İşletmeler için Siber Güvenlik Neden Önemli?

Gündelik hayattaki birçok işimizi gerçekleştirdiğimiz sanal ortam, bizlere sağladığı kolaylıkların yanında türlü tehlikeler de barındırıyor. Ticaret, eğitim, sağlık, finans gibi çok sayıda sektörün dijitalleşmesiyle sanal ortamda oluşan yapılar, kişisel ve finansal bilgilerin de yer aldığı koca bir veri ambarına dönüşebiliyor. İnternette alışveriş gibi artık sıradanlaşmış bir işi yaparken paylaştığınız kişisel bilgilerinizin çalınmaması için ise, işletmeler tarafından siber güvenlik önlemleri geliştiriliyor. Peki uğruna büyük yatırımlar yapılan siber güvenlik nedir? İşletmeler neden bu kadar önem gösteriyor? Bu soruların yanıtlarını yazımızın devamında ele aldık.

 

Siber güvenlik nedir?

Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği adıyla da anılan siber güvenlik; işletmelerin sistemlerini, ağlarını, verilerini yani toplam olarak internet ortamında yürüttükleri işi siber saldırılardan korumak için gerekli teknolojileri, süreçleri ve kontrolleri kullanması anlamına geliyor.  Hem müşteri güvenini koruma hem de yasal mevzuatlar gereği verileri güvence altına alma sorumluluğu taşıyan işletmeler, siber güvenlik alanında yaptıkları yatırımlarla bilgisayar korsanlarına karşı mücadele etmeye çalışıyor. Ancak yeni yöntemlerle giderek gelişen siber saldırılar karşısında kendini güncelleyememiş işletmeler zorluk yaşayabiliyor.

 

İşletmelere yönelik siber saldırılar artıyor

Dünyaca ünlü bir teknolojik danışmanlık şirketi tarafından yayımlanan siber güvenlik raporuna göre 2021 yılında şirket başına tam 270 siber saldırı gerçekleştirildi. Önceki yıl 206 olan siber saldırı sayısı, bir yılda toplam yüzde 31’lik artış gösterdi. Bu saldırılarda sisteme yetkisiz erişim sağlamayı amaçlayan bilgisayar korsanları, işletmenin büyüklüğüne bakmaksızın kurumun veya müşterilerin kişisel verilerini ele geçirmeye çalışıyor.

2021 yılında şirket başına tam 270 siber saldırı gerçekleştirildi. Önceki yıl 206 olan siber saldırı sayısı, bir yılda toplam yüzde 31’lik artış gösterdi. Bu saldırılarda sisteme yetkisiz erişim sağlamayı amaçlayan bilgisayar korsanları, işletmenin büyüklüğüne bakmaksızın kurumun veya müşterilerin kişisel verilerini ele geçirmeye çalışıyor.

Raporda ayrıca siber güvenlik yatırımlarını yapan işletmelerin, bu konuda yetersiz kalanlara göre daha başarılı olduğuna da değiniliyor. Siber saldırılar karşısında hazırlıklı olan işletmelerin zarar maliyetlerinin, diğerlerine göre %48 oranında azaldığı söyleniyor.

 

Siber güvenlik maliyeti yılda 4,24 milyon dolar

Siber saldırıların sayısındaki öngörülemez artış, maruz kalan taraflar için acılı sonuçları da beraberinde getirebiliyor. Siber güvenliği önemsemeyen ve gerekli yatırımları yapmaktan kaçınan işletmelerin, olası bir siber saldırıdan zarar görmeleri durumunda kayıplarının ne boyutta olabileceği öngörülemiyor. Saldırı sonucunda işletmeye ait tüm veriler yok olabiliyor, çalınabiliyor veya fidye karşılığı geri verilmek üzere erişime kapatılabiliyor. Öte yandan müşterilere ait kişisel verilerin çalınması durumunda da işletmeler, yasal sorumluluk gereği birtakım sorunlar yaşayabiliyor.

IBM’in 2021 yılı veri güvenliği raporuna göre şirketler aynı yıl siber güvenlik maliyeti olarak yaklaşık 4,24 milyon dolar harcama yaptı. Öte yandan işletmelerin siber saldırıları hafife alması ve gereken yatırımları yapmamasından dolayı 2025 yılına kadar siber güvenlik maliyetlerinin 10,5 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

İşletmeler için önerilen siber güvenlik önlemleri neler?

  • Çalışanlara siber güvenlik eğitimi verme: Siber güvenlik üzerine eğitilen çalışanlar, kurum hesaplarını ele geçirmeye yönelik oltalama gibi saldırılar karşısında durumu fark edip tehdidi ilgili yerlere bildirebilirler. Güvenli kimlik doğrulama teknikleri gibi eğitimler alan çalışanlar, işletmenin yaşayabileceği büyük zararların da önüne geçebiliyor. 
  • Ayrıcalıklı erişim sağlama: Şirket çalışanlarının alanlarına özel erişim sağlayabilecekleri hesaplarla çalışmaları, saldırının önlenmesinde etkili olabilecek yöntemlerden biridir. Dijital ortamda depolanan veriler ve yürütülen süreçler, özel VPN’lerle ve kimlik doğrulama teknikleriyle korunabilir, erişim yetkileri düzenlenerek önemli veriler gizli tutulabilir. Böylelikle dijital ağa sızmaların önüne geçilmesi de mümkün olabilir. 
  • Kesintisiz izleme: Kurum içi bilgilendirme çalışmaları her ne kadar yeterli düzeyde gerçekleştirilse de siber saldırı yöntemleri, bilgisayar korsanları tarafından günden güne geliştiriliyor. Her yeni siber saldırıda da eski güvenlik yöntemlerinin eksikleri tespit edilip güncelleniyor. Bu nedenle işletmelerin sistemlerini ve ağlarını kesintisiz bir biçimde izleyerek olası tehditlerin tespitini sağlaması ve hatta mümkünse bertaraf etmesi gerekiyor. Bu noktada bilgi sistemlerinde kullanılan araçların tamamının taranarak güvenlik açıklarının tespitine yarayan zafiyet yönetimi işletmeler için etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca kredi kartı ile ödeme alan işletmelerin kişisel bilgiler için güvenli bir ortam sağlamasına yarayan PCI DSS uyumluluğu da siber güvenlik için önemlidir. 
  • Teknolojiye yatırım yapma: İşletmeler, siber güvenlik seviyelerini yükseltmek için bu alanda üretilmiş teknolojilere yatırım yaparak veri güvenliklerini sağlamayı amaçlıyorlar. Koruyucu yazılımlar, yerleşik bilgi teknolojisi ekipleri ve özel sunucular; işletmelerin bu alanda yatırım yapabileceği noktaların başında geliyor.

Özetle siber saldırılar, işletmelerin baş etmesi gereken problemlerin başında yer alıyor. Siz de internetten gelen risklere karşı dayanıklılığınızı ölçmek için konuyla ilgili yazdığımız “Siber Güvenlik Testi: Risklere Ne Kadar Dayanıklısınız?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Etiketler:
  • Dijital Güvenlik