Gamer’lar İçin Siber Güvenlik Rehberi

Günümüzde milyonlarca kullanıcıyı internete bağlayan aktivitelerin başında online oyunlar geliyor. Dijital oyun endüstrisi sıra dışı bir hızla gelişirken gamer kitlesi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Öyle ki internetle birlikte hayatımıza giren bu sanal evrende oyun oynamanın herhangi bir yaşı yok. We Are Social Platformu tarafından bu senenin başında yayımlanan 2022 Türkiye Özel Raporu’na göre ülkemizdeki internet kullanıcıların %91,5’i video oyunlarına zaman ayırıyor. Fakat bu aynı zamanda birtakım siber güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. İster profesyonel isterseniz yeni başlayan bir gamer olun, oyunlardaki tehditlere karşı önlem almadığınız müddetçe kişisel ve kredi kartı bilgilerinizi çaldırmanız mümkün olabilir.

 

Peki oyunlardaki bu tuzakları nasıl ayırt edebilirsiniz? Dolandırıcılıktan korunmak için neler yapabilirsiniz? Oyun keyfinizi hiç bozmadan atılacak en etkili siber güvenlik adımları için gelin şimdi bu soruların yanıtlarına birlikte bir bakalım. 

 

Oyunlardaki dolandırıcılık yöntemleri

Kimlik avı saldırıları (Phishing Attack): Oltalama saldırıları olarak da bilinen bu dolandırıcılık türü bilgisayar korsanları arasında oldukça popüler. Bu yöntemde dolandırıcılar genellikle çevrimiçi oyun sitelerinin sahte bir versiyonunu oluşturur ve bu sayfanın linkini oyun içi mesajlaşma platformları ya da e-posta yoluyla oyunculara gönderirler.

  • Siteyi oluştururken orijinal markanın logo ve mesajlaşma ifadelerini taklit ederek oyuncuları kandırmayı hedeflerler.
  • Bu tip sitelerde yazım hatalarıyla karşılaşma olasılığı yüksektir.
  • Zaman zaman ekranda sizi tıklamaya zorlayan sınırlı süreli bir indirim linkiyle de karşılaşabilirsiniz.

Tüm bu çabanın amacı ise şifrelerinize ve kredi kartı bilgilerinize ulaşmaktır. Sahte site üzerinden hesabınızı doğrulamanızı talep ederek bilgilerinize erişmeye çalışırlar. Siber güvenliğinizi tehlikeye atan bu siteleri ayırt edebilmek için alan adındaki ismin doğrulunu mutlaka teyit etmenizi öneririz.

Kötü amaçlı yazılım ve virüsler: İnternette çevrim içioyunların yasal olmayan versiyonlarını bulmanız mümkün. Ancak daha uygun fiyatlı veya ücretsiz olabilen bu versiyonları indirdiğinizde, kötü amaçlı birçok yazılım ve virüsü indirme riskini de almış olursunuz. Ayrıca oyunun meşru uygulamasını indirdiğinizde de kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşma ihtimaliniz düşük de olsa bulunuyor. Yaygın bir sosyal mühendislik saldırısı olarak dolandırıcılar indireceğiniz oyunun yürütülebilir dosyalarına kötü amaçlı yazılımlar yükleyebilirler. Dosyaların uzantılarını kontrol ederek bu tür zararlı yazılımları tespit edebilirsiniz. Ayrıca profesyonel olmayan oyun platformlarından uzak durmayı tercih edebilirsiniz.

Hile kodları: Rakiplere karşı üstünlük elde etmek üzere sıklıkla oyun geliştiricileri ya da üçüncü taraf satıcılar tarafından oluşturulan kodlardır. Oyuna ait bazı kuralların alt üst edilmesini içeren bu kodlar para karşılığı alınıp satılabilir. Ancak bu tür uygulamaları indirirken birçok zararlı yazılımı indirme ihtimaliniz de göz önünde bulunmanızı tavsiye ederiz.

Konuşmaları dinleme: Siber suçlular oyun sırasında konuşmaları dinleyerek sizinle ilgili bilgilere ulaşmaya çalışabilir. Oyun sırasında mikrofonunuzu açık unutmamaya ve kişisel bilgilerinizi vermemeye çok dikkat etmelisiniz. Aksi durumda kimlik ya da hesap bilgilerinize ulaşan siber saldırganlar e-postanıza bazı kimlik avı bağlantıları gönderebilir, bilgilerinizi paylaşmakla tehdit ederek sizden para isteyebilir.

