Evde Tasarruf Ettiren Sürdürülebilirlik İpuçları

Hepimiz zamanımızın çoğunu evlerimizde geçiriyoruz. Artık evlerimiz yaşam alanı olmanın yanı sıra çalışma alanımız haline de geldi. Bu sebeple harcadığımız elektrik, su, doğalgaz gibi kaynakların miktarlarında da aynı oranda artış yaşanıyor. Bu kaynakları sıkça kullanmamızın yanı sıra kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği derken evlerimizde yediğimiz öğün sayısı da paralel biçimde artıyor. Hal böyle olunca market alışverişlerini de daha sık yapıyoruz. Tüm bunlar karbon ayak izi oluşumunda da büyük etkilere sahip. Ancak uygulayabileceğimiz kolay yöntemlerle hem tasarruf edebilir hem de israfın önüne geçip kaynaklarımızı tutumlu kullanarak sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunabiliriz. İşte adım adım evde tasarruf ve sürdürülebilirlik rehberi…

 

Elektrik tüketiminizi azaltmanın yolları

  • Evinizde gün içinde lamba kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun için gün ışığından en çok faydalanabileceğiniz odayı, evinizde en çok zaman geçirdiğiniz yer neresiyse (salon, oturma odası, çalışma odası vb.) oraya taşıyabilirsiniz. Açın perdelerinizi, gün ışığının içinize işlemesine izin verin! Bununla birlikte elektrik faturanızı düşürmek için tasarruflu ampulleri tercih edebilirsiniz.
  • Kullanmadığınız elektronik eşyalarınızın fişlerini çekebilirsiniz. Çünkü hâlihazırda çalışmıyor olsalar dahi, prize takılı oldukları sürece cihazlarınız az da olsa elektrik harcamaya devam ediyor.
  • Buzdolabı kapağını uzun süre açık tutmamayı ve kapağı gün içinde sık sık açıp kapatmamayı deneyebilirsiniz. Sık açılan buzdolabı, soğutma işlemi yapabilmek için daha fazla enerji harcamaya başlıyor. Bu nedenle buzdolabı kapağınızın aralık kalıp kalmadığını kontrol edebilir; ara sıra kapı contalarının sağlam olup olmadığına da dikkat edebilirsiniz.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi çalıştırmadan önce tamamen dolu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Makinelerinizi tam dolmadan çalıştırmanın hem elektrik hem de deterjan kullanımını artıracağını unutmayın!
  • Bulaşıklarınızı elde yıkamak, makinede yıkamaya göre çok daha fazla enerji harcamanıza sebep olur. Çünkü bulaşık makineleri sadece daha az su kullanmakla kalmaz, suyu ısıtmak için de daha az enerji harcar.  İşte bu yüzden bulaşıklarınızı elde yıkamamaya özen gösterebilirsiniz.
  • Süpürgelerinizin filtre ve torbalarını temizlemek makinenin zorlanmasını engeller. Böylece fazla enerji kullanımının önüne geçmiş olursunuz.

Küçük değişiklikler ile hem suyu hem bütçenizi koruyun

 

Su en değerli kaynağımız. Bu konuda hassas davranırsak yalnızca çevrenin ve iklimin korunmasına katkıda bulunmakla kalmayız, aynı zamanda bütçemizi de koruruz. Su tasarrufu için ilk adım su israfımızı engellemek. Tam da burada devreye hem doğrudan hem de dolaylı su kullanımını içeren su ayak izi kavramı giriyor. Günlük hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle bireysel su ayak izimizi azaltmamız mümkün.

