor ve elektronik cihazlarımızı da daha çok kullanıyoruz. Ancak elektronik eşyaların kullanılmadığı zaman da enerji harcamaya devam ettiğini biliyor musunuz? İşte bu yüzden bilgisayar, tost makinesi, kahve ve çay makinesi gibi elektronik eşyalarınızın, kullanmadığınız zamanlarda fişlerini çekerek enerji israfının önüne geçebilirsiniz.

 

Yalıtım yaptırın

Soğuktan korunmak için yalıtım yaptırmak, evinizdeki ısı kaçaklarını önlemenin en iyi yollarından biri. Binanızda mantolama yoksa kışın soğuk, yazın da sıcak havanın içeri girmesini engellemek için evinize yalıtım yaptırabilir, böylece evinizdeki ısı kaçaklarının önüne geçerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

Bu tüyolarla enerji tasarrufu sağlayabilir, dünyaya ve geleceğe iyi bakabilirsiniz!

Etiketler:
  • Tasarruf

  • Enerji Verimliliği