Dolandırıcılardan korunmak için hangi önlemler alınmalı?

Yönlendiricinizin güvenlik duvarını etkinleştirin. İnternette bilgisayarınızın ve hatta ağınızın kontrolünü ele geçirmeye çalışan çok sayıda kötü amaçlı yazılım var. Güvenlik duvarınız bu zararlı uygulamalara karşı kalkan görevi görür. Yönlendiricinizin yönetim paneline giriş yaptıktan sonra “Güvenlik” bölümünden güvenlik duvarınızı açık hale getirebilirsiniz

Oyun platformuna ait güncellemeleri kendi kaynağından ve geciktirmeden indirin. Her zaman son sürüme sahip olmanız zararlı yazılımlardan büyük ölçüde korunmanızı sağlar.

Crack yazılımlar ve kod oluşturma programları gibi hile uygulamalarından uzak durun. Bu tür uygulamalar doğası gereği kötü amaçlı yazılımlara oldukça cazip bir ortam sunuyor. Üstelik kurulum esnasında birçok güvenlik yazılımını devre dışı bırakmanızı istiyorlar. Bu uygulamaları kullanarak e-posta, şifre, hatta kredi kartı bilgilerinizi riske atabilirsiniz.

Sahte sürümleri indirmek yerine oyunun orijinal yazılımını indirin. Bu tür sürümler çoğu zaman kötü amaçlı yazılımlar içerir ve siber güvenlik risklerine sebep olur.

Oyunlara gelen güncelleme bildirimlerinin resmi olduğundan emin olun. Herhangi bir güncelleme talebini doğrulamadan indirmeyin.

Oyun sırasında diğer oyuncuların hangi bilgilerinizi görebildiğini kontrol edin. Kendinizi tanımlamak için kullandığınız oyuncu adı dışında, resmi adınız ve soyadınız, e-posta adresiniz, konumunuz gibi kişisel bilgilerinizi burada paylaşmayın. Mikrofonunuz açıkken bu bilgileri vermemeye dikkat edin.

Oyun sırasında diğer oyuncuların hangi bilgilerinizi görebildiğini kontrol edin. Kendinizi tanımlamak için kullandığınız oyuncu adı dışında, resmi adınız ve soyadınız, e-posta adresiniz, konumunuz gibi kişisel bilgilerinizi burada paylaşmayın. Mikrofonunuz açıkken bu bilgileri vermemeye dikkat edin.

Oyun hesabınıza girerken kullandığınız parolanın kolay olmamasına dikkat edin. Şifrelerinizi belirli aralıklarla güncelleyin. Hesap bilgilerinizi başka kimseyle paylaşmamaya özen gösterin.

İki faktörlü doğrulama özelliğini aktive edin. Birçok online oyun servisi günümüzde güvenlik sistemini iki adımlı doğrulama gerektirecek şekilde genişletti. Siz de bu özelliği açık hale getirerek kendi profilinizi siber suçluların saldırılarından koruyabilirsiniz.

Yabancılardan gelen arkadaşlık isteklerine karşı temkinli olun. Oyuncu kılığına girmiş siber suçlular e-mail şifreniz de dahil olmak üzere kişisel verilerinizi öğrenmek için sizi kandırmaya çalışabilir, sahte bağlantılar gönderebilir.

Diğer oyunculardan gelen bağlantıları açmayın. Bu yolla cihazınıza kötü amaçlı yazılımlar yüklenebilir, kimlik bilgileriniz çalınabilir.

Diyelim ki oyun sırasında başka bir oyuncunun size gönderdiği bağlantıya tıkladınız. Karşınıza çıkan sitenin orijinal markaya ait olup olmadığını kontrol edin. Markanın alan adı da dahil olmak üzere tüm bilgilerinin doğruluğunu araştırın.

Anti virüs programları kullanarak siber güvenlik önlemlerinizi artırın. Lisanslı anti virüs programlarının çoğu artık oyun modunda kullanılabiliyor. Böylece bilgisayarınızın güvenliğinden taviz vermeden kesintisiz bir oyun deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz.

Güvenlik tedbirlerinizi daha da sıkılaştırmak isterseniz IP adresinizi gizlemek için VPN kullanmayı deneyebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz tuzakları ve korunma yöntemlerini artık bildiğinize göre kaygılanmanıza hiç gerek yok. Siber güvenlik konusundaki diğer içeriklerimizi görmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler:
  • İnternet

  • Dijital Güvenlik