 

  • Ellerinizi sabunlarken musluğu kapatabilir, yalnızca yıkama aşamasında su kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Diş fırçalarken boşa su akıtmamayı deneyebilir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için suyu kullanabilirsiniz.
  • Duşta geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısa tutabilirsiniz. Duş sürenizi 1 dakika kısaltırsanız ayda ortalama 570 litre suyun harcanmasını engellemiş oluyorsunuz. Bu ise ortalama 30 damacana su demek. Saçlarınızı şampuanlarken de suyu tamamen kapatabilirsiniz.
  • Çamaşır makinesinde çamaşırlarınızı yıkarken ön yıkama yapıyorsanız, bu alışkanlığınızı değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkamak suyun boşa akmasına sebep oluyor. Bir kabın içine su koyarak meyve sebzeleri temizleyebilirsiniz. Ayrıca bu su ile çiçeklerinizi de sulayabilirsiniz.
  • Su israfını önlemenin bir yolu da bulaşıkları elde yıkamamaktır. Çünkü bulaşıklarınızı elde yıkamak, daha fazla su harcamanıza sebep olur. 

Duşta geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısa tutabilirsiniz. Duş sürenizi 1 dakika kısaltırsanız ayda ortalama 570 litre suyun harcanmasını engellemiş oluyorsunuz. Bu ise ortalama 30 damacana su demek.

Doğalgaz harcamalarını azaltmanıza yardımcı olacak öneriler

  • Peteklerin önünü kapatmayan dekorasyon çözümlerini tercih edebilirsiniz. Eşyalarınızı peteklerle en az 25-30 santim aralıklı biçimde yerleştirebilirsiniz.
  • Kombinizi kış aylarında sıcaklık durumuna göre kapatıp açmak yerine düşük bir sıcaklıkta sabit tutabilirsiniz.
  • Sıcak su ayarınızı musluk yerine kombiden yapmayı deneyebilirsiniz. Bu arada kombinizde su basınç ayarının 1.5-2 bar aralığında olmasına dikkat edebilirsiniz. Neden mi? Çünkü kombilerde birkaç ayda bir su eksilmesi oluşabilir ve bu durum basıncın düşmesine sebep olur. O yüzden kombilerin bu standart basınç ayarında çalışması gerekli. Eğer kombinizde sık sık su eksilmesi yaşıyorsanız tesisatınızda su sızıntısı ihtimali olabilir. Bu konuda kombinizin yetkili servisine başvurabilirsiniz.

 

Market alışverişinizi daha bilinçli yapabilirsiniz

  • Tüketiciler olarak öncelikle zorunlu ihtiyaçlarımıza odaklanabiliriz. Haftalık veya aylık market alışverişlerimizde ne kadar harcama yaptığımızı kontrol etmek için bir gider tablosu oluşturabiliriz.
  • Market alışverişinden önce buzdolabınızdaki ve buzluğunuzdaki tüm yiyecek ve içeceklerinizi not edebilirsiniz. Böylece kıyıda köşede kalmış tüm malzemelerinizden haberdar olabilirsiniz. Dolabınızda ne var ne yoksa tümünü not ettikten sonra banyo ve genel ev ihtiyaçlarınızı da belirleyerek bir alışveriş listesi hazırlayabilir ve market alışverişine bu listeyle çıkabilirsiniz.
  • Belirli dönemlerde marketlerin indirim fırsatları ve kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Hatta haftalık yemek planınızı o hafta indirimde olan ürünlere göre yapabilirsiniz.
  • Buzluğunuzda saklamayı tercih ettiğiniz et ve kıyma gibi gıdaları tam olarak ne zaman satın aldığınızı hatırlamanız önemli. Bu nedenle bu gıdaları buzluğunuza koymadan önce, hangi tarihte satın aldığınızı üzerlerine not olarak yazabilirsiniz. Böylece ne kadarlık bir sürede bu gıdaları tüketmeniz gerektiğini çok daha kolay takip edebilir ve gıda israfından kaçınabilirsiniz.
  • Özellikle baklagiller ve tahıllar gibi ürünleri toplu olarak satın alabilirsiniz. Böylece mutfak alışverişinizde daha fazla tasarruf sağlamış olursunuz.

 

Daha az israf, sıfır atıklı yaşama doğru süren yolculuğun ilk adımını atmak anlamına geldiği gibi kaynakların doğru kullanımı da daha sürdürülebilir bir dünya için geri plana atılamayacak derecede önemli. Bugünden itibaren bu yolculuğa çıkmaya, dünyaya ve geleceğe iyi bakmaya ne dersiniz? 

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Enerji Verimliliği